Премиерът на Албания обявил война на Косово от името на Сърбия?

Eжедневникът Bota Sot цитира думите на проф. д-р. Енвер Битичи
13 ное 2019 11:20, Нели Христова
17
Премиерът на Албания обявил война на Косово от името на Сърбия?
Снимки: Reuters

Електронното издание на прищинския ежедневник Bota Sot цитира думите на проф. д-р. Енвер Битичи, според когото премиерът на Албания Еди Рама обявил война на Косово от името на Сърбия“.

Коментирайки срещата в Охрид за инициативата "мини Шенген“, проф. Бетичи припомни, че представители на Косово не бяха сред поканените и припомни, че най-младата държава на Балканите и Черна гора са били изключени от първите разговори по темата, проведени по-рано в Нови Сад, предава агенция "Фокус".

"Еди Рама се договори с президента на Сърбия Александър Вучич да създаде общност от три държави - Сърбия, Албания и Северна Македония. Споразумението е постигнато по време на среща на тримата лидери на тези страни в кулоарите на Общото събрание на ООН през септември тази година. Те се срещнаха за първи път в Нови Сад и за последно през почивните дни – в Охрид. Косово и три други страни от региона бяха изключени от срещата на върха в Нови Сад, отказаха им и покана за Охрид. След това Еди Рама заяви по отношение на Косово, че сме се "самоизключили"! Че той и Вучич са невинни в тази история!

Задавам въпроса: Как албанският лидер може да отговори положително на сръбския президент за всеки антиалбански проект, който планира Белград? Така беше през 2015 г. със създаването на Нова Югославия...

Той също говори от името на Прищина. През 2016 г. Еди Рама "подметна“ на Вучич в Ниш за подялба на Косово с мотива, че „тъй като не можахме да направим Нова Югославия, предприемаме по-бързи политически действия, разделяме Косово“. В Ню Йорк Рама прие другото предложение на Вучич за Балканите. А той се консултира с Кремъл в Москва по всеки въпрос. Еди Рама отиде дори по-далеч. Той каза, че Косово е самоизключило се и че се изолира, в противовес на косовските власти, които отказаха да отидат на върха в Охрид. Неговото високомерие се превърна в открита враждебност срещу Косово и неговите институции. Той обяви война на Косово от Охрид. Нито в името на Албания, нито в това на държавата му, а в името на Сърбия и на сръбския президент Вучич", категоричен бе Битичи.

Освен това професорът добави, че за сръбската дипломация няма по-голяма помощ от враждебните изявления на Рама срещу Косово.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още по темата: сърбияАлбаниякосово
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
Иванчо от втори Б преди 4 години
До Анонимен 7 И за какво ти е тая територийка? Ние с тая дето имаме не можем да се оправим.
10
0
 
0
 
! Отговори
Иванчо от втори Б преди 4 години
До Маимюн То ние като сме в ЕС та гоем го забърсахме............
9
0
 
4
 
! Отговори
Маимюн преди 4 години
проф. д-р. Енвер Битичи ето заради такива като теб няма скоро да влезете в ЕU.
8
10
 
2
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Нефелни опити на Москва да си върне господството на Балканите чрез Сърбия. *** не можаха да разберат, че само мощната икономика може да владее другите, а не интриги, хакери и страховити оръжия на картинка.
7
7
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
американският циpeй косово трябва да бъде изравнен със земята.
6
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И кви? Във война са... Жалко, че не граничи е, защото можеше да си чоонеме малко територийка... Еххх предполагам, че братята сърбин ще го направят :D
5
11
 
3
 
! Отговори
хехе преди 4 години
и САЩ и Русия имат интерес по светъ да има напрежение и конфликти продават си оръжията те имат доста и разработват нови дето се намесят прибират петролче злато квот набарат - като играеш игри стратегии е същото: сеш жито копаш злато правиш армия скъпо струва откъм ресурси ама пускаш я да се бие и завоюва и крадът отвсекъде и така не ти требва мир като си сред силните слабите да му мислят силните нещът мир - нямат полза !
4
11
 
4
 
! Отговори
хехе преди 4 години
ами то повечето днешни държави са изкуствено образувани точно по подобен начин ами то в светът е имало няколко племена в началото ...въпроса е северна македония и косово да си удържи на натиска от съседи и да има подкрепа и великите сили да желаят да има такава държава туй е то - и ей го на ше се мине ше празнуват 50години Косово примерно Тито да беше жив пълен смях ама на такива са реалностите днес в исторически план Европа е била викинги и тея германските племена и римска империя франки мранки
3
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сърбите и албанците да забравят за Северна Македония, ***
2
11
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Косово и Македония са изкуствени образувания без минало и като такива са обречени на изчезване и забрава.
1
24
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
САЩ създава конфликти,Израел как бие Палестина,Сърбия е велика и ще се бори.Конфликта е труден там нямесва се НАТО И ЕС.