Лидерите от Г-7 се обединиха за пожарите в Амазония

Там трябва да получат помощ възможно най-скоро
25 авг 2019 22:44, Петя Славова
18
Лидерите от Г-7 се обединиха за пожарите в Амазония
Снимка: БТА

Лидерите на държавите от Г-7 са на едно мнение, че страните, засегнати от горските пожари в Амазония, трябва да получат помощ възможно най-скоро, заяви днес френският президент Еманюел Макрон, цитиран от ДПА.

"Има контакти на нашите екипи с всички държави от Амазония, така че да можем да одобрим много конкретни технически и финансови ангажименти", каза пред репортери Макрон, който е домакин на срещата на върха на Голямата седморка в Биариц, Югозападна Франция.

Той отбеляза, че повторното залесяване на засегнатите райони е от основно значение, но призна, че лидерите от Г-7 са на "различни мнения" по въпроса, "тъй като всичко зависи от страните от Амазония", които оправдано са привързани към своя суверенитет.

Още по темата

"Залозите в Амазония, за държавите (от региона) и международната общност, от гледна точка на биоразнообразието, кислорода, борбата срещу глобалното затопляне, обаче са такива, че това повторно залесяване трябва да бъде направено", подчерта в същото време Макрон.

Френският президент превърна климата в ключова тема на срещата на върха на водещите демократични икономики в света и посочи бушуващите пожари в Амазония като знак за спешната нужда от действие, отбелязва ДПА и БТА.

Боливийският президент Ево Моралес междувременно обяви днес, че приема международна помощ за борба с горските пожари в страната и че прекъсва предизборната си кампания, докато кризата с природните бедствие не бъде преодоляна, предаде Франс прес.

Той повери на министерството на външните работи координирането на международната помощ от различни организации и хора.

Боливийският президент, който е кандидат за четвърти мандат на поста, каза на пресконференция, че прекъсва предизборната си агитация поне за една седмица.

Моралес бе критикуван, че отхвърля чуждестранните предложения за помощ в борбата срещу пожарите, които опустошиха близо 1 милион хектара гори в Боливия, и че продължава предизборната кампания в обстановка на криза, отбелязва Франс прес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само преди няколко дни в този сайт един *** лееше помия срещу Русия и руснаците по повод големите пожари в Сибир. Де го сега?Има един измислен "Закон за чифтните случаи" - полуистина, основана на реални случаи, полуезотерия, който гласи горе-долу следното: "Когато се случи нещастие, то ще се случи пак, но другаде".
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чух изказване на Президентейро бразилейро, името на когото веднага забравих. Типичен долен капиталист, който иска да развива дърводобив, рудодобив, индустрия, земеделие върху унищожените гори на Амазония!Някой да го сравни с левите Лула и Дилма Русев!
13
0
 
3
 
! Отговори
vlady преди 4 години
Редно е да поканят големия учен пожарникар д-р. Борисов да помогне за гасенето на пожарите.
12
0
 
3
 
! Отговори
баба мара преди 4 години
никакви пари на бразилия и останалите там са корумпирани страни и ще свият паритепод влиянието на сащ как се организираха срещу мадуро хаиде сега големият браттръмп да им помага като непрекъснато ги насъсква ние в българия си имаме многопроблеми с чумата и комарите няма да се разправяме с джунглата
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
сади дървета присъщи на нашите геогр. ширини
10
0
 
3
 
! Отговори
Q преди 4 години
А защо не пишете как и за какво са се скарали на вечерята,та чак и не искали да се снимат 7 -ната заедно!?Защо?
9
1
 
3
 
! Отговори
До 10 преди 4 години
Амииии не можеш да садиш тропическа гора в умерения пояс...двойка ли имаш по география
8
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Aкво им пречи на лидерите на Г7 да посадят по няколно кв. км. гори в собствените им страни?
7
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ехо,кислорода изчезва,от цялата вода на планета само 3% става за пиене,какво става?Май не ни искат тук,много сме гадни,всичко рушим и нищо не пазим.
6
1
 
6
 
! Отговори
rusnak преди 4 години
п.с. Само забравих да ти напомня че не дерът континентите от 100 а от 1000 години.
5
2
 
7
 
! Отговори
rusnak до 2 преди 4 години
И аз съм съгласен че не е нужна конфронтация, но кои капиталисти ни докараха до тук? Първо съд, после ще видим.
4
0
 
13
 
! Отговори
(-_-) преди 4 години
Oбщо взето на никого не му пука за горите. Самата система върви към унищожение на всякакви ресурси и се лансира и подкрепя от управляващата сгaн, защото целта е печалба. Общо взето абсолютна кpетения. В крайна сметка ще се стигне до още една глобална криза, но тоя път съществена.
3
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
NATO ще ни пазело от Русия!НАТО за да свърши нещо смислено,е най-добре веднага да отиде в Амазония и да почне да пази Амазонската джунгла от бракониерите.Ето това е правилна кауза,с огромен принос към бъдещето на човечеството.Не може заради лакомията на ГМО индустрията да страдат милиарди хора.Или те или ние,това е
2
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябва нов световен ред и нови хора с друго мислене. Времената на конфронтация между хората трябва да спрат и да се погледне към планетата, защото отиваме на зле. Докато всички тея лакомии 100 години се карат. Трябва нова фисолофия за управление насочена към планетата.
1
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Свртовната общност да вземе земите на Бразилия. Вече няма връщане назад. Който неможе да се грижи за планетата трябва да му бъде отнета привилегията. Няма вече твое мое. По тая логика може да изгори цялата амазония, която рециклира над 20 % от мръсния въздух на планетата? Докато разни политици и смешковци в Бразилия се карат? Света вече е друг и трябват други мерки. Като при семействата - не се грижиш за детето държавата ти го отнема. Това е просто е.