Роботите ще откраднат 20 млн. работни места до 2030 г.

Най-голямо влияние ще имат те в автомобилостроенето
26 юни 2019 18:53,
26
Роботите ще откраднат 20 млн. работни места до 2030 г.
Снимка: Reuters

Близо 20 млн. работни места в производствения сектор могат да бъдат загубени заради роботизацията до 2030 година, съобщава BBC, като се позовава на данни от Oxford Economics.

Още по темата
От компанията посочват, че хората, които веднъж загубят работата си в следствие на автоматизацията, трудно ще могат да намерят реализация в същата сфера, но ще могат да работят в сектора на услугите.

Всеки един нов робот има 1,6 пъти човешка производителност.

Анализът посочва, че страните със слаба икономика и висока безработица ще са повече повлияни от роботизацията. Същото важи и за развитите страни, но в по-малки мащаби.

В света най-повлияно е автомобилостроенето. Очаквано, ако някой загуби работата си в този отрасъл, ще се насочи към близък до него сектор като транспорт, поддръжка или строителство.

Проучването посочва, че търсещите работа биха се сблъскали с недостиг на свободни места именно заради новите машини.

Докладът на Oxford Economics всъщност цели да оспори конспирацията, че роботите ще превземат човечеството и набляга, че автоматизацията трябва да подпомага икономическия растеж. Тоест колкото места се губят заради роботизацията, толкова да бъдат и създадени другаде.

Професиите, в които работата изисква всекидневно повторение на действията, е по-вероятно да бъде заличена, сочи още анализът. За разлика от това, сферите, които изискват състрадание, креативност или социален интелект, биха съществували десетилетия напред.

Запознайте се с Аи-Да: Тя е роботът художник, добър колкото великите творци

Около 1,7 млн. позиции са били загубени през последните 19 г., като Китай води класацията – 550 хил. работни места са заети от машини. Следват Европа с 400 хил. и САЩ с 260 хил.

Въпреки негативните аспекти, повишаването на автоматизацията с 30% в крайна сметка ще докара около 5 трилиона долара в световния БВП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
1
 
! Отговори
Ха ха преди 4 години
Казано по-точно - До 2030 година 20 милиона работни места ще останат вакантни поради мързел, некадърност и тотална некомпетентност на биологичния мат'рял и бизнеса ще бъде принуден да ги замени с роботи ..... докато мат'ряла седи по мръсен потник пред телевизорите , зяпа турски сапунки , тъпче се с фаст фууд и чака да му преведат социалните помощи .
22
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Проблема пред внедряването на роботи е, че те трябва да бъдат внедрени, настроени, поддържани и експлоатирани от ИНТЕЛИГЕНТНИ, съвестни, образовани, обучени и тренирани хора. Винаги можеш да образоваш, обучиш и натренираш някого. Проблема е в интелигентността. За такива дейности най - ниското ниво на интелигентност е към 115, а това е 15% от популацията. Тоест, все още не е внедрено масово заради недостатъчния интелект на населението на земята.
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По заводите е пълно с нископлатени работни места, с високи технически изисквания и силно непривлекателен и тежък труд. Тези места трябва да бъдат роботизирани. Има голяма разлика между това да копаш с мотиката и да ползваш GPS управлявана автоматизирана техника за същата цел.
20
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами, кво да кажа, освен *** ЗА АВТОМОБИЛОСТРОЕНЕТО. Голяма греда за шоферите, които си представят хобито си като кариера.
19
2
 
1
 
! Отговори
български робот преди 4 години
преди малко ще трябва българските роботи на Фолксваген в София .
18
2
 
