Ваксина за варицела има, въвеждането й – политическо

Регистрира се бум на заболяванията в София и Варна
Обновена: 16 юли 2019 09:06 | 16 юли 2019 08:55,
25

От началото на месец юли се наблюдава бум на заболелите от варицела в София и Варна. Според данни на Националния център по обществено здраве и анализи само в първата седмица на месеца в София има 110 случая, а във Варна 43-а са заболелите от шарка.

"Спрямо миналата година имаме ръст на болните, регистрираните случаи са над 21 800", каза в студиото на "България сутрин" шефът на Детското отделение на Инфекциозната болница в София доц. Атанас Мангъров.

По думите му причините за липса на ваксина у нас са бюрократични, трябвало да се промени европейско изискване - ваксината да се пререгистрира, което обаче струвало скъпо.

Още по темата

"Това може да стане с политическо решение", обясни доц. Мангъров.

Въвеждат ваксина за варицела от 2021 г.

"Държавата трябва да урегулира случващото се, да бъдат убедени онези, които не се ваксинират, че е нужно. Всеки заболял застрашава околните", коментира още той пред Bulgaria ON AIR.

Лекарят допълни още, че ваксината за варицела е създадена през 70-те години и няма особени странични действия. При всяка ваксина имало частични неуспехи, но конкретно при тази процентът успеваемост бил над 95.

При варицелата се заразяват около 90% от контактните с болен, които нямат изграден специфичен имунитет. Хората от всички възрасти, и от двата пола, са засегнати с еднаква честота. Най-засегнати са децата от 5 до 9-годишна възраст, които представляват около половината от случаите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
4
 
! Отговори
Анна преди 4 години
Дори имунитетът от вайсината да не е доживотен, ако се ваксинират всички деца, няма да има разпространение и всички ще са защитени. Надявам се на следващите набори да бъде включена като компонента в тази за морбили, рубеола и паротит, така няма как да не искаш да си я сложиш.
22
1
 
6
 
! Отговори
@_he_ преди 4 години
Абсолютно. Противниците на задължителните ваксини просто не могат да проумеят, че избирайки да не вакснират децата си, те създават риск от разпространение на силно инфекциозна и опасна болест. Да, здравите деца доста вероятно ще изкарат болестта леко. Но децата които не са здрави (хронично болни с намален имунитет, или с противопоказание за ваксиниране) или възрастни в същята група, ще бъдат заради тях изложени на сериозен риск, включително от смърт. Кой ви дава правото да решавате за тези хора?
21
1
 
5
 
! Отговори
_he_ преди 4 години
И още нещо искам да кажа на всички противници на ваксините:Когато ви "болят главите" и сте решили да ви болят вместо да вземете превантивни мерки си е ВАША работа, НО когато заради вашите глави ще ни болят и нашите, вече НЕ Е ваша работа, а обществена кауза и нямате никакво право да решавате нещата самосиндикално!Правите си ваксините и точка!Не случайно ваксините са разделени на ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ и ПРЕПОРЪЧИТЕЛНИ! За препоръчителните може да избирате, другите са ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ !!!
20
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За продължителността на имунитета не е съвсем ясен въпроса, защото той зависи от това колко варицела има в обръщение. Смята се, че при различните хора трае между 5 и поне 20 години. Но това няма толкова значение, защото ако всички се ваксинират като деца, няма да има варицела в обръщение и няма да има значение колко им трае имунитета, защото просто няма да се разболеят. Не разбирам хората, които са склонни да оставят децата си да боледуват - всяко боледуване носи риск от усложнения.
19
2
 
5
 
! Отговори
_he_ преди 4 години
Стига сте се правили на доктори и да пишете глупости!Единственото "хубаво" да се преболедува варицела като дете е, че при децата минава по-леко и предимно без усложнения за разлика от възрастни и бременни жени, а имунитета е вечен.Възниква обаче въпроса защо да се преболедува, като може да се избегне с ваксина?!И няма такава глупост като: ако го преболедуваш е вечен, а от ваксина временен! До живот е и в двата случая!
18
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Родена съм през 80те и се оказва, че имам ваксина срещу варицела. Т.е. тази ваксина се е поставяла в соц времената. В момента се слага в западна европа. Нямам обяснение, защо в БГ я няма. Тук си дрънкате колко било хубаво да се изкара варицела като малък, ама изобщо не мислите, че докато детето ви е с варицела, има шанс да зарази и други хора, а варицелата е изключително опасна за възрастни хора, особено пък за бременни. От къде на къде ще поставяте в такава опастност трети лица?
17
2
 
