Заплаха ли е ислямът? Според всеки втори германец – да!

30% от източногерманците не искат мюсюлмани за съседи
14 юли 2019 14:15,
176
Заплаха ли е ислямът? Според всеки втори германец – да!
Снимка: архив, Reuters

Германците са толерантни, но все по-малко толерантни към исляма, показва половингодишния анализ на фондация Бертелсман. Проучването показва също така, че подкрепата за демокрацията сред германците е висока.

Около половината гермаци възприемат исляма като заплаха за страната им. Още по-висок е процента на тези, които смятат исляма за заплаха в Източна Германия - 57%. За сравнение, резултатите от проучването сочат, че в Западна Германия този процет е около 50, сочат резултатите от проучването "Идеологическо разнообразие и Демокрация".

Още по темата

Очевидно много хора възприемат исляма по-малко като религия, и повече като идеология, посочва експертът Ясмин ел Меноар. Социалният дебат и медийното отразяване също са поставили исляма в негативна светлина, посочва тя.

Въпреки това по-голямата част от германците -87%, са отворени към различни възгледи за света, посочва изследването. На фона на тези данни обаче едва всеки втори германец смята, че религиозния плурализъм обогатява обществото, пише "Der Tagesspiegel".

Скептицизмът не е равен на ислямофобия

Само една трета от населението на страната вижда исляма като обогатяващ обществото. За сметка на това християнството, юдеизма, хиндуизма и будизма се смятат за благоприятни за развитието на обществото.

Друго заключение от проучването показва, че личните впечатление от исляма намаляват негативните възгледи за религията. Хората, които редовно са имали контакт с представители на други религии по-рядко намират мюсюлманите за заплаха.

Хиляди крайнодесни шестваха в Берлин против исляма

Хората, които обаче имат по-ограничени контакти с други религии, съзират заплаха в исляма.

Според Ясмин ел Меноар скептицизма по отношение на исляма представлява повод за притеснение.

"Съществуващите резерви създават платформа за крайнодесни популистки групи и партии", посочва експертът. Според нея страховете на хората могат да бъдат използвани и да обърнат скептицизма в абсолютно отричане.

"Точно тук идват практическите проекти, които могат да започнат и поощрят комуникацията и личните срещи", посочва тя

30% от хората в Източна Германия не желаят мюсюлмани за съседи

В Източна Германия, където има най-малко мюсюлманско население, резервите са още по-големи, отколкото в Западна. Според проучването, 30% от източногерманците и 16% от жителите на западна Германия, не желаят мюсюлмани за съседи. В национален план в Германия живеят около 5 млн. мюсюлмани, като 1,5 млн. от тях са в провинция Северен Рейн-Вестфалия.

И мюсюлманите разбраха, че нещо в исляма не е наред

Скептицизмът към исляма обаче не е равнозначен на ислямофобията, признава Ясмин ел Меноар. Въпреки това 13% от германците искат да се спре с имиграцията на хора от основно мюсюлмански държави.

Широко одобрение за демокрацията, независимо от религията

Демократичните ценности и принципи са широко приети от германците, без значение от религията - дали юдаизъм, християнство или ислям. 89% от населението счита демокрацията като добра форма за управление на Германия.

Имиграцията и глобализацията са създали по-разнообразна религиозна картина в Германия, но те не дават отражение върху нагласите спрямо демокрацията, посочва анализът.

