Лекари vs. министерство: Против здравния модел на Ананиев

БЛС против демонополизацията на НЗОК
18 сеп 2019 12:12,
13

Здравният модел на министър Кирил Ананиев бе отвхърлен от лекарите у нас. В своя позиция Българския лекарски съюз определи идеята за демонополизация на НЗОК като "абсолютно неприемлива и вредна за обществото".

"Българският лекарски съюз и всички лекари в България приветстват опитите на Министерството на здравеопазването за реформа. Но нямаше възможност да бъде представено точно какво ще се случи. Идеята не беше подплатена с финансови разчети. Реформа се прави с пари, а не се прави да се спестят пари", коментира д-р Георги Миндов от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари.

Пред Bulgaria ON AIR той настоя, че не може едно лечебно заведение да се договаря с мощни застрахователни фондове без участието на БЛС.

"Категорично не сме съгласни с това. Лекарският съюз се притеснява, че застрахователните дружества може да наложат по-ниски цени на услугите в здравеопазването дори от тези на НЗОК", обясни д-р Миндов.

Той е на мнение, че лекарите в България дават доста повече в сравнение с това, което им се плаща.

"Тук няма да има лекари, няма да има кой да обслужва хората. Младите лекари направо отиват в чужбина. Цялата система върви към колапс и сриване", алармира той.

Над 700 000 души у нас не са здравноосигурени, а според д-р Миндов голяма част от тези хора не са социално слаби. Той обаче не обвинява здравния министър Кирил Ананиев за ситуацията в здравеопазването. Според него проблемът е в правителството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
36
 
! Отговори
Мейстър Емон преди 4 години
Лекарите първо да се прочистят от мъртвата тъкан. Как всички защитават някой свой колега когато го хванат да краде? Не разбират ли, че той по един косвен начин краде от тях и то не само пари, а и много по ценни неща ксто уважение и достойнство. Не мога да подкрепя хора, които си затварят очите пред неправдата, за да им е по-комфортно.
12
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Анани трябва да си ходи при началниците от асоциациите на частните болници, които лобират да отнемат правата на пациента да избира къде да се лекува, които искат да овладеят обществения ресурс от 5 милиарда лева и те да разпределят парите, както те си решат. Една и съща групичка лобисти се опитва от много години да прокара и зловредните си лобистки идеи. Или са ***, лобиращи без пари, или са взели много пари за лобизъм.
11
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Държавните болници не трябва да са търговски дружества! Това е прекрасна възможност за корупция! А най- голямата перверзия е дотацията на частните болници! Откровено крадене на нашите пари. И чикт лобизъм. Ако не промените това, от сутрин до вечер да наливате, все тая.
10
6
 
38
 
! Отговори
вили преди 4 години
Това, че лекарите са против модела предложен от Ананиев говори, че ще им пречи да си въртят игричките и кражбите. Впрочем докторята само плачат и се оплакват, но винаги са против, ако се предложи нещо ново. В мътна вода се лови риба. Обърнете внимание на автопарковете пред ДЪРЖАВНИТЕ болници. За частните даже не споменавам.
9
0
 
36
 
! Отговори
трайчо преди 4 години
в цял свят е който не плаща не получава или чака с месеци за преглед. Тук едни плащат и не получават нищо, а други дето не плащат ги гледат като писани яйца.Няма нищо лошо в демонополизацията, но ако го приемат отказам да плащам и на здравната каса. Да часни ще са здравните каси и ще работят за печалбата, но поне няма да работят и да ограбват както е в момента.
8
0
 
34
 
! Отговори
До7 преди 4 години
Проблемите в застраховането били "редки" Абе ти на кой свят живееш?
7
4
 
36
 
! Отговори
до Един българин преди 4 години
Лекарският съюз се притеснява, че застрахователните дружества може да наложат по-ниски цени на услугите в здравеопазването дори от тези на НЗОК.Преди години същото беше и със застраховките-единствения застраховател ДЗИ си правеше каквото поиска, корупцията беше повсеместна.Демонополизацията и конкуренцията напълно изчистиха този бранш и днес проблемите са изключително редки.Държавата не може да се справи с огромната корупция в здравеопазването,защото точно лекарите крадат и рекетират.
6
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Борисов идват Избори,време е да разкараш "човека"(ананиев)който работи за интересите на шепата търговци на здраве в България!
5
6
 
46
 
! Отговори
хх преди 4 години
Сега докторите си правят каквото си поискат и крадат като бесни.Пациента е поставен на колене - парите или живота.Дори и богат и известен човек не може да се опъне на бялата мафия.Но една частна здравна каса е силен субект, докторите няма да могат да я крадат,надписването и рекета на пациенти ще свършат.Не ББ, още при правителството на СДС това трябваше да стане.Няма друг начин да се озапти лекарската алчност и това днес напълно безотговорно съсловие да бъде вкарано в пътя.
4
1
 
51
 
! Отговори
Симеонов преди 4 години
Във всички големи болници има по няколко милионери,на които подражават още известно количество приближени.Те изсмукват голяма част от фонда за заплати,другите духат супата.Например генчо начев получава по около 100 хиляди на месец от държавни болници,това му е заплатата.Ама бил голям хирург,добре но България е социална държава,а това са заплатите на 120 сестри.Като казах на германски лекар че в БГ държавни болници някои другари взимат по 30,40,че и 50 хиляди евра на месец той щеше да падне
3
4
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И защо БЛС е против демонополизацията на НЗОК? Страх ги е че няма да могат да смучат средства както до сега. В Гервания като имат 250 каси сигурно е много по-зле здравеопазването им от българското.
2
3
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво да очакваме от модел, създаден от мутри и криминалци?От гербави комсомолци?
1
5
 
47
 
! Отговори
Криси преди 4 години
И не само лекарите, пациентите също са против бойковите недоразумения, които сложи за министри през годините! Съсипаха здравето и здравеопазването у нас по всички начини....Най-бедните сме, най-болните в Европа и света, водим класациите по смъртност, болести и самоубийства именно заради бойковото управление!