Военен хеликоптер се разби в Сърбия

Пилотите са се отървали само с леки наранявания
19 юли 2019 08:30, Нели Христова
16
Военен хеликоптер се разби в Сърбия
Снимка: архив Reuters

По време на тренировъчен полет в Сърбия се разби хеликоптер "Газела" , съобщава Министерството на отбраната. Двамата членове на екипажа са се отървали само с леки наранявания.

Инцидентът се е случил на около 200 километра южно от Белград близо до село Рутевац в община Алексинац.

"По време на тренировъчен полет при кацане извън летището хеликоптер "Газела ХО-42"от 98-ата бригада на ВВС и ПВО бе повреден", се казва в съобщението, цитирано от РИА Новости.

Причините за инцидента не се споменават. Машината е силно повредена.

Многоцелевият хеликоптер "Газела” са на въоръжение в сръбската армия като наследство от социалистическа Югославия. Различни модификации на тези машини са направени от 1978 г. по френски лиценз във фабрика в босненския град Мостар.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като чуха за ф16 b70 и почнаха сами да падат в Сърбия
10
2
 
2
 
! Отговори
Активист на БКП преди 4 години
Газела,мазела ,що не кажете ,че е американско производство ???!!!
9
1
 
2
 
! Отговори
Krom преди 4 години
До Анонимен - Което е вярно! Приемам поправката ви. Но дали сами слагаме край, не съм особено съгласен. Част от самолетите са дадени на сърбите като репарация. Вярно е, че после Лазаров създава и за тях тренировъчни самолети по тяхна поръчка. Колкото за "чешкия" сценарии, ами да, иска ми се да вярвам че изчезналите чертежи на прототипа са в основата на Л 29, но това никога няма да разберем, нали?
8
1
 
4
 
! Отговори
Krom преди 4 години
До Анонимен 7 - тцъ, ама не съвсем. След като се връща в България през 1926 година, Цветан Лазаров - дипломиран в Германия и започнал кариерата си в Турция, където Юнкерс за кратко е имал фабрика, постъпва в ДАР Държавна аеропланна работилница - в Божурище. Там прави ред пробни модели биплани, и ДАР 6. После постъпва във "Валтер Капрони" в Казанлък. Чак след това -Ловеч. Дар 9 е първия сериен. Първите шест са правени в Божурище, следващите - в Ловеч. Общо 42. Така че, и не си съвсем прав.
7
4
 
6
 
! Отговори
Факт преди 4 години
Може да стане и боен може да носи противотанкови ракети.Сърбия винаги заедно с Румъния е била с Франция.И са имали съвместни проекти.Ние с германия две национални катастрофи.
6
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
УжасТ!
5
4
 
10
 
! Отговори
Krom преди 4 години
До Анонимен - авиостроителната промишленост на България както и работилниците на Божурище, където се произвеждаха сносни модели Лаз някои от които са били готови за серийно производство бе унищожена и отмъкната от "Братския Съветски Съюз" веднага след Втората Световна. Както знаеш, братската "обич" може направо да е задушаваща.
4
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това не е боен хеликоптер.Но да, Югославия го е произвеждала по лиценз, както и разни малки самолети. На прага са били да започнат производството на модерен изтребител - всичко с френска помощ. Ние с руска помощ сглобявахме АЗЛК в Ловеч. Имаше един особено хубав цвят тъмна боза.
3
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лек разузнавателен едномоторен, три седалки за пътници.
2
6
 
8
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 4 години
Те имат боен хеликоптер ! А ниЕ не) АХАХАХАХ
1
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По асоциация с антилопата газела, която е най-малката сред роднините си, хеликоптерът "Газела" също трябва да е маломерен. За какво ли служи на ВВС? Ако това на снимката е той виждам, че има окачване вероятно за няколко неуправляеми реактивни снаряди въздух-земя или управляеми противотанкови.