3 рискови фактора, повишаващи риска от топлинен удар

През лятото опасността е по-голяма
20 юли 2019 22:25, Илияна Николова
5
3 рискови фактора, повишаващи риска от топлинен удар
Снимка: istock

Лятото е дългоочакван и любим сезон на повечето хора, но той крие своите опасности. Жегата и силното слънчево греене могат не само да предизвикат изгаряния и да повишат риска от рак на кожата, но и представляват опасност за сърцето, нервната система и вътрешните органи. През лятото процентът на топлинните удари естествено се повишава и това си има своите причини.

 
Горещината е опасна за всички хора, особено за тези, които прекарват повече време на открито и се движат по-активно, за малките деца, за възрастните и за страдащите от хронични заболявания.
 
Какво представлява топлинният удар?
 
Топлинен удар е сериозно състояние, което настъпва, когато вътрешната температура на тялото надвиши 39,4 градуса по Целзий. Обикновено е резултат от излагането на екстремно високи температури и прекарване на време под яркото слънце.
 
Топлинният удар е спешен случай, при който трябва да се действа незабавно.
 
При топлинен удар тялото се опитва да понижи собствената си температура, като последователно изключва работата на отделни органи, за да запази енергия за сърцето и мозъка. Това може да доведе до бърза полиорганна недостатъчност и смърт.
 
Ранните признаци на топлинен удар включват изпотяване, зачервена кожа, замаяност, повръщане, объркване и изгубване на съзнание. Могат да се появят дезориентация, заблуда, неспособност за оценка на ситуацията, липса на моторна координация, гърчове, припадък.
 
Топлинният удар не трябва да се лекува в домашни условия, а трябва да се потърси незабавна лекарска помощ. Състоянието е много опасно и не трябва да се неглижира. Веднага щом разпознаете признаците, потърсете спешна помощ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЗАЩО ЛИ Я ВИДЯХ ТАЯ МОМА ТАКА МИ СЕ РАЗЛОПА СЪРЦЕТО ЧЕ ТОПЛИНЕН УДАР ЩЕ МИ СЕ ВИДИ НИЩО СПРЯМО ТОВА КОЕТО МИ СЕ СЛУЧВА В МОМЕНТА ЗАТОВ КАЗВАТ ЧЕ ЛЮБОПИТСТВОТО Е ВРЕДНО ПОВЕЧЕ НЯМА ДА ОТВАРЯМ ТАКИВА СТАТИИ ДАНО ДА МИ СЕ РАЗМИНИ ЕТО ПАК ДУМ.ДУМ ДУМ НЯМА ЛИ КРАИ
3
1
 
4
 
! Отговори
Ванката преди 4 години
Три рискови фактора за риска:- риск 1;- риск 2;- риск 3;
2
0
 
5
 
! Отговори
Топла кухня преди 4 години
Основният рисков фактор за топлинен удар е като вадите мусаката от печката.
1
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тая мома поне една шапка да си сложи. Ще отиде зян.