Черната смърт пак е тук: Двама с чума в Китай

50 хил. случаи са регистрирани в целия свят за 20 години
13 ное 2019 13:23, Нели Христова
26
Черната смърт пак е тук: Двама с чума в Китай
Снимка: Pixabay

Властите в Китай обявиха, че двама души са лекувани от чума. Това е вторият път, в който болестта, причинила една от най-смъртоносните пандемии в историята на човечеството, се завръща в този регион. През май двойка от Монголия разви бубонна чума, след като изяде суров бъбрек от мармот. И мъжът и жената починаха.

Новите пациенти са също от китайската провинция Монголия. Те са били диагностицирани с пневмонична чума от доктори в столицата Пекин. Властите са взели нужните карантинни мерки.

Чумата се причинява от бактерия, която се предава от бълхи или заразени животни. Тя се развива в три различни форми – бубонна чума, която засяга и подува лимфните възли, септицемична чума, която заразява кръвта и пневмонична чума, която поразява белите дробове.

Китайските пациенти са заразени с най-опасния от трите вида. Ако не се лекува,  пневмоничната чума винаги е фатална, според СЗО.

През Средновековието пандемия от чума в Европа убива близо 50 милиона души. От тогава човечеството е изобретило антибиотици, които могат да лекуват всякакви инфекции, стига да бъдат хванати на време. Но чумата не си е отишла. Напротив – в последните години се завръща.

От 2010 до 2015 година повече от 3248 случая са били регистрирани в света. За 584 души изходът е бил фатален. С най-много заболели са държавите Конго, Мадагаскар и Перу. В САЩ има няколко случая всяка година. През 2015 г. двама души умират от чума в Колорадо.  Заболелите през 2016 г. са били 8.

През последните 20 години са били регистрирани 50 хил. случаи на чума, което накара СЗО да я обяви за завръщаща се болест.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още по темата: Китайболестчума
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
7
 
! Отговори
ПОВТОРЕНИЕ преди 4 години
"Ако не се лекува, пневмоничната чума винаги е фатална, според СЗО."ИЗОБЩО ЛЕКУВА ЛИ СЕ ? ?РУСНАЦИТЕ ОЩЕ 1944 гСА ИМАЛИ ПРОТИВОЧУМНА ВАКСИНА.УСИЛИЯТА НА СПЕЦИАЛИЗИРАНА ЯПОНСКА ЛБОРАТОРИЯ ПРОИЗВЕЖДАЩА ЧУМНИ БАКТЕРИИ И ЗАРАЗЕНИ ПРИНОСИТЕЛИ(бълхи) НЕ Е УСПЯЛА ДА ПРЕДИЗВИКА ЧУМНА ЕПИДЕМИЯ В СССРМАРМОТИ И ПЛЪХОВЕ СА ЕСТЕСТВЕНИ ПРИНОСИТЕЛИ НА БАКТЕРИЯТА КОЯТО НОСЯТ ЛАТЕННО БЕЗ ДА БОЛЕДУВАТ - ЗА БИОЛОГИЯТА НА ТОЗИ МЕХАНИЗЪМ НЯМА ОБЯСНЕНИЕПРЕЗ ЮСТЯНОВАТА ЧУМНА ЕПИДЕМИЯ НАУКАТА НЕ Е ПОЗНВЛА РЕАЛНИТ
18
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До 5"Не плъховете, а бълхите по плъховете са преносители на чумата."Чумата се прчинява от бактерия ; йерсиния пеститс". Преносител на йерсинията са бълхи, но самите бълхи се пренасят от гризачите по които живеят.Така че и двамата сте прави.
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В умиращата евро-гейско-дежендърска Европа последният случай на чума при хората е от преди 200 г. В господаря и властелина на Света, икономическото чудо Китай, чумата си е ежедневие.
16
3
 
6
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 4 години
До Бож."Където има червена чума,скоро идва и черна така че не се учудвам."---Попринцип си прав, но преди да дойде черната, червената мутира във всякакви оттенъци на синьо и понякога-зелено, докато стигне в крайната си фаза-посиняла червена чума, с евро-атлантически наклонности. После идва и черната, и който оцелее-оцелее, ако не-очаква ни съдбата на траките.
15
0
 
3
 
! Отговори
роберт кох преди 4 години
до 16. и до 14. - - - имате право и двамата ! ! ! Просто Йерсиния пестис не е никак фотогенична . . . . . . хм . . .
14
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво общо има илюстрацията на грипен вирус в публикацията с чумата? Чумата се причинява от бацили които изглеждат по съвсем различен начин, а не от вируси.На това ли учат в журналистическия? Като пишете статия за някаква болест, да вземете произволна картинка на нещо уж под микроскоп без значение какво е? Всичко се претупва. Никакъв професионализъм.
13
26
 
6
 
! Отговори
веган антиваксер преди 4 години
аз не препоръчвам антибиотиците, доста са вредни, има тонове информация в нета по въпросачума се лекува най-добре с отвара от мащерка, като шансът за пълно възстановяване е 50 на 50 ... или ще се възстановиш, или няма
12
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има и четвърти вид чума дето ме тормози всекидневно кат седна да пийна вечер ракийца!
11
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Започват подготвяне на решението за справяне с пренаселването .Глобализма вече разнесе много бацили, които преди нямаше в Европа.
10
12
 
17
 
! Отговори
Бож. преди 4 години
Където има червена чума,скоро идва и черна така че не се учудвам.
9
35
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вегетарианците не се разболяват от чума.А най податливи са тези които консумират свинско.При арабите казват че добрият мюсюлманин чума не го лови.Чумата има и добра страна,пред нея всички са равни,а не както е при комунизма и демокрацията.
8
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Китай се яде всичко което хвърчи,пълзи и е на четири крака,с изключение на масата но, и тя е на четири крака.
7
3
 
33
 
! Отговори
До 5 преди 4 години
Не плъховете, а бълхите по плъховете са преносители на чумата.
6
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Съвременният човек е погълнал толкова антибиотици със храната, че когато му се наложи да се лекува с тях едва ли ще действат. Основни носители на чумата през средновековието са били плъховете, които и днес в големите градове си живеят спокойно
5
23
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма по-страшна от демократичната чума.
4
18
 
12
 
! Отговори
КОС преди 4 години
като не може да преборим *** със спин да се набият с чума
3
13
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А у нас вече 75 години върлува червената чyма.
2
21
 
2
 
! Отговори
х преди 4 години
Ако ям сурово свинско, ще ми стане ли нещо?
1
3
 
30
 
! Отговори
Стар инфекционист преди 4 години
Даже и в 21 век, почти винаги чумата завършва със смърт. Лечението за да има въобще някакъв шанс, трябва да започне почти веднага след данни за заразяване.