МВР или БФС са отговорни за проявите на расизма?

Чия беше отговорността за вътрешния ред и сигурността на стадиона?
Обновена: 16 окт 2019 10:27 | 16 окт 2019 10:17,
66

"Още преди срещата между България и Англия се заговори за очаквани демонстрации и прояви на расизъм от страна на нашите футботни фенове. Превантивни мерки обаче така и не бяха взети. Липсваше фейс контрол - без качулки, плакати и нацистки лозунги на стадиона. Чия беше отговорността за вътрешния ред и сигурността?", запита спортният журналист Крум Савов по повод мача между България и Англия на Националния стадион "Васил Левски".

Английската футболна асоциация поиска от европейската футболна централа пълно разследване на злополучната европейска квалификация, заради "гнусни расистки скандирания" по време на мача, а най-популярната организация за борбата срещу расизма по футболните терени "Kick it out" призова България да бъде изхвърлена от всички турнири на УЕФА.

Още по темата

"Боби Михайлов ли трябваше обаче да понесе цялата отговорност за случилото се? Трябваше ли да подаде оставка? Защо никой не потърси отговорност от министъра на вътрешните работи?", реторично попита Крум Савов.

И отбеляза, че от каквито и скандали да е белязана биографията на Михайлов, то не е работа на БФС да се грижи за реда и сигурността по стадионите.

"Държавата се държи безотговорно. Вече трети ден МВР не съобщава имената на хулиганите, които се проявиха като нацисти. Няма арестувани", добави журналистът Юлий Москов в студиото на Гергана Венкова и Златимир Йочев.

Той бе категоричен, че проблемът бил "много по-български отколкото изглежда".

"Защото у нас виновни няма. Това е държавата на невинните... Боби Михайлов е една димна завеса, пионка, зад която се опитват да скрият всичко. Оставката му не решава проблемите", подчерта Москов.

Пред Bulgaria ON AIR журналистът и бивш председател на Тръст "Синя България" Васил Колев, който е присъствал на срещата България - Англия коментира, че безспорно прояви на расизъм, считани за забранени и подлежащи на съответните санкции, по време на мача е имало.

"Няма как да си заровим главата в пясъка и да се оправдаваме. Аз нацистки поздрави обаче не съм забелязал. Дори разбрах за случващото се чак в края на второто прекъсване на мача. Много от хората по трибуните също", каза той.

И отбеляза, че у нас сме свикнали да ставаме свидетели на подобни прояви по време на футболни мачове. Затова и те не се разглеждат като расизъм. За разлика обаче от Англия, където това е нещо сериозно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
0
 
! Отговори
гражданин преди 4 години
Няма да забравя при поредицата ексцесии на на различни дербита в София на Левски цска И ОСТАНАЛИ ФУТБОЛНИ ОТБОРИ ПРИВЪРЖЕНИЦИТЕ ИМ И ТЕХНИТЕ АГИТКИ НЕ БЕШЕ ДОПУСНАТ ОПОЗОРЯВАНЕ на дербита когато зам .директор на СДВР по охната беше тогава полковник ВАЛЕРИ гРИГОРОВ КОЙТО ИЗВЕДЕ ЦЯЛАТА НАЛИЧНА ОХРАНИТЕЛНА ПОЛИЦИЯ ВКЛЮЧИТЕЛНО И КОННИЯ ЕКСКАДРОН нАвярно за този политически скандал вината е в МВР оръководството на охранителна полиция .
54
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами прехвърляйте си топката кой е виновен МВР или БФС,вместо да потърсите"спонсорите"на комплексарите в черно вдигайте пушилка и търсете под вола теле!
53
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всичко това със расизма е скалъпено от Радев и Нинова. Вижте как подскочи т.н. Президент в защита на пияния Боби Михайлов, защото и Радев миришеше на алкохол при изказването си. Тези хора както и БСП са срам за умните и работливи Българи.
52
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При толкоз много оператори наши,други акредитирани да предават мача на живо дет се казва излъчващи мача за игравото време,коментатори,които се ползват от повторни записи при създали се ситуации и поводи,че и видеозаписи на срещата от стадиона специално за комисията на УЕФА,надблюдаващи срещата представители на УЕФА-технически,съдийски и др. заедно с наши на БФС организационни отговорници,МВР за реда,организация,доказателства за прояви,скандирания,крикове,подстрекаване,известни знаци за расизъм.
51
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вината на Боби Михайлов е за разсипията на българския футбол и според мен затова премиерът-слънце го наказа така показно. Обаче за феновете, вината си е на полицията, която изобщо не е реагирала на време. Единият от английските футболисти каза, че е чувал расистките възгласи още на разгрявката,т.е. тия хора са били там достатъчно дълго, за да може полицията да ги чуе изхвърли. Само че те не са го направили.Така че трябваше да се търсят виновни и там. Ама да изпратим ГДБОП в БФС е някак по-весело
50
3
 