"Представители на която и да е религия могат да бъдат добри демократи", пишат авторите на проучването.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ПУЩИ СВИНЬУ ПОД ОДЪР ОНА СЕ УКАЧИЛА НА ОДЪРЕЙ ЗАТОВА НИКОЙ НЕ ИСКА ИСЛЯМСКИ ГОСТИ, ОТВРЪЩАТ НА ТЯХНАТА АГРЕСИЯ И НЕТОЛЕРАНТНОСТ
118
0
 
1
 
! Отговори
ХАХАХХАХА преди 4 години
Треперещите Хитлер и Меркел ще докарат на Германия две национални катастрофи, с което няма да има и партия ГЕРБ - марионетката на Германия в България. ОТЛИЧНА ТЕНДЕНЦИЯ, ПО СКОРО ДА СТАВАТ НЕМСКИ ХАЛИФАТ. ДАВАМЕ ИМ И НАШИТЕ УЛТРАСИ ОТ ПАЗАРДЖИК
117
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Разликата от 7 процента се дължи на това че Западна Германия отдавна е подложена на ислямска колонизация и разбира се за 8 милиона ислямци в Западна е окей да са съседи с аму джги На изток са под милион
116
1
 
8
 
! Отговори
А така преди 4 години
Аа,не! Интегрирайте ги, обучавайте ги,приобщавайте ги,покажете как се прави! Щом още първия германец не е разбрал,че исляма е вреден- трошете си главата! Те ще ви взривяват,ще изнасилват момичета ви,ще лентяйстват по цял ден,ще крадат,ще живуркат на социални помощи! Но да не сте ги пипнали! Ние тук ще нададем вой за нарушаване на техните права- да си ги държите там при вас като сте толкова умни и толерантни!
115
4
 
2
 
! Отговори
гг преди 4 години
До ФактФактът ти не е верен. Ислямът не е забранен в Япония, просто там няма много чужденци по принцип - само 1% и няма как да има много *** забрадки.
114
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като се превъзбудят от много молитви, ще разрушат всичко. дето немците са градили векове.
113
0
 
13
 
! Отговори
asdf преди 4 години
Спред всеки втори да, а другите са мюсулмани просто.
112
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ам чи как да не е заплаха,тя световната история го показва та до ден днешен,историята
111
3
 
14
 
! Отговори
Държа да отбележа преди 4 години
Ислямска република германистан вече не се бои от исляма, а от Християнството.
110
2
 
23
 
! Отговори
ххх преди 4 години
всеки втори Германец е против исляма...а всеки първи е ислямист.. в бундесрепубликата стана интересноооо....
109
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Докато няма масови чистки ... нема се упрай
108
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Време е Германия, да се опита да покори отново света. Всеки път се доближават все повече и повече ...
107
2
 
14
 
! Отговори
100% Децинформация преди 4 години
Ако бяха наистина заплаха нямаше да вкарат 1 500 000 Бежанци от които по германските Медии само 300 000 някаде заети а 1 200 000 остават за следващите 20 г на Социални пари на германския Социаламт , няма друга Държава в Европа да остави 1 200 000 на Социални пари , всичко друго в Германия е Манипулация и Дезинформация
106
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Докато се молят дневно по 5 пъти на килимчето - добре, но като почнат да женят 9 годишни деца - това си е чиста педофилия.
105
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Отдавна не е заплаха, а бедствие!
104
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каква заплаха е бе, евтина работна ръка управлявана от султани, ами като е заплаха защо ще има наливате още милиарди в нови фабрики , е..ти двуличниците сте това германците..ю.
103
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
хората едва ли ще имат търпимост към ново упоравление на религиозните шмекери, пък били те и мюсулмани.
102
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо фашизмът е забранен, а ислямът не?
101
28
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
КОЛКО СТЕ ЖАЛКИ - НЕ ИСЛЯМА Е ЗАПЛАХА А ЗАПАДНИЯТ ИНПЕРИЯЛИЗЪМ КОЙТО ОТДАВНА СИ Е ПОСТАВИЛ ЗА ЦЕЛ - РОБИ И РОБОВЛАДЕЛЦИ - ОТВОРЕТЕ СИ ОЧИТЕ ....
100
0
 
46
 
! Отговори
до"човек" преди 4 години
В главата ти само бръмбари и дивотии.Заслепен си.Разбира се,че ислямът е идеология,т.е. примитивна философия.Родена в злоба,омраза и жестокост.Светът задължително трябва да унищожи исляма,в противен слечай този животински примитивизъм ще унищожи света.