Венеция преживяла най-тежката седмица от 1872 г. насам

Градът ще търси дарения, за да съхрани културното наследство
15 ное 2019 20:12, Анисия Иванова
23
Венеция преживяла най-тежката седмица от 1872 г. насам
Снимка: БТА

Италианският министър на културата Дарио Франческини посети днес засегнатата от наводнения Венеция и отправи оттам призив да се "положат огромни усилия" за съхраняването на италианското културно наследство, предаде АНСА.

Призивът Франческини отправи както към държавата, така и към цялото италианско общество. "Трябва да осъзнаем огромните щети, нанесени на културното наследство. Огромно усилие от държавата и от цялото италианско общество е нужно в подкрепа на Венеция", заяви министърът. Той призова и за дарения, за да се помогне за съхранението на "цялото наследство на Италия и на човечеството".

Франческини инспектира и базиликата Сан Марко във Венеция, чиято крипта беше наводнена във вторник. Той каза, че сега ще се направят оценки на щетите и че след наводнението ще има нужда от реставрация на целия храм, но допълни, че щетите не са необратими.

Същевременно днес италианският вицепремиер Луиджи Ди Майо каза, че в качеството си на външен министър ще изпрати писмо до посолствата на чуждите страни в Италия, за да подкрепят те инициатива за солидарност с Венеция. Подобно писмо той ще изпрати и до италианските посланици в други страни, за да рекламират тази инициатива в подкрепа на Венеция. Ди Майо изрази увереност, че начинанието ще получи голям отзвук на солидарност от целия свят.

Източници от обществения транспорт на Венеция пък казаха, че щетите, нанесени на корабчетата, използвани като водни автобуси, както и на плаващите спирки и понтони са на стойност 15-20 милиона евро. Пет корабчета, така наречените вапорето, са непоправимо повредени от наводнението.

Днес във Венеция предупредителните сирени отново бяха задействани заради очаквано ниво на водата от 160 сантиметра. Кметът на града Луиджи Бруняро обяви, че площад Сан Марко ще бъде затворен.
Междувременно компанията Консорцио Венеция Нуова, изграждаща защитната система Мойсей, която трябва да пази Венеция от наводнения, обяви, че плаващите диги от системата ще бъдат изпитани догодина. Експериментално вдигане на плаващите диги ще има през цялата 2020 г, на всеки 45 дни.

Наводненията във Венеция през цялата седмица поставиха и нов печален рекорд - най-тежката седмица с наводнения от 1872 г., предаде АНСА.

Никога след 1872 г. не е имало за една година покачване на нивото на водата над 150 сантиметра, а да не говорим за една и съща седмица, казват запознати източници. Този вторник във Венеция нивото на водата беше 187 сантиметра, а днес вече е 154 сантиметра.

Никога пък от 1972 г. насам във Венеция не е имало покачване на нивото на водата над 140 сантиметра за три пъти в една година, а още по-малко за една седмица. Тази седмица освен горепосочените нива, в сряда водата във Венеция достигна 144 сантиметра.

(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименСТИГА С ТЕЯ ПОМОЩИ БЕ , НА НАС КОЙ НИ ПОМОГНА? КОЙ ПРАТИ ЗА ДЕЦАТА , ЗА ПОТОПИТЕ НАШИ ???? АЙДЕ ПРЕСТАНЕТЕ ДА СЕ ПРАВИТЕ НА ПО - ВЕЛИКИ И ОТ ГОСПОД! ТО БИВА МАЛОУМЩИНА АМА ТВА Е ПРОСТО НАГЛОСТ !
19
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чак пък културно наследство !? Всичко там е откраднато от десетките войни и кръстоностни походи на Западна Европа в Северна Африка, Близкия изток и дори Балканите !
18
1
 
10
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
ВЕНЕЦИЯ Е ГРАД ПОСТРОЕН ПОД МОРСКОТО РАВНИЩЕ И С ТОВА ИСКАЛИ ДА ПОКАЖАТ, ЧЕ ЧОВЕКА БИЛ ПОВЕЧЕ ОТ ПРИРОДАТА!А ЗА ТИТАНИК ПРЕДИ ДА ТРЪГНЕ ВСИЧКИ ВЕСТНИЦИ НА ПЪРВА СТРАНИЦА ПИСАЛИ: И БОГ НЕ МОЖЕ ДА ПОТОПИ ТОЗИ КОРАБ!ХОРАТА ТРЯБВА ДА СЕ СЪОБРАЗЯВАТ С ПРИРОДАТА(БОГА) А НЕ ОБРАТНОТО!ТИТАНИК ПОТЪВА ЗАРАДИ ВИСОКОМЕРИЕТО НА КАПИТАНА КОЙТО ПРЕНЕБРЕГНАЛ ВСИЧКИ ПРЕДУПРЕЖДЕНИЯ!ВЕНЕЦИЯ ПОТЪВА ЗАРАДИ ВИСОКОМЕРИЕТО ДА СИ ПОСТРОИШ КЪЩА ВЪРХУ МОРСКАТА ВОДА ПОД МОРСКОТО РАВНИЩЕ!
17
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да претърсят водата за руска намеса.
16
4
 