4
 
! Отговори
МАФИЯ преди 4 години
ПОЛИТИЧЕСКА ПОРЪЧКА НА УПРАВЛЯВАЩАТА МАФИЯ !!!ТАКА УПРАВЛЯВА МАФИЯТА !!!СЪС СТРАХ!
49
3
 
7
 
! Отговори
Джони Лекето преди 4 години
Социалното неравенство е основната причина за расизма по стадионите !
48
1
 
1
 
! Отговори
До 50 преди 4 години
Добре...няма расизъм. Англичаните са платили на група бг неннормалници да правят нацистки поздрави.Ей така...да ни злепоставят.Ти...верно ли?
47
0
 
4
 
! Отговори
До 44 преди 4 години
Тези на стадиона в понеделник...с нацистките поздрави...не бяха от малцинствата.
46
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това си беше нагласена работа. От десет дена ревът как ще напуснат терена ако имало някви работи. Подготвена провокация срещу България. На кой футболен мач няма такива работи ? Навсякъде се псуват и обиждат. Но само срещу България могат да се изрепчат. Този път не трябва да им позволяваме защото ще стане ежедневие и ще ни имат за най-долното племе. Вчера по Си Ен Ен на първа страница цял ден беше сложено това за расизма в България. Трябва да се реагира остро от нашите официални лица.
45
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За всички, които обясняват...как нямало как...не можело...и т.н.Да видят какъв беше английския футбол и трибуните 80те години и какъв е от 20г и до сега.Не можело било...то тул, при нас..винаги не може...все нещо няма как да стане.
44
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
100% тези са от крими контингента, мвр да не претупват разпитите, а хубаво да ги проучат, такива като тези са комплексарчета и искат да се направят на големите мъже.
43
0
 
8
 
! Отговори
Не се вземат мерки преди 4 години
Хулиганите, димките и расистките изказвания основно са дело на две групички от по 100-тина човека всяка - така наречените "ултраси". Тези ултраси са фенове на два точно определени отбора в Българския шампионат.Тези ултраси вредят както на собствените си отбори, така и на Българския футбол като цяло.
42
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БФС са виновни както за състоянието на Футбола така и за публиката ни .От години не се вземат никакви мерки срещу хулиганите. Дори напротив толерират се. Димките в А група са ежедневие. За това и стадионите ни са полу-празни. Кой нормален човек ще заведе детето си на мач, за да диша димки и слуша псувни.
41
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много тъжно спортисти (както казаха гостите) да участват в сценки-изстъпления. Но това се случва откакто свалиха Тодор Живков. Ближи си сладоледа на Дони беше опит да се въдвори целебно равновесие в ония дни
40
1
 
9
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
Бай Тиква да не бяга отново от отговорност защото единствените мерки които предприема вече 10г. за малцинствата е да ги купува по изборите! Нито ги карат да работят и така да се интегрират, нито ги карат да плащат данъци и да са полезни за обществото, а само им дават едни пари за да не се дигат на бунтове и до там! С това се изчерпва политиката им за малцинствата, а ние данъкоплатците дори мизерните 40 лева детски нямаме право да взимаме защото работим и плащаме данъци с които хрантутим всички!
39
1
 
8
 
! Отговори
До 40 преди 4 години
До До 35 от 33Естестевено че лесно може да забраниш достъпа на такива хора на стадионите, стига да направиш нужната организация, но тези ще продължат да са расисти. Расизъм има навсякъде по света, да не кажа че всеки е малко или много преубеден към различния от него, всъщност това е напълно нормална човешка реакция. Ако има опасни хора които мародерстват, бият, убиват и т.н. си има закони и те да се наказват сурово, но не можеш да съдиш някого, само защото мисли по различен начин от теб!
38
2
 
9
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
Вина за расизма в България има на първо място НС и правителствата като извипват мана небесна от нашите данъци на мързелите, а на работещите само задължението да плащат данъци и да спазват закона! На второ място вината е на МВР защото систематично не прилага закона при милионите нарушения които малцинствата правят (най малко робския пазар които си правят малцинствата за булки и се стигне до набезите им по селата), при липса на държава има расизъм! Напълно естествена защитна реакция на населението
37
0
 
7
 
! Отговори
До 35 от 33 преди 4 години
Нали знаеш как е в САЩ с тез със маски,шалове.... .Има начин,стига да искат тези от МВР и БФС,другите народи са го измислили,на нас ни остава само да копираме и да прилагаме ,но видимо и това не можем или не искаме?Балкани с една дума)
36
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вместо институциите да се хабят в напразно търсене на виновния, най-добре да се накажат с мъмрене няколко (може и бивши) госпожи и лелки от детските градини отпреди време, щото не са дърпали ушите на вагабонтите, когато е трябвало.Така и вълкът сит, и агнето цяло. А плесването с ръце и прегръщането може да оставим за след изборите...