Куба връща воловете и конете в земеделието

Страната изпитва недостиг на гориво за машините си
20 сеп 2019 13:20,
74
Куба връща воловете и конете в земеделието
Снимка: Pixabay

Куба ще използва хиляди волове, за да орат полетата със захарна тръстика и да дърпат фермерските каруци заради недостига на гориво за машините за обработка на почвата и транспортните превозни средства, съобщиха местни медии, цитирани от ДПА.

Още по темата

Енергийна криза в Куба, има недостиг на горива

Коне също ще бъдат използвани за превоз, каза премиерът Хосе Рамон Мачадо, цитиран от "Гранма", официоза на Кубинската комунистическа партия. Мачадо допълни, че кубинските фермери вече използват волове, макар кубинското земеделие в голяма степен да е механизирано, пише БТА.

Правителството ще увеличи с около 8000 броя на вече използваните волове, каза президентът на държавната компания за производство на захар Аскуба (Azcuba) Хулио Гарсия Перес.
На фона на сегашния недостиг на гориво бяха взети мерки. Една от тях е да се включат 4000 двойки волове за работа на полетата със захарна тръстика и производството на храна, допълни Перес.

Куба изпитва недостиг на гориво заради спада на вноса от Венецуела, която е засегната от тежка криза.

Производството на тръстикова захар на острова се е понижило до 1,2 милиона тона през сезона, който приключи през май, което е спад спрямо 1,6 милиона тона през преходния сезон.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
0
 
! Отговори
jj преди 4 години
- С какво са си светили комунистите преди свещите?- С ток.
64
1
 
2
 
! Отговори
Жеков преди 4 години
Има ли комунизъм, всичко тръгва назад.
63
2
 
2
 
! Отговори
наблюдаващ преди 4 години
до 67 Да,колега така е!И все пак..жалко за този народ!При тях има уважение и респект,независимо от заеманата длъжност и социален статус.Другото,което е много важно-през последните 2-3 год.,се забелязват все по-богати(според кубинските стандарти).Можеби и при тях ще започне "мутро-барок",старите кубински бежанци изпращат пари.Заформя се нова класа,окичени с тежки ланци и нови коли,жените им нахакни и арогантни.Пускат ги вече в хотелите на летуващите канадци.Остава и US корупцията да ги налази...
62
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До наблюдаващТочно така е. Ако американците не бяха им пречили кубинците щяха да са още по-напред. Те са много находчиви и комбинативни хора. Как успяват да поддържат най-уникалния автопарк в света и то без внос на оригинални части! Имат направо виртуозни механици. И във всички области е така. Колко западняци ходят да се лекуват там от рак, имат уникална ваксина. Американските пожарникари гасили кулите и те се лекуваха там, защото в САЩ им е било непосилно.
61
2
 
3
 
! Отговори
наблюдаващ преди 4 години
За по-младите колеги , пишещи за Куба с подигравки и презрение.Още след революцията на Фидел и неговите сподвижници,САЩ налагат: ВОЕННА и икономическа блокада.Щатските кораби бяха "паркирани" в Караибите.Коръбът "Г.Димитров",натоварен с храна и медикаменти беше върнат със заплаха от потопяване!Как се оцелява до такъв съсед толкова години? И въпреки това,здравеопазването и образованието в Куба бяха на по-високо ниво от САЩ!В Белият дом,ги тресеше да не тръгне вълна от революции Латинска Америка.
60
3
 
2
 
! Отговори
Гошо преди 4 години
Е така да е ,ама тия волове и коне /за работа / от къде ще ги вземат ,от държавния ли резерв или ще ги внесат
59
3
 
3
 
! Отговори
джо преди 4 години
Анонимния нещо млъкна. Машиностроене е нещо крупно което произвеждаш сглобяваш и ползваш. Машиностроене имаше във Пловдив, Сливен, Пазарджик, Варна, Шумен ,В. Търново и къде ли не с заводи с персонал до 5000 работници, цялата страна беше бъкана със заводи а не някаква фабричка дето най - много да прави резервни части за коли.
58
1
 
