Бундесбанк иска вдигане на пенсионната възраст в Германия

Причината са бъдещите демографски проблеми
23 окт 2019 20:20, Нели Христова
26
Бундесбанк иска вдигане на пенсионната възраст в Германия
Снимка: Pixabay

И на немските граждани ще им се наложи да работят повече години, но само тези, родени след 2001 година. Бундесбанк предложи увеличаване на възрастта за пенсиониране до 69,3 години, а причината са демографските проблеми, съобщават от Канал 3.

В доклада си за октомври тази година Германската национална банка отбелязва, че през последните години ситуацията с пенсионното осигуряване остава относително "спокойна", тъй като има пауза в демографските промени, а динамиката на пазара е добра. Но това може да не остане така дълго време. 

Според експертите в бъдеще "демографските промени ще окажат натиск върху пенсиите“. "Очаква се продължителността на живота да се увеличи и много хора ще бъдат пенсионери през средата на 2020-те. Федералното правителство възнамерява да проведе пенсионна реформа в дългосрочен план", казват в анализа на банката.

Експертите припомнят, че до началото на 2030-те години (от 2031 г.) възрастта за пенсиониране ще се увеличи до 67 години (хората, които са родени не по-рано от 1964 г., ще започнат да се пенсионират).

"Началото на реформата може да бъде по-нататъшно обвързване (на възрастта за пенсиониране) в съответствие с увеличаването на продължителността на живота. Това се препоръчва от международни организации. Това би позволило увеличаването на възрастта за пенсиониране, така че балансът между възрастта за пенсиониране и работното време да остане стабилен. Увеличаването на продължителността на живота може след това да бъде обвързано с по-дълъг трудов стаж, но в същото време ще се увеличи пенсионната възраст до 69,3 години", се казва в доклада.

В резултат периодът на заетост ще бъде удължен, което ще има положителен ефект върху социалните осигуровки и данъчната система, а самата пенсия ще се увеличи поради по-дългия срок за изплащане на пенсионни вноски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
3
 
! Отговори
Galya преди 4 години
Да работят като са прости да хранят *** араби и още много други.Аз съм на 60 години не мога стоя на. Крайата си 40 години работя на крака .Стига ми дето съм се блъскала.Ако могат да работят Немцитеда дават помпщи на които не трябва.Много тежко се работи вГермания.
20
0
 
3
 
! Отговори
До Супер ... преди 4 години
Нали Меркел им гарантира период за адаптация към условията за живот в Европа - 4 години, през които не са длъжна да правят нищо. Дори шофьорите на таксита са длъжни да ги возят безплатно, ако кажат, че отиват в учреждение или в здравно заведение. Те са научили къде се намират поне няколко такива институции в града, в който са се настанили и всеки ден си пътуват с такси дотам, за да не се смесват с плебеите в обществения транспорт. Слиза някъде около кметството и после си ходи където ще. Кеф!
19
0
 
13
 
! Отговори
Супер... преди 4 години
тъкмо ще има повече за бедните , уплашни и стресирани от преживяното в страните им мигранти и за достойното изхранване на многобройните им семейства.Наскотро четох че на клет и стресиран мигрант са отпуснали над 30 хиляди евро помощи и безплатна къща от общината за да му "помагат" да живее достойно,тъй като е довел от родната си арабска страна ЧЕТЕРИТЕ си жени и 16 деца ... и за жалост този "специалист" в правенето на деца,вероятно,от както се е записал за помощи не може да си намери работа .
18
8
 
3
 
! Отговори
От Германия преди 4 години
Нямам проблем. Хем по-голяма пенсия ще си изкарам. От 69 до 100 (поне дотолкова смятам да живея) са си над 30 години с пенсия от 3К евро (днешни). И сега получавам повече отколкото мога да изхарча и тогава ще е така. Ще идвам и при вас да ви подфърлям по някой еврак, нема се плашите.
17
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пенсиите щели да се увеличат?!? Ти да видиш!! Ще доживее ли някой да ги взема тези пенсии?!? Социалната система щяла да събира повече пари!! Все едно соц. система е важна , а не хората!!! Лицемери!!
16
2
 
22
 
! Отговори
Ива преди 4 години
Още 2015 иконома Вернер Синн каза че трябва да вдигнат пенсионната възраст за да може да има кой да покрива разходите за Арабите и Африканците, а 2016 финансовият им министър Шол(инвалидната количка) предложи да се сложи данък "бежанец" на горивата.. та СО2 данъка е за гостите на Меркел... Аз мисля че Западна Европа до 3-4 Години ще пламне - бейби бумърите отиват в пенсия и няма да има кой за изкарва данъците и парите за социалните.. те сега имат проблеми, а като няма пари ще пламне..
15
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като играе мечката там и тук ще дойде!
14
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Преди спрягаха,че населението се е увеличило,и няма да достигат храните и водата.Сега,нямало кой да работи за попълване на пенсионният фонд.Преди казваха,че технологичната революция ще освободи голяма част от работещите,които ще ходят на фитнес,на екскурзии и забавления,сиреч роботите ще произвеждат.Сега нямало пари за пенсии,а статистиката сочи бум на нови милионери и милиардери.Има нещо сбъркано в аритметиката на световните лидери или мафията вече ни управлява??????!!!!!!
13
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Фотошопа е виновен. От немското пенсионно гледат снимки на пенсионери дето са се подмладили с Фотошоп и вдигат възрастта за пенсия.
12
6
 
29
 
! Отговори
От Берлин преди 4 години
И сега ни го начукват, че да има Евро за гостите на баба Меркел... Над 4 милиона, които нямат желание за работа, трябва да бъдат изхранвани!
11
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Още утре очаквайте ББ да предложи тук да стане 70 години. Няма да изоставаме от немците!
10
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не е лесно да ги хрантутиш тия милиони мигранти, а и те се размножават, ще го дигнат и на 79г ако трябва.
9
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БЪЛГАРИЯ ПРИЛИЧА НА ГЕРМАНИЯ... АМА ОТ 1945 ГОДИНА.
8
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
от бундесбанк защо не поискат да спрат да дават пари на бай *** връзкарски да строи къщи за гости?
7
20
 
7
 
! Отговори
Дядо ПОП преди 4 години
Защо се дава пенсия? Нали на хора със силно намалена физическа и умствена способност..............У България наблюдаваме един феномен а именно младите не могат да се доредят до работа от пенсионери...........
6
1
 
51
 
! Отговори
българин преди 4 години
Относно" пенсионната реформа". За мен лично е подигравка да искаме майките и бащите ни.Да работят докато могат да дишат! И в момента в който спрат да дишат.От работата им направи в гробищата! Нечовешко е всичко това! И ЕС и хората в него си траят?! Явно матрицата е в действие а?
5
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
През това време гостите се излежават от кълка на кълка и си демонстрират културните особаности.
4
3
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това няма да е достатъчно за немците не трябва да има пенсионна възраст имат да изхранват милиони мигранти в Германия и стотици милиони в Африка.
3
2
 
25
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Ей, тез да не видят нещо от нас!
2
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Преди пенсиониране,ще се раздават безплатни памперси,хапчета за кръвно и периодично ще се сменят катетрите на мъжете на работното им място! В тоя период милионерите вече ще са милиардери от спестяванията при по късното пенсиониране! Всичко е математика!