Проблемът с морбили в страната затихва, най-голям е в София

Проф. д-р Кантарджиев: Регистрираните до момента болни са 1158
19 сеп 2019 12:29, Анисия Иванова
2
Проблемът с морбили в страната затихва, най-голям е в София
Архив: Булфото

Регистрираните до момента случаи на морбили са 1158, съобщи проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на Националния център за заразни и паразитни болести, пред БНТ.

Епидемията от морбили сериозно затихва. В Област Бургас, където тя започна февруари месец, вече нямаме случаи, ликвидирана е. Ликвидирана е и в Област Кюстендил, Област Пазарджик.

Проблемът в момента е в София, последните три седмици имаме по 3-4 болни, това са главно деца в пред имунизационна възраст. Когато епидемията се разпространи от здравните заведения в Разложко, тогава на няколко пъти настоявахме имунизацията да обхваща застрашените групи, които боледуват, категоричен е проф. Кантарджиев.

По думите му в никакъв случай не бива да се допуска да се пише в регистрите, че дете е ваксинирано, без да му е поставена ваксина, тъй като това е най-голямата грешка.

Деца с морбили бяха вкарани заедно с бебета в детското отделение. Болници допуснаха големи грешки – не провериха кръвта на персонала и така заразата се разпространи, посочи още експертът.

"Ако не ликвидираме морбили до февруари месец, влизаме в групите на държавите, които имат вътрешно разпространение на морбили“, каза проф. д-р Тодор Кантарджиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
морски преди 4 години
Браво Бургас!!! Първа класа град. Санирането показа къде са хората с акъл. Софиянци последни, както винаги...
1
0
 
3
 
! Отговори
.. преди 4 години
Кое е най-голямо в София? Затихването или проблема?Единственото голямо, което виждам, е неграмотността на писача.