МВнР: Не пътувайте до Каталуния, обстановката е усложнена

Кулминацията на протестите е тази вечер
18 окт 2019 18:47, Анисия Иванова
25
 МВнР: Не пътувайте до Каталуния, обстановката е усложнена
Снимка: БТА

По данни на Министерството на благоустройството на Испания, в чиито компетенции влизат транспортните инфраструктури, с оглед на общата стачка и планираните многолюдни демонстрации в Каталуния днес са взети мерки да се гарантира обществения транспорт и свободата на придвижването в Каталуния и специално в Барселона. Това съобщиха от Министерството на външните работи.

Стачката доведе до предприемането на превантивни мерки като затваряне на търговски вериги и магазини, неучебни дни за училища и университети, отменяне на концерти, спортни събития и театрални представления. Пренасочен е морски круиз с 918 туристи, който ще акостира във Валенсия вместо в Барселона. Врати са затворили емблематични културни забележителности като катедралата "Саграда фамилия” в Барселона.

Очаква се кулминацията на протестите да започне при събирането на шест лъча манифестанти към 17.00 часа местно време (18.00 часа българско време).

На международното летище в Барселона днес са регистрирани 57 отменени полета, повечето на компаниите „Vueling“ и „Iberia“. Според испанските власти въпреки това обстановката на летището е нормална, защото са взети мерки да не се повтаря колапсът преживян в началото на тази седмица.

От страна на автономното правителството на Каталуния също многократно бе заявено, че няма да се толерират прояви на насилие, а само мирни шествия и протести.

Поради очакваната масовост на проявите днес предпазни мерки са взети и в други големи каталунски градове като Жирона и Лерида, където над 70% от магазините и заведенията ще останат затворени. Поради инциденти и блокади на пътя от групи протестиращи днес е силно затруднено преминаването на границата с Франция и в двете посоки.

Протестиращите затрудняват трафика от Каталуния към Андора по шосе N-145 - единственото, по което е възможен достъп от испанската територия. Проблеми има също по магистралите AP-7 в двете посоки при Жирона и AP-2 при Лерида, както на националната пътна мрежа, така и по автономната, като има проблемни участъци с инциденти от горящи автомобилни гуми. Около 20 пътни артерии в Каталуния са с временно прекъснат трафик.

Железопътният транспорт функционира, но със закъснения, като са гарантирани минимални услуги от 33%. Местните власти обявиха, че ще осигурят функционирането на метрото и автобусите на 50% от нормалния график, но само в часовете от 17.00 часа до 20.00 часа местно време, а след това ще се намали на 25%.

Препоръчваме на българските граждани да не предприемат без неотложна необходимост пътувания до Каталуния в дните на протестите, а постоянно пребиваващите в областта български граждани или туристи да избягват районите, в които се организират протестни мероприятия.

Остават в сила и предишните предупреждения и съобщения от Министерството на външните работи на България.
Генералното ни консулство в Барселона и посолството ни в Мадрид следят ситуацията и са готови да оказват съдействие при необходимост. Българските граждани могат да се свържат с ГК Барселона на телефон: +34 937 969 950, както и на телефона за спешни случаи: +34 619 217 097 и с посолството в Мадрид на телефони: +34 913 455 761; +34 913 456 651 и на дежурния телефон в извън работно време: + 34 678 013 846.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
...и в турция, също.Ако искате да живеете дълго, никога не стъпвайте в турция.
21
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Заминаваме за Валенсия и Аликанте-обичаме Испания,храната,спокойствието, красота навсякъде.Барселона е прекрасна,успех пожелаваме на хората с плам в сърцата и огън в очите!
20
2
 
0
 
! Отговори
Робчо преди 4 години
А, българите сме................. И. !?
19
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сепаратизмът няма да мине, нито в Испания, нито в Донбас!Иде Видовден за всичко!
18
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Феновете на Барселона да не искат да ги изхвърлят от евротурнирите .
17
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Испания ще победи сепаратизма като истинска имперска нация ,а не ганьовкаска клоака в която акат всякакви депесаро руски мекерета.
16
11
 
0
 
! Отговори
възродителен процес преди 4 години
Защо испанците не им спретнат един възродителен процес на тези каталунци? Ние как си очистихме държавата от *** и ги пратихме на голямата екскурзия, и те да направят същото.
15
0
 
6
 
! Отговори
245 преди 4 години
Несравнимо по-спокойно ни беше на мирните, кротки и тихи протести на каталунци в Барселона 2017,когато ни лъжеха из медиите че било страшно там,отколкото като севърнахме и имаше най-обикновен мач в столицата,с крясъци, размирици и притичващи полицаи на центр.метростанциите на ,викам си край атентат стана,гражданска война
14
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каталунците никога няма да отстъпят, те са горд народ.Не са разкрачени и наведени като Ганчовците.
13
2
 
8
 
! Отговори
245 преди 4 години
2017 началото на октомври бяхме в Барселона,точно когато беше разгара на протестите за отделяне на Каталуния,когато по нашенските медии предаваха ужасии и едва ли не гражданска война.Нищо такова нямаше,докато щъкахме из централни площади и забележителности,единственото по което се познаваше, че има протести бяха хора със знамена връщащи се от протеста,даже викове не се чуваха, за площад Испания иде реч.А последния ден бяха протест и контрапротест, все едно че си правеха пикник,само повечеченгета
12
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А в Украйна имаше около 10 милиона избити с Голодомор от болшевиките.Детска игра в сравнение с Испания.
11
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Испания имаше 500 хиляди избити от Франко. СФРЮ е като детска игра на войници.
10
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мадрид ке падне !
9
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Още не са осъдили никого от испанските фашисти, които управляваха 40 години в Испания.
8
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АршинковВ Каталуния няма убити 8000 граждани, в СФРЮ - имаше.
7
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Напишете и за Памплона и Хероина.И там испанските га дове са изкарали танкове по улиците.
6
0
 
5
 
! Отговори
До 4 преди 4 години
В 20-ти все пак беше допустимо, но в 21-ви, при победилата навсякъде демокрация - твърдо нье.
5
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Валенсия как е?
4
0
 
0
 
! Отговори
до 1 преди 4 години
А в ХХв. нормално ли беше?
3
1
 
11
 
! Отговори
1912 преди 4 години
МВнР е страшно безполезно минестерство....почти колкото и останалите ненужници!!!!!Не че няма нужда от тях,но с тези неадекватни калинки в тях са безпредметни......