Турция благодари на Борисов за подкрепата за операцията в Сирия

Само той и Орбан от ЕС били направили това
15 окт 2019 10:11, Елка Василева
41
Турция благодари на Борисов за подкрепата за операцията в Сирия
Мевлют Чавушоглу. Снимка: архив, Reuters

Турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу благодари на българския премиер Бойко Борисов за подкрепата му във връзка със започналата миналата седмица турска военна операция в Североизточна Сирия.

"Аз благодаря за подкрепата, която бе изразена от министър-председателя на България Бойко Борисов тези дни по отношение на провежданата от турската армия операция в Сирия "Извор на мира", каза Чавушоглу.

„Турция и България са две съседни, приятелски и съюзнически страни, които активно и ползотворно си сътрудничат в много области. Осигуряването и запазването на мира и сигурността в региона е важно не само за Турция, но и за съседите й, на първо място за България", заяви турският външен министър.

Чавушоглу е в столицата на Азербайджан Баку, където участва в международен журналистически форум на тема "Тенденции в развитието на глобалните медии - рискове и обстоятелства". Форумът е организиран от Асоциацията на глобалните медии, базирана в Анкара.

На въпрос на кореспондента на БТА как се оценява позицията на България, той заяви още: "Завръщането на бежанците в изчистените райони от терора на Кюрдската работническа партия (ПКК), Партия на демократичния съюз (ПДС) и Сили за защита на народа (СЗН), при условие, че създадем безопасност, което може да се реализира само в рамките на една зона за сигурност, е в интерес както на народа на Турция, така и на народа на България. В това отношение смятам, че ще продължим да си сътрудничим с България и занапред, както беше досега".

По думите на Чавушоглу ясно и категорично изразената подкрепа от българския министър-председател, а също и от унгарския премиер Виктор Орбан, е много важна в момент, когато други европейски страни критикуват Турция, макар че са съюзници в НАТО.

"Използвам случая да благодаря още веднъж. Също така искам да подчертая, че операцията е ограничена, тя е насочена само срещу терористичните групировки, държим да бъдат сведени до минимум жертвите и ранените сред цивилното население", заключи Чавушоглу.

Преди дни премиерът Бойко Борисов заяви, че ще настоява „колегите в Брюксел да спрат с тези нападки /спрямо Турция/ непрекъснато, защото Брюксел е далеч, турската граница е тук и там /в Турция/ има близо четири милиона бежанци“, подчерта премиерът.

Борисов изтъкна, че „с президента Ердоган имаме ясна договорка на базата на споразумението, на базата на добросъседството, и турските власти абсолютно стриктно, коректно спазват споразумението към България“.

Премиерът беше категоричен, че споразумението с Турция трябва да работи.
"Нито лагери, нито огради, нито каквито и да било мерки могат да ги спрат, ако почнат да идват със стотици хиляди“, заяви Борисов.

Според него решението е дипломацията, натискът, спирането на военните действия, регулирането на събитията в Сирия. "Нито огради, нито армия, нищо не може да ни спаси, ако са жени и деца и ги нахвърлят ей така по оградата , какво ще правим", каза Борисов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хитър е Боко - да ни е жив и здрав. Кюрдите са комунисти. Комунизмът е порицан в БГ първо от СДС.....
34
0
 
2
 
! Отговори
Русофил преди 4 години
Нали хванаха там на границата кюрди минали и Борисов ги предадоха,Гърция им дава политическо обежище,Европа също дава обежище на кюрдите.Българите не дават Реджеп имаше среща с БГ.ВСичко е объркано в държавата.Сега Путин ли е виновен ?Русия?Няма политици криза.
33
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Борка да слушаш султана, че ша има бой по дъто.
32
1
 
2
 
! Отговори
човек преди 4 години
До: 22Ми не само Борисов. И Борисов, и неговия приятел Путин строят джамии усърдно, Путин строи много повече и много по-големи джамии в иначе уж "православната" Русия.И са приятели с турския султан Ердоган.Заедно ще строят Евразийски Съюз, или можем по-конкретно да очакваме един бъдещ славяно-тюркски съюз, или Славяно-Тюркска Империя.Може да звучи налудничаво, но не се шегувам - такива са фактите.Само проверете кой е Александър Дугин и какви са му идеалите - брат'чед на Осама бин Ладен!
31
0
 
