Депозитите ни в банките растат, но кредитите по-бързо

Жилищните кредити на домакинствата се увеличават с 13.6%
16
Депозитите ни в банките растат, но кредитите по-бързо
Снимка: Dnes.bg

Депозитите на домакинства и нетърговските организации, обслужващи домакинства, са 53.887 млрд. лв. (46.6 на сто от БВП) в края на септември 2019 година. На годишна база те се увеличават с 8.2 на сто, съобщи БНБ.

Кредитите за домакинствата са 23.377 млрд. лв. (20.2 на сто от БВП) в края на предходния месец. Спрямо същия месец на 2018 г. те се увеличават с 9.1 на сто.

Жилищните кредити са 10.358 млрд. лв. и нарастват на годишна база с 13.6 на сто.

Потребителските кредити възлизат на 11.119 млрд. лв. и се увеличават с 10.9 процента спрямо септември 2018 г. (10.5% годишно повишение през август 2019 година).

 

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още по темата: БНБдепозитикредити
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Става гадно , като дойде някой затънал догуша от глупост обаче. Ако искаш висок стандарт -работи , а не яж и пий с чужди пари. Повиши си квалификация, умения. Не става със средно да искаш 5000 лв заплата.
15
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз работя в банка. Напуснах една от най-големите тази година. Впечатлението ми е ,че бедните хора теглят кредити предимно. Кредитни карти, потребителски кредити със заплати около 1000 лв. Ествествено в един момент влизат в просрочие и адът за тях започва. Не плащат и банката ти продава дълга на мутрите опс т.е колекторските фирми. Не мога да оправдая човек, който е осъден за смешната сума от 3000 лв при положение, че това са две заплати в голям град. Хващате се на *** реклами. На мен чак ми ста
14
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Забогатя българина и това си е.Вече всеки има средни по 50 к на влог.
13
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За бога братя, не теглете кредити, ниските лихви няма да продължат вечно.
12
1
 
6
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
КУРИОЗ!!!!!Ако депозитите НАИСТИНА се увеличават,и то тези НА ГРАЖДАНИТЕ,за чий.."Х" същите тия граждани ще теглят кредити ПОВЕЧЕ,отколкото в предходните години?..Всеки начеващ икономист ще ви обясни:-Депозитите на ДАЛАВЕРАДЖИИТЕ се увеличават,а РЕДОВИЯ българин УВЕЛИЧАВА КРЕДИТИТЕ си,защото парите,които би трябвало да останат у него,отиват ПО НАЙ-РАЗЛИЧНИ НАЧИНИ в тия,които "увеличават депозитите си".."Лонг лив тхе свободния капиталокапитализъм!"..
11
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цитат: Депозитите на домакинства и нетърговските организации, обслужващи домакинства, са 53.887 млрд. лв.*Значи депозитите на ГЕРБ, ДПС, ..., КНСБ, Подкрепа, ..., ФК Левски, ФК ЦСКА, ..., Фондация Борче, Фондация Мутра, ..., сдружението на Младите мафиоти, сдружението на старите мафиоти, ..., Българската православна църква, Църква ...., Културен клуб Познай кой съм аз, ... , едноличните търговци и ... аз и останалите граждани в България имаме почти 54 млрд. лева депозити.
10
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най много растат кредитите на работещите бедни а те са над два милиона. Със заплатите си немогат да покриват ежедневните си нужди а какво остава за сметките. Но това заслужават като търпят да ги управлявст сеяндури. Стискат зъби и търпят. Егати и племето шивано.
9
8
 
0
 
! Отговори
много добре преди 4 години
и аз си купих един апартамент наскоро с ипотека, малко са надути цените но това не значи че няма да продължат да растат а и офертите в града са насвършване а всички са полудели по кредитите, другата година могат да се качат цените и с още 20-30%, поне така спирам растежа на цената и след 20 г като изплатя кредита даже ще съм на далавера с това покачване на цените на имотите, вярно че изплащам почти още 1/3та от ипотеката но ако цената на имота расте ще съм на печалба
8
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами какво му е лошото на това...спри тези почти отрицателни лихви, народът тегли кредити като за световно, новите сгради никнат като гъби, карат се все по-нови коли...търговците на мобилни телефони и те захлебват..,Това си е капиталистически рай! Какво мрънкаме!? Ако лихвите бяха високи, пак щяхме да оревем орталъка...
7
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма лошо в това хората да теглят кредите но важното е да не за неща като последен модел телефон и тн.
6
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами банките да престанат да отпускат толкова много кредити щом в това е проблема. ама как обаче да стане, като точно в това им е далаверата? всичко друго е бошлаф - ама туй било повече туй по - малко, дрън - дрън.Сложни думички за невежи в тази област хора.А истината е съвсем проста- целта е да се отпускат колкото се може кредити а отрицателния ефект от тези действия ще поемат тъпите вложители - ще ги надерем и ще им смъкнем последната кожа от гърба.Просто и ефикасно. вложителят да му мисли
5
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
статията е точно от седем изречения и то не е,за да се опрости за възприемане информацията, а именно за да заблуди. И с тези седем прости изречения ми обясбняват целия кредитен пазар.
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 1Да ти кажа, токова далавера и неразбория съм видял в тая страна, че няма да се изненадам, ако няма тотална манипулация над имотния регистър.
3
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
или това което разбирам, че расте размера на взетите кредити като сума пари, но не и като брой кредити.
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Увеличава се броят на индивидуалните кредити, спрямо миналата годиниа, или общата сума на всички кредити?
1
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
понеже следя как вървят сделките в София, съм сигурен без да гледам че за тримесечието април -юни 2019 г. и за тримесечието юли - септвември вписаните ипотеки в имотния регистър са с доста съществен спад спрямо тези тримесечия през 2018 г., т.е. едва една трета от сделките през последните тримесечия са с ипотека. може да се провери от имотния регистър, статистиката е достъпна. Ще му се на някой да растат кредитите.