"Ало" измамниците: По-силни ли са от полицията?

Какви са резултатите, обяснява специалист
18 окт 2019 17:30, Петя Славова
17
"Ало" измамниците: По-силни ли са от полицията?
Снимка: архив, Булфото

Телефонните измамници правили на месец по 70 000 обаждания към стационарни телефони, което е по 5 000 на ден. Това съобщава главен инспектор, началник сектор "Измами" Златка Падинкова пред Нова тв. По данни на същия оператор измамните позвънявания спаднали до 200 на ден, което е около 4000 на месец.

Само при последните три акции под ръководството на специализираната прокуратура са били задържани повече от 40 души, обвинени са 26 като от тях 20 са фактически извършители, казва още Падинкова.

По данни на полицията през миналата година са извършени 888 телефонни измами. Разкрити са едва 134. За първите девет месеца на тази година са станали 531 телефонни измами, а разкритите са 120.

Падинкова смята, че братята Василеви от Ветово, известни като Бодито и Тулото, които се укриват в Румъния, ще бъдат задържани. Вече имало издадени европейски заповеди за арест. Тя обърна внимание, че в Румъния все още режимът за закупуване на сим-карти е абсолютно свободен.

"Не може да се каже, че телефонните измамници са по-силни от полицията. През 2019 г. има много успехи и задържани лица. В специална операция са арестувани повече от 40 души. Не трябва да забравяме, че това престъпление преди всичко зависи и от личността на жертвата. Измамите са успешни при жертви на възраст над 70 години”, каза още Падинкова.

Тя поясни, че повечето "ало" измами се осъществяват предимно от предплатени румънски SIM карти. "Засичаме още немски, английски и датски. Не е толкова трудно да закупиш няколко карти в друга държава. В Румъния режимът е абсолютно свободен”, обясни Падинкова. И допълни, че се провеждат активни превантивни действия с мобилните оператори.

"В много от случаите възрастните хора са извеждани от домовете им. Измамата започва на стационарен телефон и продължава навън. Хората са принуждавани да ходят в друго населено място, включително до Румъния, за да оставят парите там”, разказа още Падинкова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Такев термин телефонни измамници има само в нашия абсурдистан ... Измамници , управници - едно цяло ... Мазало Няма такава държава !
15
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
не са по-силни от полицията - те са част от неяот къде имат пълни данни за ограбените хора - имена на роднини и близки, телефонни номера, адреси - това току-така не се намира
14
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 13Ако не бяха в комбина отдавна ни един телефонен измамник да не е останал.
13
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако играят в комбина и делят парсата с полицията са по-силни от полицията.Както впрочем и крадците на коли по същата причина
12
1
 
3
 
! Отговори
Totenkopf преди 4 години
"Хората са принуждавани да ходят в друго населено място, включително до Румъния" И как по точно са били принуждаван? С дуло на оръжие насочено към главата ли?
11
2
 
3
 
! Отговори
nda.. преди 4 години
повече от ясно е, че не работят сами. имат си набор от пенсионери които слухтят за тях. Които ходят по седенките на възрастни хора, подстрекават ги да говорят, да се хвалят, да се чувстват важни. Старите хора имат нужда от това ... и от там си събират инфото. Хубаво разгласяват случаи по ТВ, ама не е достатъчно. Психология му е майката и разговори в семейството
10
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Полицията хваща тези, които не бачкат с тях.
9
0
 
15
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 4 години
Милицията са по-силни само от обикновените съблюдаващи закона граждани, които тормозят с безсмислени проверки, за да си изпълнят квотите и да им демонстрират че имат власт. Както онзи ден ме спряха да ме проверяват и ме питат дали съм осъждан и къде отивам. Все едно съм длъжен да им давам обяснения. Ако все пак при нужда окажат съдействие на някого, значи е голям късметлия, а за нещо по-сложно като разследване - чакай от умрял писмо.
8
0
 
19
 
! Отговори
балама преди 4 години
Заедно са по-силни - полиция и измамници.
7
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вие добре ли сте, 5000 обаждания на ден. Колко човека набират, 10, 20, 50,100. Смешни сте. Една журналистка направи повече от вас полицаите. Явно не искате да ги залавяне.
6
0
 
10
 
! Отговори
Ром"с преди 4 години
Абе въведе закон -10 години над 1000 за мошеничество или кражба и изпълнявайте законите и всичко ще се по управи,но то ли тези ало-измамници работят за някоя партия,та ги покриват,то ли полицията не може лействително да ги хване или пък по лошото-не искат ,не зная,но трябва да се реши този проблем и това е задача на правителство с ББ ЗА СЛЕДВАЩИТЕ 2 ГОДИНИ-ИНАЧЕ АЛИЛУЙ ЗА ГЕРБ ОТ ИЗБИРАТЕЛИТЕ ТРЯБВА.
5
0
 
12
 
! Отговори
Гостенин преди 4 години
До АнонименНещата не са точно така, както ги представят във изявленията до медиите - сигурно за да не всяват паника, а?Обработката е със заплахи, начало на конкретни действия по заплахите и най-често блокиране на възможноста за контакт със други лица. Последното: държат ти локирани телефоните, непрекъснато някой ти говори.Отделно изборът на жертвите е внимателно планиран: знаят доста неща за тях, знаят към кого ще се обърнат. Давана е гласност на случите със много пари, дребните суми метър.
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И от а1
3
0
 
25
 
! Отговори
Бранник преди 4 години
При желание от управляващите и съдействие на гражданите това явление ще свърши за няколко месеца.
2
1
 
8
 
! Отговори
Ха преди 4 години
Отговарям:Никой не е по- силен от полицията.Извода си го направете сами.
1
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези които ходят да оставят хилядарките в друго населено място и до румъния прегледани ли са от психиатър.