9
 
! Отговори
Erdogan bey преди 4 години
Аферим, Бойко, ашколсун!Ше та напраим валия на Добруджа и Тракия ако си все така послушен и верен на падишаха!Ишаллах! И нека дюнерите да те пазят!
30
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Единственият българин, който подкрепя Турция и той се оказа Премиера.
29
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Борисов изтъкна, че с президента Ердоган имаме ясна договорка на базата на споразумението, на базата на добросъседството, и турските власти абсолютно стриктно, коректно спазват споразумението към България.Боко говори за СПОРАЗУМЕНИЕ, ти къде видя "война"?Трольо, очевидно е, че пос..р..ци като теб и ПРОКОПсалите джурналисти слагат думи в устата на и на османлията, че и на Борисов, и после продължават да се нас.рат в скудоумията си.
28
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ар Кайда , Ислямска държава и останалите джихадистки групи,подкрепяни от турската армия също благодариха на Борисов за неговата подкрепа в техния джихад ! 17 села са давладяни от тях и местните са изклани, а 130 000 дуги са избягали и са напуснали домовете си благодарение на подкрепата на Борисов ! Аллах Акбар Борисов бей !
27
23
 
19
 
! Отговори
сара преди 4 години
Никога не съм го харесвала / ББ / , но трябва да призная, че този път ме спечели с тази си позиция.
26
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Малеее, сега тръмп ще съсипе и нашата икономика...А верно, ние нямаме такава хахахаДавай бочко, сигурен съм, че са останали още стари съветски оръжия, пращай им ги бързо...
25
10
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Утре ще влязат в Кърджали, тогава Боко ще има лично честта да ги посрещне с хляб и сол и ще направи тема е на Тайпи!Тиквун е срам за цяла България, а вече и за ЕС!
24
4
 
27
 
! Отговори
Иван Вазов преди 4 години
Да благодаримм на султана Ердоган че не ни напада я със орди я със ДОСТ я със Башибузук че П.Е.Д.алския ЕС няма и пръст да ппомръдне ако влезне турския аскер ще продължат да със декларации ида си правят бизнес със Османска Турция
23
5
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ДА ПОДКРЕПЯШ ЧУЖДО НАШЕСТВИЕ Е ЛОША ПОЛИЧБА!
22
5
 
35
 
! Отговори
браво преди 4 години
Боре Премиеро окончателно загуби изборите!
21
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пребройте колко джамии и колко църкви са се построили за 10 години при диктатора Борисов и ще ви стане ясно за кой работи!
20
4
 
17
 
! Отговори
Преклонена глава ... преди 4 години
...и сабя не я сече! Браво Бойко - истински българин ;( .
19
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
СРАМ!
18
2
 
19
 
! Отговори
и пак до Бойко преди 4 години
Това тук е територия на ЕС. Значи Брюксел е и тук! Напомняй това на Брюксел! Няма важни и второстепенни държави в ЕС. Има различни държави. Но всички са важни, ако искщаме ЕС да е сила. Осъзнайте най-после, че ЕС е световна сила. Нападението или нарушаването напграниците на една държава от ЕС е нападение или нарушаване на границите на ЕС. Това е основание Брюксел да стоварва средства и дори войски за решаване на проблема - инвазия, нахлуване на бежанци, които не са нашая грижа, а са на Ердо и Пу
17
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
КАКВО МУ СТАВА НА НАШ БАТ БОЙКО БЕ,ДА НЕ СА ГО ВАМПИРЯСАЛИ ТУРЦИТЕ!А ФОЛКСВАГЕН ЗАВОДА ЗА ТУРЦИЯ...ПОДКРЕПЯШ ЛИ?
16
4
 
27
 
! Отговори
пад до Бойко преди 4 години
Разбирам идеята, че Турция е физически по-близо до нас, отколкото Брюксел. Обаче изкуството на управлението може да направи така, че Брюксел да е по-близо до нас, включително и на физическо ниво. Бойко! Докато всеки в ЕС мисли така - как да се оправя сам в случай на нещо, нито със, нито без ЕС ще има прокопсия. Това твоето, Бойко, е капитулация пред Турция. Никой не те кара да ругаеш Ердо. Достатъчно е дори с мълчанието си да говориш и да принудиш Турция да те уважава.