За историята: Най-дългият пътнически полет е факт

Реализира го австралийската компания Qantas
20 окт 2019 10:22, Александър Попов
26
За историята: Най-дългият пътнически полет е факт
Снимка: Reuters

Австралийският авиопревозвач Qantas извърши най-дългия полет на пътнически самолет без междинно кацане, съобщи ДПА.

Самолет "Боинг 787-9 Дриймлайнър", с 49 пътници и кабинен екипаж, измина разстоянието от 16 200 км от Ню Йорк до Сидни за 19 часа и 16 минути.

Той излетя в петък през нощта от нюйоркското летище "Джон Ф. Кенеди" и кацна тази сутрин на аерогарата "Кингсфорд Смит" в австралийския град.

За да не се налага междинно спиране за презареждане, самолетът излетя с пълен резервоар, малък брой пътници с ограничено количество багаж и с празни товарни отделения.

Полетът бе само пробен, но Qantas цели да пусне редовни директни полети от Брисбейн, Сидни и Мелбърн до Лондон и Ню Йорк. Най-дългият редовен полет в света в момента е от Сингапур до Нюарк в щата Ню Джърси (18 часа и 30 минути) и е изпълняван от Сингапурските авиолинии.

Учени направиха по време на полета тестове за мозъчната дейност, нивата на мелатонин и степента на бдителност на пилотите и кабинния персонал.

За пътниците, повечето от които хора от ръководството на авиокомпанията, журналисти и учени, бяха организирани упражнения. Часовете за сервиране на храната, включването и гасенето на светлините в пътническия салон бяха съобразени така, че пътниците да могат по-лесно да се справят с умората от дългия полет и да се адаптират по-лесно към смяната на времето след кацане.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още по темата: Qantasнай-дългият полет
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 19Е ко да става ако свърши нафтата? Ти робинзон крузо не си ли чел навремето? Най-трудната част е да си намериш дъска с дупка точно за твоя размер, да ти пасва на оная работа.
19
0
 
5
 
! Отговори
Пешо преди 4 години
Стамате, явно не си летял на дълъг полет от 15 часа! Когато го направиш и седиш до някой, който не се е къпал от по-миналогодишният хадж, ще си промениш мнението!
18
1
 
10
 
! Отговори
Гунчо преди 4 години
Който не е летял,повече от 10-15часа,на един полет,не може да разбере,че по магистралата София-Бургас е по опасно и рисковано отколкото в самолет като този!
17
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Наистина ненужен "рекорд" от рода на : от колко дни не съм си сменял бельото...
16
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Я на тоо полет са не качвам, ко става ако някой се обърка и нафтата свърши по средата на океана.
15
0
 
12
 
! Отговори
Стамат преди 4 години
Пешо,Това не е автобусът Смядово - Шумен. Пътуването над 12 часа в самолет крие своите опасности, но миризливите чорапи на някой, който не се е къпал от Великден не е сред тях.
14
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На никой ли не му направи впечатление, че самолетът е летял със само 49 човека. Този модел е за над 340 души !-----------------------------------Дочети статията! Полетът е ПРОБЕН!
13
1
 
10
 
! Отговори
Пешо преди 4 години
Миризмите от толкова много хора не могат лесно да избягат. Менюто е ограничено и може да не ви понесе. Има и медицински опасности от позата и обездвижване в това число и образуване на тромб и инфаркт. Препоръчва се събуване на обувките, но се досещате как се увеличава вонята и когато след всичко това пристигнете в друга часова зона с разлика над 9 часа и в друго полукълбо, то тези 19 часа път ще ви се сторят, като 190! Има решение в бизнес класа с цени от 3 до 5 пъти по-високи! Честито рекорд!
12
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На никой ли не му направи впечатление, че самолетът е летял със само 49 човека. Този модел е за над 340 души ! Така ли смятат да пътуват между Ню Йорк и Сидни с 40 пътника !??Много рентабилно ???
11
1
 
20
 
! Отговори
Пешо преди 4 години
Само който не е бил във въздуха дълго, само той не знае за огромните неудобства и опасности от малките пространства в икономична класа. Представете си, че сте на долната палуба на А-380 със седалки 3/4/3 на ред и сте затиснат от някой дебел миризливец и не можете да отидете до тоалетната, когато той хърка, не можете да се разтъпчете когато се схванете, не можете да полегнете. Тоалетните след средата на полета са гнусни. Мултимедията пред вас само частично може да убие времето. Отврат!
10
8
 
5
 
! Отговори
tye преди 4 години
Жал ми е за тези хорица. С колко радиация са се облъчили.....
9
10
 
14
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 4 години
никому ненужен рекорд...
8
8
 
8
 
! Отговори
Коко преди 4 години
Един полет 16000км и ....трябва да обслужва самолета !Масло филтри .... :) хаххаах
7
1
 
21
 
! Отговори
м дааа преди 4 години
пътувай в една нискобюджетна 19 часа, но първо си вземи час при чекръкчия.Затова на дневен ред са кратки полети, за да могат хората на издържат неудабствата, като в същото време се възползват от ниски цени.
6
4
 
10
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 4 години
за такива разтояния е необходима скорост от поне 2000 км/час...
5
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поредното умилително заглавие на днеса. Досега не е имало най-дълъг полет, сега вече има, той е факт.
4
4
 
18
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 4 години
да се измине такова разтояние със съвременните самолетни технологии е абсолютна нелепост...разбира се че от техническа гледна точка това е възможно, но на практика ако един полет е по-дълъг от 10 часа, тогава е по-правилно да бъде разделен на две....
3
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да им имам проблемите.... колко народ пътува с автобуси по 30-40 часа. Ако пилотите са трима (по един да почива през няколко часа) все ще го напаснат. Сериозният проблем е самолетът да си е пълен с пътници (и багаж), за да е икономически изгоден.
2
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дали този самолет е летял или е стоял във въздуха,докато Земята се е въртяла е въпрос с повишена трудност.
1
30
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А във фашизираният Блядистан оскотял Алеша постави рекорд по пиене на Боярщник.Молодец!