Отпускат ни 63 млн. евро за 1-4 блок на АЕЦ "Козлодуй"?

Парите може да бъдат заложени в следващия програмен период
14
Отпускат ни 63 млн. евро за 1-4 блок на АЕЦ "Козлодуй"?
Снимка: архив, БулФото

Има индикация, че за България ще бъдат отпуснати 63 млн. евро за извеждане от експлоатация на блокове 1-4 на АЕЦ "Козлодуй" за следващия програмен период 2021-2027 г.

"Ние ще се справим с финансирането на тази програма за извеждане на малките блокове до 2030 г.", коментира зам.-изпълнителният директор с ресор "Финанси, администрация и сигурност" на ДП РАО Маргарита Коркинова в отговор на журналистически въпрос на брифинг след семинара на предприятието днес в София.

По последната оценка недостигът на средства за програмата за извеждане на експлоатация на блокове 1-4 от АЕЦ "Козлодуй" до 2030 г. е 91 млн. евро.

Маргарита Коркинова изтъкна, че българското съфинансиране се спазва от около 31-32 процента годишно от общите разходи. "Засега нямаме проблеми във финансирането на тези дейности", уточни тя. Освен това България изключително пестеливо изразходва средства за тези дейности, предаде БТА.

Като пример тя даде това, че финансирането за извеждането на четирите блока у нас е по-малко, отколкото в Словакия, където се извеждат от експлоатация два блока. Според нея точно това прави страната ни по-силна, "защото се прави нещо уникално с по-малко средства, отколкото в другите държави".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
Енергетик преди 4 години
До номер 9Точно на мен за енергетика и АЕЦ Козлодуй не ми говори. На мен до ден днешен, в този АЕЦ са ми минали 30г от живота и трудовия стаж. Малките блокове можеха да работят още толкова, колкото работеха. Бяха напълно надеждни и безопасни. Но някои продажните български политици, направиха всичко, за да влезем в ЕС.
12
0
 
0
 
! Отговори
Aleks преди 4 години
До ФактНяма вече и техническа възможност за това, камо ли икономическа.
11
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"защото се прави нещо уникално с по-малко средства, отколкото в другите държави". Нека каже госпожата какви заплати получават работещите по извеждането на 1÷4 бл. и да ги сравним със заплатите на западните държави закрили ядрените си мощности.....
10
0
 
3
 
! Отговори
Факт преди 4 години
По-добре е блоковете от 1 до 4 пак да заработят. Още много ток може да произведат без никакви проблеми.
9
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
63 млн. евро !Че тава е цялата печалба на ЯЕЦ'о за последните пет години !!!А за целия демонтаж и заравянето (Къде ?)на радиоактивните отпадъци ще струва колкото да се изолират всички жилищни сгради в България.За България няма спасение от руския мор "от векове, за векове" !
8
7
 
4
 
! Отговори
До X номер 6 преди 4 години
Другарю, стига стари опорки! Отдавна е ясно, че никой никога нищо не е нареждал! *** реактори бяха по нареждане на Кремъл, за да се освободи възможност за велики кражби (АЕЦ Белене). Задай си въпроса как по време на първия транш от няколко милиарда за този АЕЦ тогавшния 18 годишен син на Първанов стана милионер и си купи хотел за 8 милиона? Великото ограбване продължава! Това е само една от схемите на децата от БКП за продажба на и унижение на България! А ти... ти си яж вкусни кюфтета!
7
2
 
13
 
! Отговори
Бай Иван преди 4 години
И на е енергетика нямате право в тоя велик ЕС, само на евроценности и гей парад ;) !!!
6
1
 
9
 
! Отговори
bilder преди 4 години
Според нея точно това прави страната ни по-силна, "защото се прави нещо уникално с по-малко средства, отколкото в другите държави". - ТАЯ що за мижит..ско мислене има... на нашите мозъци не им плащат нищо за уникални неща!!!!!!!
5
6
 
20
 
! Отговори
X преди 4 години
Новите господари наредиха на управляващите, без значение кои са, да спрат напълно безопасни и действащи реактори от 1 до 4! Така ли е бе Костов??? За да се обслужат чужди интереси, а България да загуби енергийни пазари! Радвайте се родоотстъпници и американски ***!
4
1
 
4
 
! Отговори
L. преди 4 години
"Спрян" и "изваден от експлоатация" явно са различни неща. Освен ако 1 до 4 блок, ей така, по инерция не са произвели някое гигаватчастче между другото.
3
10
 
5
 
! Отговори
Пустиняк преди 4 години
Не мога да разбера защо Европа си хвърля парите на вятъра да хрантути това неблагодарно, завистливо, зло и крадливо кратунистанско племе.
2
9
 
28
 
! Отговори
майорски преди 4 години
европа винаги е давала пари за унищожаване на българските производствени мошности....това не е новина
1
8
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Еха ако работеха и имаше евтин ток - хем по малко щяхме да плащаме, хем и те повече щяха да продават по веригата от фирми. Но мечтите са едно а реалността друга- няолко милиона за няколко години. Мисля че единия блок за няколко дена ги правеше, ама не съм добър в сметките...