Великобритания се оттегля от работата на Съвета на ЕС

От 1 септември министрите на Джонсън няма да ходят на заседания в Брюксел
20 авг 2019 20:39,
25
Великобритания се оттегля от работата на Съвета на ЕС
Снимка: БТА

Великобритания се изтегля от работните формати на Съвета на ЕС - един от основните органи на Съюза. Това беше съобщено от Департамента за излизане от ЕС.

Още по темата
Това ще стане от 1 септември, като британски представители ще участват само в заседания, на които се обсъждат теми от национален интерес.

Официалният мотив е, че министрите и служителите на различни ведомства ще имат възможност да се посветят на подготовката за напускане на ЕС на 31 октомври. Освен това според Лондон много от тези заседания са посветени на въпроси, свързани с бъдещето на Европейския съюз, когато Великобритания няма да е част от него.

Съветът на ЕС събира в различни формати министри, дипломати и експерти, които участват в изработването на общи позиции и приемането на европейско законодателство. Той е един от основните органи на ЕС наред с Европейския парламент и Европейската комисия.

За да не се блокира работата на институцията Лондон е дал право на председателстващата в момента Съвета Финландия да гласува от негово име по въпроси, които изискват единодушието на ЕС.

Съобщението за изтеглянето от работата на Съвета дойде само няколко часа, след като председателят на Съвета Доналд Туск отхвърли предложението на британския премиер Борис Джонсън за отпадането на предпазния механизъм за Ирландия от условията, при които Обединеното кралство ще излезе от ЕС и замяната му с “алтернативни договорки”.

Туск заяви, че предложението не предлага друг начин за продължаване на отношенията между Ирландия и Северна Ирландия, която е част от Великобритания, след напускането и че това ще доведе до връщането на граничните и митническите проверки, които отпаднаха по силата на Споразумението от Разпети петък, с което беше сложен край на 30-годишния конфликт между тях през 1998 г.

Европейската комисия също отхвърли идеята и припомни позицията на Брюксел, че е най-добре раздялата да стане по договореното споразумение. Ако Великобритания излезе без сделка, цялото европейско законодателство ще престане да действа на нейна територия, ще се върне граничният и митническият контрол и търговията няма да се управлява от принципите на общия пазар за свободно движение на хора, стоки, услуги и капитали.

Според Брюксел уверенията на Джонсън, че ако ЕС отстъпи за Ирландия, Лондон се задължава да не въвежда граничен и митнически контрол между Ирландия и Северна Ирландия, са неизпълними, тъй като противоречат на британските закони за безопасност на стоките и услугите и изискванията за сигурност.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не всички искат да са послушни васали на брюкселските търтеи и негодници ,а що се отнася до нас скоро тук ще бъде приета истамбулската конвенция ,пакта за миграция и всички други глупости и никой няма нито да ни пита ,нито да съобрази с мнението ни !
22
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Великобритания? Обединено кралство? Скоро ще остане само Британия и само Кралство. Не искат да робуват на Брюксел с право на глас, скоро ще робуват на Вашингтон без право на глас
21
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кой каквото има да поръчва от кралството да действа сега , че след 2 месеца лопва мандалото. Аз съм си набелязал някои нрща и ще си ги поръчам. Верно са китайски но идват по-бързо от англия.
20
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Надуваме фанфарите и обявяваме последната възможна дата и никаква сделка... За втори път.Ако няма да има сделка то защо се чака крайната възможна дата :)
19
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те ще се оправят ами ние никак.
18
2
 
4
 
! Отговори
Нане преди 4 години
Айде ***...Сбирай дисагите и си ела туВа... Пакитатата и индустанците са царете на острова...Отнемаха Ви щастието, на гои...
17
4
 
4
 
! Отговори
жалко но преди 4 години
Този ще фалира държавата си. Без зделка не могат да изнесат 1 кофичка кисело мляко защото ще има високи защитни мита. Така ценните им чужденци които работят на полето и пътя ще трябва да напуснат държавата.Масово фирмите и банките ще се изнесът във Европа иначе нямат бъдеще.Това е лудост,дано се остзнае.
16
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЕС тръгна подир СССР-а и за туй не е виновен Борис Джонсън !Виновни са либералната идеология, политици и НПО-та !
15
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Брекзитаджиите да обяснят на народа си как ги подведоха и никой не си даде сметка какво значи излизане от ЕС в контекста на Ирландия и Северна Ирландия. Каквото сами си направиха никой не може да им направи. Ще им гледаме сеира от Хелоун нататък!
14
1
 
8
 
! Отговори
Ттт преди 4 години
Явно е работил Фотошоп обикновено прическата му е гръмнала пиратка
13
0
 
4
 
! Отговори
До 14 преди 4 години
Защо английска?Борис също е американец.
12
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Английската версия на дони тръмп, и от фризура го докарва даже
11
0
 
6
 
! Отговори
До 10 преди 4 години
Джонсън е роден в Ню Йорк.
10
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя че ги тури у ред.Пазете се от изрусен турчин.
9
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Джонсън ще го запомнят с две неща че за първи път премиер на Великобритания ще е отроче на алаходупец и че ще предизвика разпад на Великобритания и нова гражданска война в Северна Ирландия да са им честити сега ще стане с тях каквото те направиха със Сан Стефанска България разпад на парчета и техни територии в съседни държави определено има Господ, щом накой го навря на британските нацисти.
8
13
 
8
 
! Отговори
б преди 4 години
живея и работя в Лондон от 4 год.Не е приятно да четеш такива новини,но съм преживял 25 год.социализъм,25 год.експерименти "демокрация" (да не изброявам).И това ще отмине.Лека вечер!
7
21
 
4
 
! Отговори
Германохейтър преди 4 години
Светът ще стане по-добро място когато главата и на последният германец бъде на-бита на к-ол а генителите му отрязани да му бъдат набутани ***.
6
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Национализма започва да набира сили на острова.Очаква се британски куклус клан и други подобни.
5
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя ще излезе печен.Трябваше да го изберат по-рано.А не оная наведена тетка Мей.
4
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
само един турчин може да докара държавата до фалит, браво на Джонсън-Пуяка!