Венецуела на крачка от искането на международна военна помощ

Ще се намеси ли открито трета страна в конфликта?
Обновена: 24 юли 2019 07:30 | 24 юли 2019 07:21,
48
Венецуела на крачка от искането на международна военна помощ
Снимка: Reuters

Националната асамблея (парламентът) на Венецуела, който се намира под контрола на опозицията, одобри днес споразумение, което позволява да се поиска международна военна помощ.

Още по темата

Санкциите не плашат Мадуро: Ще устоим на всеки шантаж!

"Обръщам се към вас спешно да утвърдите на второ четене връщането към Междуамериканския договор за взаимна помощ. Одобрено единодушно!", съобщи опозиционният лидер Хуан Гуайдо, цитиран от ТАСС. Словото му пред Националната асамблея бе предавано в Туитър. Той поясни, че това решение на парламента е насочено срещу изпълнителната власт на Венецуела начело с президента на страната Николас Мадуро.

"Ние казваме на света: не поддържайте тази диктатура. Този, който е замесен (в нейните действия), трябва да носи отговорност", подчерта Гуайдо, пише БТА.

Той обаче отбеляза, че "Междуамериканският договор за взаимна помощ няма да реши всички проблеми с магическа пръчка".

Междуамериканският договор за взаимна помощ е споразумение, подписано през 1947 г. от повечето американски страни. Той е известен като Пактът от Рио, защото е подписан в Рио де Жанейро. Главният му принцип е в това, че нападение срещу всяка от подписалите го страни ще означава нападение срещу всички страни, участнички в договора. Окончателната му ратификация отне цели 35 години, а по-късно 4 страни - Еквадор, Венецуела, Боливия и Никарагуа излязоха от него.

Гуайдо призова също така гражданите на страната да участват в поредната протестна акция в петък, 26 юли, като обяви този ден на "велик ден на протест в защита на нашите права".
Според Асошиейтед прес венецуелската опозиция се опитва да използва гнева на населението от поредната голяма авария, заради която вчера спря токът в столицата Каракас и редица части на страната. То засегна ключови сектори на икономиката и инфраструктурата. Снощи електроподаването на много места бе възстановено, но остава нестабилно.
Според венецуелската опозиция голямата авария се дължи на претоварване на мрежата заради неправилната й поддръжка. Според правителството огромният срив в електрозахранването се дължи на "електромагнитна атака" срещу националната водноелектрическа система.

Опозицията се опита да организира протести в столицата заради трудностите, предизвикани от спирането на тока, но събра на демонстрация сравнително малко хора, посочва АП, защото много хора са отчаяни, че едва ли може да се намери лесен изход от неволите им.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
2
 
! Отговори
хектор преди 4 години
Спрете да пишете глупости.Венецуела преди 10-15 години имаше по-силна икономика и по -добро салдо от Китай.Вие знате ли какво означава това.Щеще да наи-мошната държава в Латинска Америка не само това щеще да е ядрена сила.Венецуела има ресурсите на богаства и хора и имаше добра платформа в икономиката ,но тези фащ се намесиха и ги сринаха .Ако беше още малко се задържал комунизма в СИВ .Но това друга тема не е за *** коти не следят промените в света.
23
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
а ние сме цъфнали та завърза ли я спрете че станахме смешни и пред децата си по добре да се видим младите напуснаха или по скоро ги принудиха кои ни пречат 25 години кажете ви е които и спомен нямате от началото на демокрацията.
22
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тръмп е затворил границата за венецуелци. Опозицията иска гражданска война. По-добре да няма ток.
21
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма да поискат от Русия,никоя държава не е втасала след руска помощ.Никарагуа,Афганистан,Сирия - все силно развити мизерии...Даже Сирия вече не е държава,а база!
20
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Сирия едни 800 *** "инструктури" при команда газ се оказа че нямат противогази и после ги намериха запенени с отворени усти. Load 200.
19
25
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До НЯКОЙАмериканците май ще накарат Мадуро да поиска от Русия военна помощ и тогава ще се наиграят.то па една помощ... В Сирия на едни такива 600 помагачи янките им отвинтиха тиквите за по-малко от 2 часа.
18
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мик ко стана с Юго Шавез! Фелна май?
17
3
 
4
 
! Отговори
Гост- преди 4 години
До гост+Ако армия влез и сега, ще го смачка много лесно ...
16
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Уффф ... Да я завладява някой силин и да се приключва. Анан вече ...
15
8
 
33
 
! Отговори
Гост+ преди 4 години
В Световната История примерите за държавно и национално предателство са не един или два. Между тях, да повикаш чужди войски в държавата се приема за връх на националното предателство. Такова предателство е доста по-сериозно от това чуждопоклоннически да приветстваш неповикан агресор.
14
6
 
29
 
! Отговори
НЯКОЙ преди 4 години
Ел. мрежата се поддържала неправилно, явно токът бил пуснат на обратно. Смях в залата. Американците май ще накарат Мадуро да поиска от Русия военна помощ и тогава ще се наиграят.
13
6
 
1
 
! Отговори
до 25 преди 4 години
опааа пич, така само на село на мегдана
12
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Неоспорим е само фактът че си безкрааааййно ***.И за това няма причина за разлика от беднотията на Венецуела, ТЪПАКООООО....
11
5
 
10
 
! Отговори
до Антибоко преди 4 години
е явно си и мало умен щом не разбра какво ти казах, поинтересувай се петрола във Венецуела кой го държи и какъв е пътя докато се превърне в мснги които да се върнат обрстно в държавата. И въобще наясно ли си тази държава какъв тип икономика има ,само не ми казвай като северна Корея....и стига с тез клишета ....едно време....
10
19
 
10
 
! Отговори
до 20 грамотният преди 4 години
И все пак фактът е неоспорим - най-богатата на петрол държава- най- бедна в света! Между другото, по начина по който отричаш неоспоримото ми напомняш на ония от минало едно време....***!
9
5
 
16
 
! Отговори
Скоро преди 4 години
Гайдьо при Бжежински.
8
6
 
19
 
! Отговори
до Антибоко преди 4 години
хайде малко да те ограмотим щото ди поредния надут дървен философ. Да венецуела изнася нефт и то главно за САЩ тъй като там са и основните рафинерии, този нефт е тежък както казват химиците или по просто труден за преработка, примерно нсшия нефтохим не може да го преработва. Така че чатала винаги е бил от САЩ към Венецуела и можела да се развие колкото са и давсли, нищо общо няма с Кувейт....
7
8
 
25
 
! Отговори
До 15 антибоко преди 4 години
Бягай ти бързо към Венецуела та да се наведеш пред гендараГуайдо сма преди това за тренировка мини три дневен курс в Анадола.
6
39
 
10
 
! Отговори
Антибоко преди 4 години
Като чета писанията на предишните-ясно е, че има и ботове, има и *** руски ,но все пак нима толкова са заблудени и българите?! Подкрепят един режим, който докара най-богата държава на петрол до най-бедната в света?! Ей, опомнете се или...бягайте бързо за Венецуела...
5
9
 
30
 
! Отговори
Взе да се олива преди 4 години
Струва ми се че Гайдьо скоро ще се срещне със сенатор Маккейн за да му поиска военна подкрепа лично.