Терминатор все по-близо – измислиха течен магнит

Щял да помогне в създаването на течни роботи
22 юли 2019 13:05,
9
Терминатор все по-близо – измислиха течен магнит
Снимка: Reuters

Разработка на американски учени от университета в Масачузетс им позволи за пръв път в света да получат течен магнит, съобщи в. "Мейл он сънди", цитиран от БТА.

Още по темата

Роботика в действие – създадоха 3 милиметрова медуза робот

Откритието се счита за пробив в науката, тъй като течният магнит запазва свойствата си дори при промяна на формата. Той ще позволи на учените в бъдеще да могат да конструират течни роботи.

Екипът на д-р Томас Ръсел е разработил течността чрез наночастици метал, разтворени в полимерно-маслен микс. Те са толкова здраво споени на повърхността на флуида, че остават намагнетизирани и при промяна на формата му.

Екипът цели седем години работил над проекта, при който били трансформирани тъй-наречените "парамагнитни феро флуиди" /метални частици, плаващи в в течност/, в постоянни магнити.

Професор Ръсел установил, че ферофлуидите не губят магнетизма си при промяна на формата, ако те са достатъчно сгъстени върху повърхността на всяка капка и разстоянието между тях е най-малко 8 нанометъра. По този начин се получава външен слой, чието поведение е като на постоянен магнит, задържащ целия магнетизъм, насочен към центъра на течността. Капките остават намагнетизирани дори и когато биват разделение на по-малки, с размерите на човешки косъм.

"Самите ние бяхме изненадани, когато получихме материал, който е едновременно течен и магнитен. Досега се считаше, че постоянните магнити могат да бъдат само от твърдо вещество", споделя проф. Ръсел.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
38
 
! Отговори
Робокоп преди 4 години
Какво общо имат наночастици метал, разтворени в полимерно-маслен микс и роботиката ? Материала запазвал магнетичните си свойства .Е, и? Робот направен от "това" ще е повече като медуза отколкото робот . А енергийна клетка от същия течен метал... а процесорни ядра ... а костна структура която да поддържа формата ... а двигателни механизми с които да се предвижва ..... Статия единствено целяща експлоатирането популярноста на Холивудския филм Треминатор за да си популяризира "течния метал" .
6
4
 
39
 
! Отговори
ГРОБ преди 4 години
Дали ще може да гласува машинно за партията ?
5
4
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Течен робот? Чак ми се плаче, като ви чета жалките напъни - какво ще го правим този течен робот, ще се къпем ли с него или ще го пием? Да не говорим, че ако направите терминатор от тази намагнетизирана материя, един тейзър ще го приключи за отрицателно време.
4
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И защо са ни течни роботи? Много е ниско нивото тук, поне като пишете на дадена тема се поинтересувайте какво правят хората, а не да произвеждате фейк нюз. Първо това са нанотехнологии, второ целта е създаване на програмируела /умна/ материя, трето тя ще намира приложение във всички сфери на живота ни.
3
3
 
48
 
! Отговори
Осман преди 4 години
А опитите в турция са на същото дереже
2
12
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
T1000 пристига! Нямам търпение човечеството да загине.
1
12
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Магнитни течности са известни още от средновековието!Когато измислите магнитен въздух,тогава вече ще е постижение!