Китайската тайна полиция отвлякла служител на UK консулство?

Служител разказва, че бил измъчван от тайната полиция
20 ное 2019 15:55,
20
Китайската тайна полиция отвлякла служител на UK консулство?
Снимка: Reuters, архив

Бивш служител на британското консулство в Хонконг обяви, че е бил задържан и изтезаван от китайската тайна полиция в опит да изтръгне от него информация за антиправителствените протести в района, предадоха Асошиейтед прес и ДПА.

В изявление в интернет и интервюта за медии Саймън Чън разказва, че неговите мъчители - цивилни и униформени - му слагали качулка, нанасяли му побои, лишавали го от сън и дори го връзвали върху рамка с формата на буквата "Х". Полицаите искали от него да даде сведения за активисти на протестното движение и за предполагаемата роля на Великобритания в тяхното организиране.

Още по темата

Британският министър на външните работи Доминик Рааб извика днес за обяснение китайския посланик в Лондон Лю Сяомин, за да изрази пред него възмущението на правителството и да поиска от Пекин да проведе разследване и да подведе под отговорност виновните, предаде БТА.

Говорителят на китайското външно министерство Гън Шуан междувременно заяви, че посланик Лю "по никакъв начин не приема т. нар. загриженост или оплаквания, повдигнати от британската страна".

През август т. г. китайската полиция съобщи, че бившият консулски служител е бил освободен след 15-дневен административен арест. Тя не обясни защо го е задържала.

Саймън Чън е бил служител в отдела за търговия и инвестиции в британското консулство в Хонконг. По думите му той е заминал с влак на 8 август за китайския град Шънчжън, близо до Хонконг, в командировка. Полицията го спряла на границата и после той бил прехвърлян в няколко полицейски участъка, където бил измъчван, разпитван и обвиняван в шпионаж и помагачество за демонстрантите.

Дори го накарали да признае, че е търсил услугите на проститутка - нещо, което Чън иначе отрича да е направил.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
2
 
! Отговори
Хм преди 4 години
Дали пък в българска медия трябва да се използва UK консулства?!
11
2
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Тези китайци си търсят белята ще ядосат англичаните и те не само Хонконг ще превземат а и една трета от Китай ще стане английски.
10
0
 
9
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Китайската тайна полиция вече не е тайна след този случай.
9
4
 
11
 
! Отговори
Английски боклук преди 4 години
Ха чуеш ли английски агент значи бой до дупка . Това са ***...
8
2
 
16
 
! Отговори
стига бе преди 4 години
Да започнем от заглавието - отвлякла служител, а статията започва с БИВШ служител.Ако е бивш служител и не е поданик на кралицата, китайците могат да си правят с него каквото си поискат.
7
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хари Потър?
6
0
 
10
 
! Отговори
не им цепят басма ич преди 4 години
Говорителят на китайското външно министерство Гън Шуан междувременно заяви, че посланик Лю "по никакъв начин не приема т. нар. загриженост или оплаквания, повдигнати от британската страна".През август т. г. китайската полиция съобщи, че бившият консулски служител е бил освободен след 15-дневен административен арест. Тя не обясни защо го е задържала.
5
4
 
21
 
! Отговори
обикновен преди 4 години
А американската тайна полиция, колко китайци и хора от други народности е отвлякла и измъчвала? Или не сте получили хонорар, за да пишете срещу тях?!
4
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи само за проститутката не е бил виновен а?
3
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какъв е тоя анимационен герой?
2
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хари Потър е!
1
1
 
19
 
! Отговори
Штирлиц преди 4 години
Та това е Потър, Хари Потър!