5
 
! Отговори
Посейдон преди 4 години
Да потъват, не ни интересуват, да не са си правили трад там.
15
2
 
3
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
ПО ПОСЛЕДНИ ДАННИ С ДВА МЕТРА ЩЕ СЕ ПОВИШИ МОРСКОТО РАВНИЩЕ ПРЕЗ СЛЕДВАЩИТЕ 80 ГОДИНИ!ВЕНЕЦИЯ Е ПОД МОРСКОТО РАВНИЩЕ ТЯ ПЪРВА ЩЕ СИ ГО ПОЛУЧИ!!!ДОРИ ХОЛАНДИЯ ЩЕ СЕ СПАСИ ВЕРОЯТНО ЩОТО Е 3-4 МЕТРА НАД МОРСКОТО РАВНИЩЕ!НО ВЕНЕЦИЯ ЩЕ СИ ЗАТЪВА И ЗАТЪВА !!ИЗОБЩО НЕ МИ СЕ МИСЛИ АКО СЕГА ЗАТЪВА ВЪВ ВОДА КАКВО ЩЕ Е СЛЕД 50 ГОДИНИ ТАМ!
14
1
 
5
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
До божието наказаниеТИ СИ БОЖИЕ НАКАЗАНИЕ ГЕРБЕРУНГЕЛЕ!!!! ПЕРНИК Е НАКАЗАН ЩОТО СИ ИЗБРА КМЕТ ОТ ГЕРБ!
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво става с тази Европа? То заради изродщината и тъ.потиите на европейците, европейски държави и градове, както и величествени Християнски Църкви са в опасност от бедствия!А какво ли не се случва и у нас, в България? Какво става с нашия народ и защо се случват и у нас такива бедствия? И ние, българите и европейците сме сбъркали и сгрешили. Не може повече така, Бог ни наказва справедливо. А и природата не може да търпи това, което ние, белите народи правим ( даже и против самите нас).
12
3
 
4
 
! Отговори
божието наказание преди 4 години
.....а Перник е на воден режим! Господ си знае къде да има и къде да няма
11
0
 
3
 
! Отговори
Jaws преди 4 години
На площада са забелязани перки на акули, също като в софето.
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен80те процента, ако ги питаш лично биха потопили този прекрасен градНе е съвсем така. Тези, които го искат са малко и те нито са от 80 -те %, нито от 20 -те %
9
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Продължение от мнение номер 3 и 6: Някои издания казват, че всечестното тяло на света царица Елена се пази в самата катедрала свети апостол и евангелист Марк ( Сан Марко, Венеция) , а други казват,че всечестното й тяло е положено също във Венеция, но в католически храм. Преди две години ( май 2017 г. в Атина, Гърция) гърците със сълзи на очите и голяма радост са посрещнали в Гърция всечестното нетленно тяло на тази велика жена - света царица Елена, почитана и като Византийска императрица.
8
0
 
2
 
! Отговори
дам преди 4 години
До пепиима такъв град, нарича се Наполи, където 4 милиона са застрашени всеки момент от изтребление
7
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
80те процента, ако ги питаш лично биха потопили този прекрасен град
6
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Продължение от мнение номер 3:Църквата Свети апостол и Евангелист Марк е много хубава. Тя е православна църква, вътре в нея има Византийски мозайки. Уви, тя е превърната в католически храм, католиците имат подобно отношение към този Храм, каквото е отношението на турците към Величествената Църква Света София в Константинопол, само без минарета, разбира се. В една от църквите във Венеция се почита и пази всечестното тяло на света Равноапостолна царица Елена, майка на свети цар Константин Велики
5
7
 
13
 
! Отговори
ined преди 4 години
Не давам и 5 стотинки за Венеция
4
2
 
13
 
! Отговори
пепи преди 4 години
Следващия път направете град на вулкан.Да се чудите ква е тая лава у хола.
3
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дано и да успеят да съхранят този град! Венеция е известна в миналото и като Венецианска република. На знамето на Венеция ( и Венецианска Република в миналото ) е изобразен КРИЛАТ лъв, който държи на лапата си Свето Евангелие на свети апостол и Евангелист Марк ( който се почита и като покровител на Венеция, Венецианската църква, Италия и също на град Александрия - Египет).
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За застраховки не са ли чули?
1
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Же сюи Венеция. Къде да изпратим помощите?