Австрия повдигна обвинение срещу руски шпионин

Той е предавал информация в полза на Русия най-малко 25 години
8 ное 2019 19:55, Нели Христова
17
Австрия повдигна обвинение срещу руски шпионин
Снимки: Reuters

Прокуратурата в Залцбург официално повдигна обвинение на пенсиониран полковник от австрийската армия за шпионаж в полза на Русия, предава TACC, цитирана от агенция "Фокус".

"Подсъдимият е обвинен за това, че най-малко от 25 години е шпионирал в полза на руската военна разузнавателна служба "Главно разузнавателно управление“(ГРУ) за извършване на престъпление предаване на държавна тайна и умишленото разкриване на военни тайни ", се казва в изявлението на Прокуратурата в Залцбург.

Разследването на случая срещу пенсионирания австрийски военен се провежда съвместно с регионалния отдел за защита на конституцията и борба с тероризма (Австрийското контраразузнаване). Обвинението се основава на информация за откриване на банкови сметки на обвиняемия, проучване на конфискувани информационни носители и разпит на свидетели. Самият обвиняем отказва да даде показания.

"Според обвинението полковникът шпионира за руското военно разузнаване от 1993 г. и предоставя на офицера за свръзка изчерпателна информация за Австрийските въоръжени сили, в частност за оръжейните системи и задачите на сухопътните и въздушните сили“, отбелязват разследващите.

През 2018 г. австрийските власти съобщиха, че разследват пенсиониран полковник от австрийската армия, заподозрян, че предава информация за австрийската военна авиация, артилерийските системи, висшите служители и миграционната криза в продължение на 20 години на руското военно разузнаване. Според австрийските власти за дейността си той е получил 300 хил. евро. В случай на потвърждение обвиняемият може да бъде осъден на до 10 години затвор. Пенсионираният австрийски полковник е арестуван на 30 ноември 2018 г. поради страх на разследващите, че той може да извърши престъплението отново. Самият заподозрян, според адвоката, не се смята за шпионин и твърди, че не е разкривал държавни тайни в ущърб на Австрия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Половината заблудени бай-*** които познавам са готови да си продадат родината в полза на руската държава,казвам го съвсем отговорно.Познавам хора които като ме чуят да говоря за българската ни стара и пра-стара история,казват така -Ти срещу Русия няма да говориш'',а аз изобщо не съм испоменавал за Русия.Фанатици с измити мозъци са половината ***,не желаят да са свободни,а още повече българи.Родоотстъпници да искаш в България.
10
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Руснаците не са шпиони те са разузнамачи. Разузнават какво могат да откраднат.
9
1
 
1
 
! Отговори
хахаххахааааа..... преди 4 години
До Анонимен 1От къде знаеш???
8
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То във Виена са най много шпионите от Соца. Та само един ли е останал и те да го хванат. Тук в Република България вече няма руски шпиони!!!!.. Имаше един и той си отиде при Путин да си вземе награда.
7
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези руски шпиони им стана навик да се дънят!Съмнява ме,че те самите май искат да бъдат уловени..
6
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е,скоро пак награждаване!Пак Кремъл, пак ордени, ама дали ще има намек към Австрия да не наказва медалиста?
5
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Австрия, единствената държава от западния блок, в която разузнаванията на двата блока обменяха информация законно прикрит зад търговски представителства. И Австрия нямаше проблем с това когато парите минава през нейни банки и получаваше изгода.Но блоковете се разместиха и Австрия, кешира каквото можа. НО връзките и контактите приключиха. Време е да докаже вярност към новата вълна. Какво тук значи пенсиониран полковник.
4
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А "нашият" Малинов, наградили с орден "Ленин".
3
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Него ще го наградят ли с медал в Москва?Ако има КОЙ от австрийския спецсъд да го пусне да пътува де...
2
6
 
7
 
! Отговори
63213 преди 4 години
До АнонименЩом е бъкано с руски, значи има в изобилие и от други държави - те шпионите не могат да пнасят самотата
1
4
 
5
 
! Отговори
34815 преди 4 години
Авторитетно е и в страна като Австрия да има такова събитие. Видяхме, че ние с такъв скандал не можем да сме полезни на новите си господари. Австрия го е наблюдавала цели 25 години, изчакала е да се пенсионира, започнала е разследването, задържа го /човекът е взърастен - тъкмо има кой да се грижи за него/, разследването продължава, после ще има процес с различни обрати и като се стигне до присъда, се оказва, че той има много тежко заболяване... Цивилзовано, акуратно, по съюзнчески коректно...