Адвокат: Правим промени в НК под обществен натиск, без анализ!

Ако се приемат промените делата ще се влачат с години, смята той
Обновена: 19 сеп 2019 12:14 | 19 сеп 2019 12:04,
23

Не е направен анализ на промените в законодателството, а те се правят под обществен натиск, посочи адвокат. Вчера близки на жертви на брутални убийства протестираха пред парламента.

Роднини и близки на жертвите поискаха спешни промени в Наказателния Кодекс.

"Обединените патриоти", "Воля" и БСП настояват да отпадне възможността за съкратено производство и намаляване на присъдата при убийства и престъпления, довели до тежки телесни повреди.

Още по темата
"В момента промените в законодателството се правят на основата на общественото недоволство. Няма направен сериозен анализ за това в колко случаи от категорията на тези тежки престъпления, които сега се обсъждат, е използвана процедурата за съкратеното съдебно следствие и какви са резултатите", коментира адв. Людмил Рангелов.

По думите му правният институт е въведен, за да се избегне натрупване на дела, които се проточват с години.

"По тежките престъпления смисълът е доближаване на наказанието до престъплението и осъществяването на генералната превенция, тоест въздействието върху обществото. Когато то съзнава в кратък срок, че дадено тежко престъпление е санкционирано, си създава представа как се движи отношението престъпление-наказание", посочи Рангелов пред Bulgaria ON AIR.

Според него работещото решение е за определена категория престъпления да няма възможност да се прилага правния институт за съкратено съдебно следствие. Той уточни обаче, че това означава, че ще има дела, които се водят с години, а продължителният процес отново ще остави у близките на жертвите чувство за несправедливост.

Някои от близките на жестоко убити поискаха и смъртни присъди за извършителите на убийствата. По думите на Рангелов обаче въпросът с този тип наказание е предрешен и обсъждането е излишно.

Относно химическата кастрация срещу сексуалните престъпления, предложена от ВМРО, той заяви, че процедурата няма да свърши никаква работа, защото не решава менталния проблем на извършителите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако съкратеното следствие отпадне изцяло, то престъпници не просто ще получават по- малко години затвор, в много от случаите те изобщо няма да влизат там, защото ще протакат делата си докато изтече абсолютната давност или адвокатите им преборят прокуратурата и Съдът ги оправдае.
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да, адвоката винаги ще казва същото, защото е специалист и знае какво говори.
18
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 17Ми ко ми са прайш уе! Мълчи си к си седи и дупката!
17
1
 
3
 
! Отговори
До 15 преди 4 години
Хаха, отдавна съм го направил. Постепенно оставате най-големите скотове. Държавата ви се нарича Кратунистан. Избивате се по един или друг начин, докато изчезнете и оставите територията да бъде отнова заселена от ХОРА, а не гадЬини!
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пак ли щеше да говори така този адвокат ако детето му беше изнасилено и убито?
15
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 10Да, така искаме! Ти, циливилицивизованиъ мож се махаш!
14
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Машини БЕЕЕЕЕЕ!Закона идва от народа и от волята му! Не от 3 парчета, дето по цял ден четат книжкинисе правят на умни! Народът иска ТАКА! Ако не ти харесва, разкарай се!
13
3
 
2
 
! Отговори
До 12 преди 4 години
Хаха, е то и оттам идват сбърканите възприятия на бг племето. Все едно Западна Еврооа да се гордее със средновековните си изтезания. Но и двете са просто варварщина.
12
1
 
6
 
! Отговори
Едно време преди 4 години
В 5 клас учихме Крумовите закони и се гордеехме с тях.
11
0
 
8
 
! Отговори
шматка преди 4 години
Този пишман адвокат не знае ли че на това(обществения натиск)се казва демокрация.Този опосум иска кьорави закони за да може да си върти делата за много пари
10
6
 
1
 
! Отговори
До 7 преди 4 години
Е, ако традициите и желанията на това освирепяло племе ще следваме, дайте верно да се върнем при варварските осакатявания на хан Крум и направо обратно в Азия при духовните събратя на съвременния булгаристанец - талибаните. Нали затова има интелектуалци и елит, бре кратуни! Кой ще ви слуша озверелите крясъци!
9
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами институциите ще си размърдат малко мързеливите ..... няма да разчитат само на самопризнания! Всичко се решава със строги закони. Защо в Сингапур например, няма трафик на наркотици? Защото още в самолета те предупреждават, че наказанието за това е смърт! Ако искаш пренасяй.
8
0
 
4
 
! Отговори
Яее преди 4 години
Статия от вчера "Шокиращо! Боби Хлебаря получи условна присъда за убийството на сестра си"
7
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този 'умен" адвокат не знае ли, че закона ТРЯБВА да е функция на традициите и мнението на НАРОДА!?
6
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма присъда 5-6 години за умишлено убийство, това са приказки на болни мозъци. При всички случаи присъдите са 10-15 години и нагоре. И никой престъпник не си прави сметки за сроковете, когато върши престъпление.
5
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кое създава по-голямо усещане за несправедливост - убиец с присъда от 5-6 години или дело проточило се с година повече ?
4
0
 
19
 
! Отговори
... преди 4 години
Престъпник да си в БГ! Ако евентуално те хванат и след това пък не дай си Боже и да те осъдят, което сигурно един на 100000 му се случва, та тогава ако и чистачката на затвора е в отпуска, то със сигурност до ден два си на свобода! А после видехме, че не могат да те намерят по никакъв начин! Колкото до съда, значи знам, че има такава институция при която и адвокати и съдии и прокурори ИЗКАРВАТ МИЛИАРДИ ДОЛАРИ ГОДИШНИ ПЕЧАЛБИ И ВИНАГИ ВИНАГИ ВИНАГИ АМА ВИНАГИ ПОТЪРПЕВШИЯ Е ВИНОВЕН! Та така!
3
4
 
17
 
! Отговори
съвет преди 4 години
върнете смъртната присъда ,отворете трудовите лагери и ТВУ_тата , нищо повече !
2
0
 
27
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
ДЕЛАТА СЕ ВЛАЧАТ ОТ НЕУРЕДИЦИТЕ В ДЪРЖАВАТА !!!ВЪВ ГЕРМАНИЯ ОНЯ ДЕТО БУТНА МОМЧЕТО ПО СТЪЛБИТЕ ГО ОСЪДИХА НА ВСИЧКИ ТЕ ИНСТАНЦИИ САМО ЗА НЯКОЛКО МЕСЕЦА!!!ИЗВОДА Е , ЧЕ СЪДЕБНАТА СИСТЕМА В ГЕРМАНИЯ РАБОТИ А ТУК В БЪЛГАРИЯ СЕ ОПИРТВАТ ДА ОНЕВИНЯВАТ ПРЕСТЪПНИЦИТЕ ЩОТО СЪДЕБНАТА НИ СИСТЕМА НЕ РАБОТЕЛА!
1
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Че друго ли да каже гусин адукатина, при положение че сегашната система го устройва идеално както него, така и прокурора, и съдията?п.п. Как пък не поканиха Марковски, да се послюнчи малко с общи приказки тип кварталното кафе.