"Слуга на народа" спечели изборите в Украйна с близо 43 %

Владимир Зеленски овладя цялата власт в страната
Обновена: 21 юли 2019 20:50 | 21 юли 2019 20:49,
32
"Слуга на народа" спечели изборите в Украйна с близо 43 %
Снимка: Reuters

Избирателните секции за предсрочните парламентарни избори за Върховната Рада са затворени на територията на Украйна в 20:00 часа. Гласуването продължава само в някои западни дипломатически мисии на страната, предава TACC, пише Агенция „Фокус“.

Още по темата

В 198-те териториални избирателни района в държавата започна преброяването на гласовете. Данните за избирателната активност ще бъдат известни скоро, както и първите екзитполове, като според тях води партията на президента Владимир Зеленски „Слуга на народа“, която получава 42,7%. В парламента се очаква да влязат пет партии.

Втора с 12,9 на сто е партията "Опозиционна платформа - За живота" на Виктор Медведчук, приближен на руския президент Владимир Путин, посочва Асошиейтед прес. Трета е партията на бившия президент Петро Порошенко "Европейска солидарност" с 8,8 процента. На четвърто място е партията на бившата министър-председателка Юлия Тимошенко "Баткившчина" с 8,5 на сто и пета - партията "Глас" на рок звездата Святослав Вакарчук, пише БТА.

Президентът Зеленски благодари на избирателите за доверието и заяви, че главните му приоритети ще са прекратяване на войната и борба с корупцията, съобщи АФП. Зеленски свика предсрочни избори след като встъпи в длъжност преди два месеца, за да спечели парламентарно мнозинство, напомня ДПА.
 

В неделя в Украйна бяха избрани 225 депутати по партийни листи и още 199 парламентаристи в едномандатни избирателни райони. Броят на областите в страната намалява с 26, поради обединението на Крим с Русия и конфликта в Донбас. В резултат на това вместо 450-те предвидени от Конституцията в новата Рада депутатити, както и в предишната, ще има само 424.

Така че първите резултати от гласуването няма да дадат представа за бъдещото разпределение на силите в украинския парламент, тъй като не е кои ще бъдат избрани в едномандатните райони.
За да влязат във Върховната Рада по пропорционалната система, партиите трябва да преодолеят бариерата от 5%, а кандидатите в едномандатните райони - да получат мнозинство от гласовете в своя избирателен район.

В избирателните списъци са регистрирани 34 милиона граждани. Както и на президентските избори тази пролет, около три милиона жители на териториите, които не са контролирани от Киев в Донецка и Луганска области, както и приблизително същия брой украинци, живеещи в Русия, не участваха в гласуването, тъй като избирателните секции в дипломатическите мисии на Украйна в Русия са затворени.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
1
 
! Отговори
Голдман Сакс преди 4 години
Жидовският СС (Слуга на Сорос) ще управлява Украйна.
18
2
 
1
 
! Отговори
Арменеца Гаро преди 4 години
този ще да е украинския ГЕРБдето нищо няма да стане и от негохахаххасамо гледайте
17
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Украйна "Слуга на народа" печели изборите с 43%, в Русия "Ченге на народа" печели с 80%, а в Венецуела "Мадуро на народа" - с 99% !
16
0
 
6
 
! Отговори
ахаааа ахаааа преди 4 години
Голем смех с това име -"Слуга на народа " !!! Дедовите били слуги на народа ха ха ха ха ха !!!!! Уж слуги па не са спрели да си избиват хората и да си разрушават селата , що ве те си знаят па били "слуги" маааани маааани !
15
0
 
0
 
! Отговори
Абе... преди 4 години
До 15:Ми честно да ти кажа не долавям. Какви клонинги те гонят например?
14
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тая с носията отишла да гласува хахаха
13
1
 
12
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 години
Едва ли ефектът от цялата работа ще е по-различен от предния път-тия ще си оправят положението,а Украйна ще затъне още повече.Обаче поне ще е забавно-президентът е професионалист в хумора.Както се казва-"Стой,та гледай"
12
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Народе не ще руснаците ама русия настоява да ги освободи
11
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Абе... -Не долавяш ли за какво става въпрос ?
10
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези са по-зле и от нас, щом гласуват за партия с име "Слуга на народа" :-))
9
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бях се отчаял че,сме най кухните индивиди обаче Укрите ме опровергаха!
8
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези украински избори ми напомниха нашите през 2001 г. При нас тогава дойде един ЦАРвуль, дето трябваше да му повЕрваме, щото щял да ни оправи. И хищната мафийка около неговите синчета добре ни оправи отвсякъде. Украинците (които са по-задръстени и от макетата) пък си избраха комик за президент и дадоха мнозинство на неговите "Слуги на народа" (егати гнусната шегичка е това име на партия).
7
1
 
3
 
! Отговори
Абе... преди 4 години
До номер 10:Я дай да ни разкажеш по-подробно твоята размисъл.
6
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Сата Н Има логика в това което си написал , но истината е друга . Жената на Путин не го напусна , тя просто реши да не у4аства в цирка с двойниците , а да живее нормален живот .Бог да го прости Путин .
5
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Т'ъпите парчета обслужващи чужди интереси така ли са се кръстили?Украйна поредният донор на западната "демокрация"
4
7
 
25
 
! Отговори
Байфидан преди 4 години
Тия вървят по нашия път, но скоро ще разберат, че с месии нещата не се получават. Неволята му е майката.
3
16
 
11
 
! Отговори
бай ганю преди 4 години
успехдано подхода покаже позитивна посока на развитиена руснаците ще им е неприятно да загубят много проруски свои бушони в украинския парламент
2
3
 
11
 
! Отговори
Н преди 4 години
По добре от клоун прасенко зе млад и научи всичко а мошеници вън от власта като цв цв
1
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Владимир Зе овладя цялата власт в страната, формира режим и става диктатор-клоун.