Кой кого: Политиците срещу радикалната Грета Тунберг

Помага ли борбеността на Грета за каузата й?
10 окт 2019 09:32, Александър Попов
41
Кой кого: Политиците срещу радикалната Грета Тунберг
Снимка: Reuters

Политически лидери по целия свят вече знаят коя е 16-годишната климатична активистка Грета Тунберг, но въпросът е могат ли да се справят с нея, тъй като тя и нейните привърженици стават все по-радикални, пише в свой анализ за Bloomberg Леонид Бершидски. Протестите, започнали в големите градове по целия свят, са първото изпитание.

Още по темата
Протестиращите, подобно на Тунберг, искат правителствата да третират изменението на климата като спешен случай, който изисква спешни действия за намаляване на емисиите парникови газове. Защитниците на климата блокират движението на най-натоварените кръстовища в големите градове, като в Австралия дори стотици протестиращи бяха арестувани за нарушаване на трафика.

Грета Тунберг подкрепя радикалните действия, като в Twitter призова протестиращите да останат силни. В Лондон бяха извършени повече от 300 ареста. Британският премиер Борис Джонсън дори нарече протестиращите срещу климатичните промени „нахални“.

Германският канцлер Ангела Меркел се оказа по-мека, изразявайки несъгласие с Тунберг относно неотложността на радикални действия за климата. Според Меркел технологичният напредък дава на човечеството допълнително време. Френският президент Еманюел Макрон също разкритикува Тунберг за радикалните й позиции, като каза още, че екологично осъзнатите правителства на Франция и Германия не са тези, които тя трябва да атакува.

Какви са реакциите на Тръмп и Путин? Вижте в продължението на анализа тук
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още по темата: Грета Тунберг
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.