5
 
! Отговори
Само питам преди 4 години
Роботизацията не прави ли оправданията за ислямската и африканска миграция ГЛУПАВИ ?
17
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Полудяващият капитализъм,вече е нагазил окончателно в собственото си безсмислие,когато не само че трябва да се лиши от всякаква пИчалба,но и трябва да плаща на някого,за да му подари стоката!!!!И този абсурд ни чака в съвсем близко бъдеще - милиарди безработни и продукция,която след произвеждането и трябва да отиде за рециклиране...просто,няма кой да я купува!И ТОГАВА,ИЛИ КОМУНИЗЪМ,ИЛИ ВРЪЩАНЕ В ПЪРВОБИТНО-ОБЩИННИЯ СТРОЙ...И НАЧАЛО НА НОВ ЦИКЪЛ, НА ЧОВЕШКОТО БЕЗУМИЕ!!
16
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
мвр и прокуратурата да вземат отношение спрямо крадците.
15
1
 
6
 
! Отговори
бачкатор преди 4 години
Нека крадат работата,на мен не ми се работи!
14
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това хубаво ама нали тези Роботчета дето ще заместят хората като правят тази продукция нали някой трябва да я купува. Кои ще я купуват безработните и безпаричните ли. Май ще заместят купувачите с роботчета а. Тази недомислена капиталистическа пасмина си мислят само за печалбите а оФцете да се е.ът и да подфърчат. Това са 20 000 000 безработни не са малко. Дали тези 20 000 000 ще се сетят да прочистят света от капиталистическата смрад. Паживьом увидьом
13
1
 
5
 
! Отговори
cctv преди 4 години
.журналистите са изчезващи динозаври , на тяхно място *** бот *** ,важното е качеството да се срине .......
12
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не знам какво ще рече "1,6 пъти човешка производителност", сигурно пак някоя измислица на вчера-деге. Като се замислите, че роботът работи денонощно без прекъсване, дори да правеше същото като човека (ако приемем, че е някъв много смотан робот), производителността му щеше да е 3 пъти по-голяма.
11
5
 
8
 
! Отговори
gadowe преди 4 години
програмистите са гадове дето искат да отнемат работните места на хората за да богатеят.не случайно програмистите в българия са много най-високите заплати нищо ,че не са толкова кадърни като ония на запад.
10
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вече има роботи и за шивашката промишленост- кроят, шият, почистват конци, правят всичко от А до Я. Вече се използва в Китай. Скоро шивашката професия ще угасне.
9
2
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
До Анонимен 9О,разбира се!Става въпрос за ЦАР Соломон,сина на цар Давид,НЕ за нашето прашлясало ***!
8
3
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
ще продължа,защото трябва да се замислите:-Защо правим всичките тия "чудесии на съвремието"?..Каква е ползата от тях,след като те траят "ден до пладне"?..Кажете:-"Всемогъщия Брус",..пардон,МЪСК,може ли да построи Хеопсовата пирамида?Защо се набутваме със атомни бомби,климатични и психотронни оръжия,защо правим танкове,оръдия,"калашници",химически БОВ?..Защо се избиваме като...безмозъчни?Защо ТЕНЕКИЯТА измества човека?КАКЪВ Е СМИСЪЛА НА ВСИЧКО ТОВА?!?!
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ПроСоТо ..докато Соломон най-после осъзна:.Не става въпрос за Соломон Паси - нали ?
6
5
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
Бог създаде човека за да се грижи за Райската градина...Така пише в Писанието,което повярвайте,никак не е за пренебрегване!Но след като *** обърка баницата с ябълката,нещата тръгнаха зле за човека...."Изгонен от Рая",на него не му остана нищо друго,освен да драска с нокти и зъби за съществуването си...."Тръни и бодили ще ти ражда земята и ти ще бъдеш бежанец в нея"....докато Соломон най-после осъзна:-"Суета на суетите,всичко е суета и гонене на вятъра"/Еклисиаст/
5
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До привет от ГерманияДа бе да , само дето събраните пари от данъците в Германия отиват за издръжка на *** наричащи себе си "бежанци" - ако случайно тази група е със същите религиозни убеждения , като твоите - тогава и ти си в тази група !
4
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чарли Чаплин го е казал без думи преди много години какво следва.