Кенет Рогоф: Еврото - не е добра валута за България!

Икономистът нарече валутата най-голямата грешка в историята
Обновена: 19 окт 2019 16:06 | 19 окт 2019 14:45, Петя Славова
112
Кенет Рогоф: Еврото - не е добра валута за България!
Снимка: Reuters

България не трябва да се присъединява към еврозоната, подчерта пред БНР проф. Кенет Рогоф - преподавател в Харвардския университет и бивш главен икономист на Международния валутен фонд.

Според Рогоф създаването на еврото е "най-голямата грешка в академичната история.

"Еврото беше създадено, защото много хора вярваха, че по този начин ще контролират инфлацията в Европа. Те сгрешиха! Възможността централната банка на всяка държава да води независима политика е много добра и работи навсякъде по света. Не бих препоръчал да въвеждате тази валута!", заяви той.

По думите му българската икономика се подобрява през последните години, но все още има какво да се направи, за да може страната да достигне средното жизнено равнище в еврозоната.

"Надявам се, че добрият развой ще продължи и в следващите години“, добави проф. Рогоф.

Той предупреди, че МВФ няма достатъчно ресурс, за да посрещне нова финансова криза Като главен икономист на фонда в периода 2001-2003 г. Рогоф редовно участва в срещите във Вашингтон, на които ръководителите на Световната банка и на Международния валутен фонд дискутират състоянието на глобалната икономика.

По думите на новия управляващ директор на МВФ Кристалина Георгиева световната икономика се намира в "синхронно забавяне". Сред топ приоритетите на българката са борбата с неравенството, крайната бедност и климатичните промени.

Най-вероятно обаче Георгиева ще се изправи пред скептицизма на акционерите във фонда, а именно това не трябва да се случва, за да се осигури свеж ресурс за институцията, категоричен бе световноизвестният икономист, според когото най-важната задача на Георгиева е да върне доверието към фонда.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
0
 
2
 
! Отговори
Светлина преди 4 години
Ако ще избираме да не сме с ЕВРО, то тогава трябва да имаме избор и да не сме вързани с него чрез борда! Защото ако не изберем ЕРОТО, но останем с валутния борд, ние дефакто сме пак вързани с ЕВРОТО, но освен това имаме и много други тежести: излишни такси и комисионни, по-лоши лихвени и кредитни възможности и т.н.Така че, АКО СМЕ В БОРД, ТО ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ТРЯБВА ДА ВЪВЕДЕМ ЕВРОТО! Иначе, не приемайки еврото, имаме всичките м унедостатъци + МНОГО ДРУГИ ЛОШИ ЕКСТРИ :))))))))))
83
0
 
3
 
! Отговори
Калин преди 4 години
Прав е Кенет Рогов. За Америка е по-добре България и другите европейски страни, които още не са, да не приемат еврото. За нас и за Европа обаче си е добре.Питайте г-н Рогов дали не е по-добре всеки американски щат да започне да печата своя валута!
82
1
 
7
 
! Отговори
42 преди 4 години
Не е вярно. Новата Джамахирия ЕС ще е вечна и нерушима. Ще ни разселват още, ще ни отучват все повече да забравяме корена си и християнските ценности, успешно събориха вярата на хора в брака и семейството, събориха и вярата на мнозинство хора и в познанието. Даже ни наложиха да ядем ГМО и да пием вода с уран. Блазе ни...
81
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 94И защо тази бъдеща федерация ще се лиши от пазари и от стратегическо място като България? Нашите политици са лесни - каквото им кажат шефовете от Берлин и Париж. Гарантирам, че във всяка държава ще има 150% натиск по всички фронтове да скачат вътре. А поляците ще излязат от ЕС по-трудно и от великата Британия. Имат 4+ милиона пръснати из ЕС и са най-големият нетен получател на фондове.
80
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Планът на Макрон е да се прави федерация, но в Западна Европа, а Източна Европа да остане на "втора" скорост,т.е. да има не Берлинска, а федерална стена. Обаче Полша вие срещу това. Поляците накрая може да излязат от ЕС и да се вържат директно за САЩ. Не се знае какво ще става с Италия. А на нас на час по лъжичка. Неясно бъдеще с две думи
79
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Европа не може да продължава така - нито сигурност, нито икономическа стабилност, неравно законодателство през 300 км, разпокъсани и малки, каращи се и вече незначителни в световен план държави. Очевидно е, че ще се федерализира в близките години, ако не и месеци, и че тогава естествено ще плащаме с евра. Това впрочем според много финансови анализатори се изтъква като топ проблемът на тази валута - безумни политики в отделните страни и липсата на ясен център.
78
7
 
