Тестваха първия изцяло електрически граждански самолет

Канадска авиокомпания планира първият полет да е началото на 2020 г.
11 дек 2019 08:09, Анисия Иванова
16
Тестваха първия изцяло електрически граждански самолет
Снимка: Pixabay

Канадската авиокомпания Харбър еър (Harbour Air) обяви, че е постигнала исторически момент в историята на авиацията с успешен полет на първия в света изцяло електрически граждански самолет, макар той да е продължил едва три минути, предаде ДПА.

Харбър еър, която се определя като най-голямата в Северна Америка компания за полети с хидроплани, и сиатълският производител на системи с електрическо задвижване магниЕкс (magniX), са изпробвали успешно преоборудван шестместен самолет Ди Ейч Си-2 де Хавиланд Бийвър (DHC-2 de Havilland Beaver) по река Фрейзър близо до Ричмънд, Британска Колумбия.

Яркожълтият хидроплан, задвижван от система с мощност 750 конски сили, е бил пилотиран от основателя и главен изпълнителен директор на авиокомпанията Грег Макдугъл.

Изпитателният полет е първата стъпка към сертифицирането на електрическите самолети за използване в гражданската авиация, посочиха двете компании.

Няколко самолетостроителя разработват електрически самолети, включително Боинг (Boeing) и Еърбъс (Airbus).
МагниЕкс си сътрудничи и с израелската компания Евиешън (Eviation), която представи деветместния, изцяло електрически самолет Алис (Alice) на Парижкото авиоизложение през юни.

Първият полет на Алис е насрочен за началото на 2020 година.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
3
 
! Отговори
Rusti nayl преди 4 години
Ако някой отрича че грета е луда ....ами да попита Доналд Тръмп какво мисли за нея....аз просто съм съгласен с него и мисля че е прав
14
1
 
2
 
! Отговори
Rusti nayl преди 4 години
Ко??? Не!!! Летял съм сто пъти ама станат ли и хвърчилата електрички кракът ми няма да стъпи на тях....еи онея болните като оная лудата грета да се качват....😄😄😄
13
0
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
хм!..Свежо!..Дано /както се изрази Евелин/ са турили хвърчило в багажника,в случай че изгуби мощност..
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хайде и аз да допълня за ядрените самолети - не случайно са ги тествали през 60-те, като идеята е била да може да лети неограничено време във въздуха, за да може бързо да бомбардира противника. Американците са се отказали още преди прототипа, а руснаците са направили един единствен с няколко тестови полета, след които екипажът се е преоблъчил и повечето са умрели.Ядрените подводници са станали това, което е трябвало да са ядрените бомбардировачи и затова тези проекти са зарязани.
11
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименТрябва да си болен в главата да сложиш ядрен реактор в самолет.А ел самолет може да ама за детска играчка с дистанционно :)
10
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На този етап няколко инженера и няколко специалиста по маркетинг си играят да набират фондове от оптимисти. Аз лично бих се включил в такъв проект малко по - късно. Поне след 30 - 40 години. Ако не и повече.
9
2
 
7
 
! Отговори
Самолет, номер 5 преди 4 години
Евтина реклама. Само 3 минути 😂Аз на такава електричка не се качвам, дори да е безплатна
8
2
 
6
 
! Отговори
Контактьор преди 4 години
След 1000 години и човека ще стане изцяло електрически. Само мозъка ще бъде в титаниева капсула.
7
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Електрически самолети има още от началото на 20 век. но тогава поради неефективните и тежки батерии не са могли да ги развият.Когато обаче се изобретява ядрения реактор по света се правят много експериметни със ядрени самолети. През 1955г. Американците са имали Convair NB-36H със 1MW ядрен реактор с въздушно охлаждане. А през 1961г. Руснаците са имали Tupolev Tu-95LAL също със ядрен реактор на борда.В последствие обаче се развиват реактивните турбо двигатели и ядрените самолети отпадат.
6
4
 
9
 
! Отговори
Осман aмчъкaзлията преди 4 години
А в турция тестваме самолет на отработен бобен газ
5
11
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За да достигне 16-18 часа полет,ще им трябва близо едно хилядолетие развитие!!!
4
0
 
43
 
! Отговори
някой преди 4 години
Еееее, paзгеле, най-после Грета ще има на какво да се вози през океана!
3
3
 
10
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
Гледах за него по немската WELT.Като начало, за по-дълги полети въпросният самолет ще трябва да лети на по-голяма височина, за да може да избягва облаците и при евентуално пътуване нощем да може да намаля височината за да пести енергия.
2
13
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А в Русия пият шампоан.
1
12
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На кой му дреме за граждански самолети? Ние сме русофили и ни интересуват ракетите на лидера Ким и президента Путин.