Гърция: Турция е изнудвала Либия за морските зони

Подписаният меморандум очертава общите морски граници
8 дек 2019 18:08, Анисия Иванова
126
Гърция: Турция е изнудвала Либия за морските зони
Снимка: БТА

Либийско-турският меморандум, който очертава общите морски граници в Средиземноморието, е продукт на изнудване от страна на Турция на слабото либийско правителство и е напълно лишен от съдържание, заяви гръцкият външният министър Никос Дендиас, цитиран от електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.

"Турският ход се очакваше от юли и бяха предприети редица действия за предотвратяването му", заяви Дендиас пред телевизионния канал Ant1.

"Въпреки това правителството на Триполи, изнудвано от Турция, очевидно поради напредъка, осъществен от силите на маршал Хафтар през последните дни, подписа текста", добави той, цитиран от "Фокус".

Фелдмаршал Халифа Белкасим Хафтар е лидер на Либийската национална армия, която е лоялна към така нареченото правителство от Тобрук, което контролира източната част на Либия и участва в гражданска война срещу признатото от ООН правителство на Либия със седалище в Триполи, столицата на страната в западната част.

Армията на Хафтар също има подкрепата на Камарата на представителите на Либия, която осъди либийско-турския меморандум.

„Страната ни ще подготви докладна записка, която ще бъде представена на Организацията на обединените нации и ще предприеме всички онези мерки в рамките на международното право и морското право, които ще демонстрират недействителността на меморандума“, каза Дендиас.

Гръцкият външен министър също каза, че Гърция и Египет вече са ангажирани в преговори в „строг график“ за очертаване на собствените им изключителни икономически зони (в Средиземно море).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
1
 
! Отговори
До 42 преди 4 години
Няма как да стане като през 1985г....това не ти СССР...Бг е в ЕС..през 1985г. турската армия не влезе само заради СССР...иначе нямаше кой да спре 2млн редовна армия...а сега забрави защото сценария е известен...Югославия...освен това в Бг проблемът Ви е ромски не турски...ромите надминаха като население и турците в Бг.
42
5
 
3
 
! Отговори
Втора легия преди 4 години
Старите тюрки ще се въртят в гробовете, ако могат да видят каква територията им е откраднала името .!.
41
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами гърчоляците да се оплачат отново в НАТО тогава...хаа...хааа...
40
8
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Голям смях:))) принудиха либия да подпише за получаване на голям терен от морето хахахахахаха и то място което им се полага! Ама не искат! Истината е че човека като има злоба говори и мисли само глупости
39
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До НЕтурчинНямаме армия, но да не стане накрая като през 1985 г.?
38
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
1 такъв Ф 16 струва повече от 50 стари турски бракми, които се наричат самолети.
37
6
 
31
 
! Отговори
НЕбългарин преди 4 години
Без армия, но с няколко язовира по поречието на Марица, Арда и Тунджа... и най новите Ф 16 на въоръжение.-Ооо извинявай брат аз незнах за това тежко въоръжение сега разбирам, защо нямате армия! Няколко язовира и Ф-16 на макет биха уплашили всеки враг евалла велик си извинявам се много сега научавам за това мощно въоръжение!
36
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До НЕбългаринБез армия, но с няколко язовира по поречието на Марица, Арда и Тунджа... и най новите Ф 16 на въоръжение.
35
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До НЕбългаринЗа какво да я напада след като няма да успее да я превземе и ще стане като на Шипка през 1878 г.
34
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И кой ти каза че е на светлинни години пред България в медицината, ти от медицина разбираш ли нещо?
33
4
 
28
 
! Отговори
НЕбългарин преди 4 години
Има, затов вече 127 години не смеете да нападнете България и си траете.-Че за какво Турция да напада България?
32
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Руския питомник Халифа Хафтар станал маршал,ха,ха,ха,ха!6 милионна разпокъсана Либия може ли да има армия за маршал?Какви военни успехи има това недоразумение Хафтар?Въпреки руската оръжейна подкрепа Хафтар не успява да превземе Триполи и да свали признатото от ООН правителство!Сигурно, ако пък успее ще се самопровъзгласи за генералисимус по подобие на вожда Сталин ,който не е бил дори офицер в царската армия!
31
1
 
9
 
! Отговори
Снежана преди 4 години
Ех,нерде Ибрямчо нерде Иванчо!
30
11
 
24
 
! Отговори
НЕбългарин преди 4 години
Може ли да говориш на по *** език от този, оправи си тъпият турски и говори на български друг път.България ви е била няколко пъти през 19 и 20 век и ако по.желае и в момента може да ви ликвидира за по малко от 24 часа!-Ей това е самочувствие! Без армия да ликвидираш втората армия в НАТО за 24 часа! Мравката се разсърдила на планината, а тя не е разбрала твойта работа!
29
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До НЕбългаринИма, затов вече 127 години не смеете да нападнете България и си траете.
28
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЯнаАма Яна българска не е с мустаци и дебел *** като твоят избор в Кърджали.
27
31
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Например защо тъпата Турция вече няколко години не може и не може да превземе нито един голям град в Сирия, а тръгнала д асе дърви на страни със силна армия като Гърция и България? Турците и Турция са исторически лузъри, доколкото е под въпрос че такава нация въобще съществува.
26
19
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Fenasi KerimМоже и да изкара, но Гърция няма да е сама, а с всички околни държави.
25
13
 
35
 
! Отговори
Fenasi Kerim преди 4 години
Чета коментарите и не отговарям. Нямало турска нация, ВМС на Гърция бил по силен от това на Турция. Един корвет или подводница нямат гърците. ВВС едните имат 400 изтребителя другите 1200. Едните имат 800 танка другите 4000 танка. Едните имат редовна армия 200 хиляди другите 500 хиляди. При мобилизация Турция може да изкара мъже на фронта повече от цялото население на Гърция. Чета "патриотичните" пиянски коментари и се усмихвам. Разбира се война няма да има според мен.
24
10
 
21
 
! Отговори
НЕбългарин преди 4 години
А България има С 400 от 1985 г. Пак сте 30 години след маймуните.-Дааа така е чадо, България има и атомна бомба! Айде сега си пий хапчетата и легни вече!