Bitcoin vs. Libra: Разликите в криптовалутите

Една от най-големите разлики е технологична
20 юли 2019 14:45, Екип на Investor.bg
16
Bitcoin vs. Libra: Разликите в криптовалутите
Снимка: архив Reuters

Facebook превзе медиите с новината за създаване на собствена криптовалута Libra, като компанията е принудена да защитава проекта си заради регулаторни проблеми около защитата на личните данни и притеснения, че цифровите пари могат да бъдат използвани за незаконна дейност, пише в свой анализ CNBC. В същото врене Г-7 предупреждава, че криптовалутата на Facebook може да създаде сериозни правни рискове.

Libra обаче несъмнено е сравнявана с биткойна, въпреки че много експерти поставят под съмнение дали валутата на Facebook може да се нарече криптовалута. Ето и основните разлики между двете.

Още по темата


Различни технологии

Една от най-големите разлики е в основната технология зад двете валути.

При биткойн трансакциите се записват анонимно в така наречения блокчейн. По същество това е база данни, поддържана от мрежа от компютри, при която трансакциите са обезпечени по такъв начин, че практически са невъзможни външни намеси.

При Libra също се използва форма на блокчейн, при която обаче трябва да се получават ауторизации, което означава, че трансакции могат да се правят само от група от доверени страни.

Затова е и създадена Libra Association, базиран в Швейцария консорциум от компании, който включва такива като Visa и Uber. Всеки от членовете на асоциацията инвестира по минимум 10 млн. долара в проекта.

„Libra ще създаде централизирана структура, управлявана от асоциация, съставена само от големи институции, които са закупили своето право на глас“, коментира Идо Садех Мен, основател и президент на компанията за криптовалути Saga Foundation.

Този модел се различава значително от мрежата на биткойн, която може да бъде достъпна и поддържана от всеки, който разполага с достатъчно хардуер и достъп до интернет.

„Криптовалутите се характеризират с липсата на доверие към иначе доверените посредници“, написа в неотдавнашен блог пост Питър Ван Вакенбург, ръководител на проучване за криптовалутите.
 
Още по темата четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още по темата: LibraBitcoinбиткойнЛибра
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хората още ревват за златен стандарт, тес па ся тука па биткойни миткойни ...
11
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 11Спекулация =/= инвестиция.
10
0
 
1
 
! Отговори
нострадамус преди 4 години
добре те как печелят,каква е далаверата им
9
4
 
4
 
! Отговори
На прост език преди 4 години
Разликата е, че докато пуснат Либра, Биткойн ще увеличи стойността си няколко пъти. Либра ще е като дигитален долар/евро със стабилна цена. Биткойн е дигитално злато с постоянно растяща цена, привличащо огрмни инвестиции.
8
1
 
12
 
! Отговори
Нед преди 4 години
Либра за разлика от Биткоин не е криптовалута въобще! Това трябва хората да го разберат и да го знаят. Либра единствено е дигитална (цифрова) валута, която е обезпечена с долари, свързана със Световните банки и всяко заплащане може да бъде проследявано от къде идва и на кого се плаща и за какво по банков път. При Биткоин такова нещо няма. Там заплащането става директно от купувача до продавача, без участието на каквато и да е банка, държава или институция и това не невъзможно да бъде проследено.
7
1
 
17
 
! Отговори
ined преди 4 години
Libra е като OneCoin на "бизнесменката" Ружа Игнатова или пълна мушенгия
6
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До НезнайкоИ друго които не знаят, провери в google относно stock-to-flow bitcoin model и intrinsic value
5
4
 
11
 
! Отговори
Незнайко преди 4 години
Някой супер крипто миньор - познавач , може ли да каже какво е полезното действие което оформя цената на криптовалутата при правенето на изчисленията "копаенето" при работата на компютъра . Не знам , затова питам. Например . Обикновенно , произвежда се стока . Реална стока . Тя се оценява на дадена сума пари в съотвтствие с вложените материали , труд и разходи по продажбата . При криптото виждам само разходите . за конфигурация... за ток ... На кого какво всъщност се изчислява ?
4
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Забравихте да добавите "платена публикация" в края на статията.
3
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Забравихте да добавите "платена публикация" в края на статията.
2
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Палячото отиде в Швейцария да си създава измислената валута тип "въздух под налягане", защото в никоя друга държава не му минават измамите. Даже в САЩ му вдигнаха мерника.
1
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лъжа е!