9
 
! Отговори
Др. Ген.Добри Джуров преди 4 години
И аз помня времената когато Лева беше вързан за Съветската Преводна Рубла, и чисто и САМО НОМИНАЛНО БЕШЕ И СЕ ВОДЕШЕ ЗА ПО-СИЛЕН ОТ 1 АМЕРИКАНСКИ ЩАТСКИ ДОЛЛАР !!....Казвам само Номинално !Защото в Щатите хората взимаха минимална ставка за 6 долара на час, и НЕ ПО-МАЛКО ОТ 1500 ДОЛЛАРА ЗА НАЙ-ПРОПАДНАЛАТА РАБОТА, ПРОФЕСИЯ И ДЕЙНОСТ -- И СИ ЖИВЕЕХА МНОГО ДОБРЕ, ДА НЕ КАЖА ЦАРСКИ....А тука взимахме заплати от 150 до 220 , 230 лв на Месец , и живеехме като куччета...Това е в периода 1986-1990 г.
77
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 88 Г-дине, не вярвам да плащате 14 лв за ток месечно и 46 лв за парно , да кажем в София. Роснано създаде високотехнологични заводи за чипове и наноматериали- само те ще изплатят всичките му инветиции. До два месеца по "Силата на Сибир" ще потече газ, а ГЛОНАС си работи - най-старият му спътник си свърши лимита и ще бъде заменен, но другите спътници работят. Така че хич не сте точен и то е ясно защо. Плюс това темата е съвсем различна и вие я отклонявате ен случайно. Кактое казла народът: "Едно си баба знае, едно си бае."
76
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 88 Семейството на Александър живее в Москва, в двустаен апартамент, близо до TTК. "Миналия месец платих за студена вода 232 рубли, за гореща - 766 рубли, за източване на вода 272 рубли. Отоплението струваше 1681 рубли, а поддръжката и ремонтът 1040 рубли. Освен това, сумата включваше плащане на домофон-48 рубли, за газ-11 рубли и застраховка - 82 рубли. Общо ЖКУ ми струваха 4 200 рубли", - изброява Александър. Отделно плащат 500 рубли за ток. Или това всичко прави 124 лв. (Данни по https://cian.ru/stati-skolko-stojat-uslugi-zhkh-v-raznyh-stranah-294566/ )
75
8
 
3
 
! Отговори
Руснак преди 4 години
До 87:Бензина наистина е по евтин и цигарите също. И до там. Отопление и електричество на хартия са по евтини, но в Русия не се плащат сметки като при нас. Те плащат всичко заедно, и газ и отопление и електричество и вода и т.н. и ги плащат на частни компании които обслужват комплексите. И като удариш калема и платиш 16000 рубли на месец за двустаен апартамент, май е колкото и у нас.Глонаса вече не работи. Роснано от години е само в преразход на бюджета. По силата на Сибир още не тече газ...
74
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В нищо не превъзхождаш руснаците - заплатите са горе-долу еднакви: средната заплата в Русия - $730 , в БГ - $712, но там бензинът, отоплението, електричеството са значително по-евтини, а младите семейства с деца получават големи помощи. С какво ги превъзхождаш - по находища на нефт, газ, въглища, диаманти и злато ли или изстрелваш космонафти в космоса, имаш ГЛОНАС, РОСНАНО, "Силата на Сибир", " Северен поток" и елитна армия и т.н. И изобщо не отклонявай темата,която касае съвсем други неща.
73
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен каскет, долар за 90 ст. беше само за по равни дугари от БКП. За народа беше магурата, 20 лв на долар и заплаха ако те гепат милиционерите да ти ги откраднат безнаказано. Толкова за "добрите" времена по които въздишат червенушките.
72
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
и монголски тугрици да си изберем за валута като няма независими български банки които да дават пари за българска промишленост а училищата да произвеждат кадърни работниц се същият ***...
71
12
 
6
 
! Отговори
факт преди 4 години
Колкото и да им е мъчно на руснаците, ние българите ги превъзхождаме във всяко отношение. И с евро и без евро, с долар и без долар, руската валута винаги е била по-евтина и по-слаба от българската.
70
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако янките спрът да изнасят ,,демокрация,, къде им скимне по света ,1930г ще им се види рай.Рецесията е в пълен ход и на скоростДолара е кух ,бе хораНа изкуствено дишане
69
1
 
3
 
! Отговори
Питам преди 4 години
Абе защо ли еврото в момента е само 1,10 - 1,11 долара ?
68
3
 
19
 
! Отговори
Българин от Германия преди 4 години
Запомнете от опит: След въвеждане на Еврото в България, заплатите ще станат на половина, а цените много бързо до 1-2 години ще са същите, както в лева преди, т.е. двойно по-високи. Както казват в България : "Този филм сме го гледали" !
67
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз пък помня времето когато един долар беще 90 стотинкиАре сега слагайте минуси,ама така бешеИ е истина Долара беше под лева .Факт
66
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пак ще го кажаЗеления гущер ще си скъса опашката и ще се прибере в дупката наречена велика демокрация изкуствено създадена от етноси от цял свят .
65
5
 
8
 
! Отговори
Мнение преди 4 години
Еврото и Швейцарският франк са си супер валути ,ако изберем една от двете или двете заедно едностранно няма да сгрешим всичко друго е фалш и спекулации!