Рекорд: Огромен кораб премина тесния Коринтски канал

Плавателният съд е дълъг 195,82 м и е широк 22,5 м
15 окт 2019 17:30, Елка Василева
15

 

Най-големият досега кораб, широк 22,5 метра, премина успешно през Коринтския канал, който е широк едва 25 метра.

Круизният кораб Braemar, собственост на фирмата Fred. Olsen Cruise Lines, чийто капитан е хърватинът Йозо Главич, подобри досегашния рекорд, ставайки най-дългият кораб, преминал през Коринтския канал, пише "Дубровачки вйесник".

Дългият 195,82 метра и широк 22,5 метра плавателен съд премина безпроблемно през канала, който е широк 25 метра.

Капитанът Главич каза, че дълго време се е подготвял за това преминаване, което смята за голямо признание за своята компания. Той сподели, че почти всички пътници са излезли на палубата, за да станат свидетели на случващото се, като са били силно впечатлени и въодушевени, пише "Ютарни лист".

Коринтският канал свързва Сароническия залив в Егейско море с Коринтския залив в Йонийско море и разделя полуостров Пелопонес от континентална Гърция.

Кораби преминават през него от 1893 година. За пръв път обаче плавателен съд с тегло 24 344 тона и дължина от 195,82 метра успява да го преплава без проблеми.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
През този канал никоя фирма с товарни (карго) кораби няма да плати таксите и риска от повреда и практически не се ползва от по-големи кораби. Има ограничено газене, т.е корабът трябва да е с лек товар. Пасажерският кораб има малко водоизместване, затова са "спретнали" атракцията- за пасажерите, това им е бизнеса. Килският канал в Германия също се ползва рядко от големи кораби, там цената за минаване е по-висока отколкото празен кораб да обиколи Дания. Става дума за суми от стотици-хиляди евро.
14
2
 
5
 
! Отговори
ПС преди 4 години
През далечната 1974 г. съм минала от там с български пътнически кораб. Изживяванвто е неповторим и както разбирате незабравимо, а съм го и запечатала на черно-бели снимки.
13
1
 
9
 
! Отговори
кантонера преди 4 години
ако пуснат Каракачанов, дали ще мине
12
5
 
0
 
! Отговори
ДО 11 преди 4 години
Гледал си много пиратски филми - какъв Лоцман трябва да има в този тесен канал ?Умори ме от смях .Добре че не добави и Боцман .
11
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 9:Да, естествено че се качва лоцман,пилотажът е задължителен. Но не и рулеви, или само при по-специални случаи. Иначе корабът си има в екипажа поне 3-*** правоспособни кърмчии. Впрочем дори и с пилот, отговорността е винаги на капитана и теговият авторитет е абсолютен.
10
3
 
3
 
! Отговори
Чудно преди 4 години
Няма начин да не са поожулили боята.
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 7Все ми се струва, че местен лоцман винаги се качва да направлява чужд кораб при всяко движение близо до брега или при влизане в пристанище.
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 5Е като могат, що сефте минават?
7
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Малките кораби на БМФ- 1.5-2хил. тонните "Клисура", "Перущица" и другите от серията навремето минаваха през канала, както и учебният "Вапцаров" . Там обаче освен пилотът се качват също така техни кърмчии,и те са на руля през целия преход. Корабът наистина минава буквално на една ръка разстояние от отвесните страни на канала. Отгоре от моста гледката на минаващия кораб е интересна.
6
0
 
2
 
! Отговори
Ром"с преди 4 години
Интересен Е кКоритския канал ,който е започнат да се строи още преди н.е. !
5
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Голямо чудо, няма що. Вие знаете ли че тези лайнери могат да маневрират с точност до сантиметъри, GPS навигация, липса ня вятър, няма вълнение.
4
0
 
10
 
! Отговори
Архимандрит Груйчо преди 4 години
"Кораби преминават през него от 1893 година. За пръв път обаче плавателен съд с тегло 24 344 тона и дължина от 195,82 метра успява да го преплава без проблеми" А преди какви са били проблемите? :))))
3
3
 
4
 
! Отговори
Тя има лош дъх преди 4 години
аз преминах през нейния лош дъх
2
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 1 Плавателните съдове преминават по различни разписания от едната и от другата страна.
1
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре, че наобратно не е влязла някоя гемийка, че щяха да се заклещат.Еднопосочна улица ли е този коринтски канал?