1
 
! Отговори
джо преди 4 години
до Анонимен напиши какво правят, не ми драскай общи приказки.
57
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До джоТайвански AWEA, немски HERMLE, Японски OKUMA, американски HAAS и други перфектни машини и общ персонал няколкостотин човека. Няма да ти пиша, кое е предприятието, защото не искам да го замесвам, но мога да ти пратя снимки на чудесата, които произвеждат тези машини! Така че извади си главата от тъмното задно място, където си я заврял и виж, че света е дръпнал доста! Дори навремето, преди доста години, когато в едно от местните предпиятия донесоха щанцовъчни машини RASKIN, инженерите - шаш
56
2
 
1
 
! Отговори
джо преди 4 години
до Анонимен 51 Анонимен , Ти пак ли изпълзя от тъмното? Я посочи едно съвременно машиностроително предприятие, че да се посмеем малко от душа. Щото и аз доста съм влизал ,и да обсъдим какво точно правят и до кой знак на запетаята работят с точност. Какво значение каква е машината, Руска ,Чешка или Японска. Машини всякакви" Микромат", "Декел" ,"Махо" ,"Окума", Райсхауер" ти само кажи, не драскай ей така на ангро.
55
3
 
4
 
! Отговори
Философ преди 4 години
В тоя живот когато печелиш, не се знае какво губиш. И обратното. Защото пътят на западната цивилизация може скоро да се окаже стълбата нагоре, която води надолу.
54
3
 
2
 
! Отговори
джо преди 4 години
до Опонента 52 Няма значение каква е буквата , тук дискутираме съществено различни неща. Да Кубинците рискуват живота си, но това е техен избор. Нашите хора не отиват на гурбет от добро и също се лишават от много неща. Политиката ,която прокужда младите не е само социализма, както се опитвате да го докарате, а безхаберието и късогледството на управляващите.Бягат хора от много страни ,особено от латинска Америка ,където никога не е имало социализъм.
53
1
 
5
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Още по-добре, ще си намалят замърсяването на въздуха. То добре, ама защо са им сложили "намуцници" на воловете!? Сигурно за да не пасат младите тръстики. Ей какъв вкусен сок пуска тая тръстика, гуарапо се казва.
52
4
 
3
 
! Отговори
Шопо преди 4 години
Епа краварите що им не дават трактори ! При Фидел СССР им подаряваше трактори !!!
51
5
 
5
 
! Отговори
Уточнение преди 4 години
До Анонимен 15Много грешиш, робството не е присъщо на комунизма, а на капитализма.
50
3
 
8
 
! Отговори
Масвидал преди 4 години
Горките! Чета и ми се плаче, докъде са докарани от 60 години Революция :( Трагедия!
49
7
 
5
 
! Отговори
Жалостивия преди 4 години
До Куба-жалко е!Пускаш все едни и същи постове с милозливи съжаления и за Куба и за Венецуела с малките им заплати. Когато не плащаш за медицинска помощ, за образование, за наем, за топлофикация, а тока и телефона са ти на символична цена дори с 15 долара ти не си беден. Запази жалостта си за бездомниците в САЩ , които са 42 милиона и разчитат на купони, а нямат никкаква медицинска помощ.
48
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кубинците са малък, но много *** и сплотен народ.
47
2
 
6
 
! Отговори
До Джо преди 4 години
Погледни сега, колко са Кубинците в Куба и колко са Българите в България.------------------------------------Ти погледни колко са българите/пише се с малка буква/ в България и колко са китайците в Китай! Явно дългата консумация води до трайни ментални увреждания! Навярно не осъзнаваш, че кубинците емигрират в САЩ с риск за живота си и за дълъг престой в затвора. Те не могат повече да се върнат и да видят близките си!
46
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До джоТи очевидно не си влизал в съвременно машиностроително предприятие! Аз съм влизал и преди и сега. Разликата е, че в съвремените няма да видиш нито една руска машина, но пък е пълно с високоточни многокоординатни машини и работят по много поръчки от Русия, включително и за руския впк.