7
 
! Отговори
До House M.D. и сие преди 4 години
Хаусче, нали се сещаш за понятието статистическа извадка и неговото превратно тълкуване. Много добре знаеш, че на тоя свят 100% гаранция и шефА горе не ги дава, без значение колко вярваш и се кланяш или не.За съжаление част от ваксините имат страничен ефект и може да провокират автоимунни заболявания, но и спасяват живот. Не мога да се съглася, че всичко трябва да се изстрада и преболедува. Ако едно страдание/заболяване може да се спести някому, мисля че е по-добре да се направи.
16
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
не е вярно, че ваксината за варицела осигурява само временен имунитет, дайте източника на подобна информациясамата шарка не е страшна, страшни са усложненията, които могат да възникнат по време на или след това, но много хора не правят връзка между двете неща.
15
14
 
5
 
! Отговори
warnings преди 4 години
ПАЗЕТЕ СЕ ОТ ВАКСИНИТЕ Подават отгоре. МОгат да ви увредят всички деца завинаги нелечимо.Ползват обемно проникващи патогенизиращи индивидуално всяка доза полета през лични документи телефони,телевизори камери обемни скенери ..Всички кампани за ваксиниране се предхождат от режисирани от мед мафията диверсии..
14
9
 
4
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Другарю Мангъров, сменете си дилъра и спрете да злоупотребявате с отрочето на Алберт Хофман. Преболедуват тази "особено опасна" болест на 8-годишна възраст и съм още жив, а имунитетът към нея е доживотен.Ваксината осигурява само временен имунитет и това налага периодично реваксиниране.Колко ти платиха от ГлаксоСмитКлайн и Новартис за да говориш подобни идиотщини?
13
12
 
6
 
! Отговори
anonim преди 4 години
Всички ваксинирани срещу варицела се разболяват от варицела. Факт.
12
1
 
9
 
! Отговори
Анна преди 4 години
Хайде де, докога ще я чакаме тази ваксина! Хората трябвало да се убедят да се ваксинират - ама ние искаме, само че ваксината тук я няма. Ако все пак децата ми не се натртшкат от варицела до 2021, ще ги ваксинирам. О, то едното ми дете ще е пълнолетно и сигурно, като ги знам как разпределят благата, ваксина няма да му се полага!
11
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 12Ами прави са хората, всички са ваксинирани и гледай колко много аутисти в коментарите...
10
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички дет ревете против ваксините сте ваксинирани :) пародия.
9
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Ми2Ти да не си от ония които си мислят, че този живак е същия който е в термуметрите :))))
8
7
 
6
 
! Отговори
Dd преди 4 години
Еее стига промивки....по-добре като дете отколкото като възрастен да я изкараш шарката!Да не говорим колко е опасна за плода по време на бременност....Ваксината не те пази цял живот,а веднъж прекарана варицелата неповтаря.И в топлите месеци и е сезона:)
7
5
 
1
 
! Отговори
До TTT преди 4 години
На теб е видно, че ти трябва СПЕШНО!
6
8
 
5
 
! Отговори
Успех преди 4 години
Доналд Тръмп каза, че ваксините предизвикват аутизъм и аз му вярвам на 100%.
5
18
 
5
 
! Отговори
Ми2 преди 4 години
Във "ваксините" има живак и болести както и някой могат да напрявят човека обратен - никога не бих го причинил на детето си.
4
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
освен пъпките варицелата бута имунитета на болния за 6 месеца напред ... като нищо може да се разболее от настинка, а да изкара пневмонияза това, който иска да си спести подобни рискове на детето да си преценя дали ще слага ваксина или ще прави компреси с ... леща. това не е политическо решение, а е решение на родителя, така че ваксината трябва да е достъпна.