Две успешни трансплантации у нас на черен дроб и бъбреци

Лекари в "Александровска" и ВМА осъществили операциите
12 дек 2019 13:00,
3

Снимка: ВМА

Жена на 57 години от Провадия, изпаднала в мозъчна смърт вследствие на исхемичен мозъчен инсулт, даде шанс за живот на мъж с хронична бъбречна недостатъчност в УМБАЛ "Александровска", съобщиха от болницата.
Още по темата

Трансплантираният е на 31 години от Монтана и все още не провежда хемодиализно лечение. Той е показал най-голям процент органна съвместимост с донора от общо 6 поканени от листата на чакащи. Другият бъбрек не е трансплантиран, поради установени съдови промени. В момента реципиентът е в стабилно общо състояние и се възстановява в Клиниката по анестезиология и интензивно лечение на болницата.

Изписаха мъжа с трансплантиран бял дроб у нас

Екипът на лечебното заведение изказва искрени съболезнования на близките на починалата жена и адмирира тяхното хуманно решение да дарят органите ѝ за спасяването на други човешки животи в най-трудния за тях момент.

ВМА успешно трансплантира черен дроб

Успередно с трансплантацията в"Александровска", специалисти от Военномедицинската академия (ВМА) извършиха поредна чернодробна трансплантация. Реципиентът е 46-годишен мъж от гр. Стара Загора, в крайна фаза на чернодробно заболяване, а донорът – жена от гр. Варна.

6-часовата  интервенция бе извършена на 11 декември 2019 г. от екип, ръководен  от доцент Васил Михайлов. Рано  сутринта експлантационният екип, начело с доцент Ивелин Такоров, излетя с военния самолет „Спартан” до морската ни столица, където се намираше донорът.

За последните 12 години във ВМА нов черен дроб са получили над 75 души. Благодарение на усилията на специалистите и приемствеността, Академията създава силна школа в областта на трансплантологията, която дава шанс за втори живот на много тежкоболни пациенти.

В момента пациентът е в добро състояние, контактен, адекватен. Предстои му период на възстановяване, коментира доцент Васил Михайлов.

Ръководството на болницата изказва своята изключителна благодарност към близките на донора, които въпреки трудния за тях момент, са разрешили експлантацията на органите. Благодарност за пореден път към екипите на Военновъздушните сили и на колегите от УМБАЛ „Света Марина“-Варна за перфектната организация за осъществяване на експлантацията на органите.

Донорството е шанс за нов живот

ВМА твърдо стои зад програмата за донорство и трансплантации. Освен технологично обновени, трансплантационните екипи на ВМА бяха и разширени, като в реализирането на донорските ситуации и на трансплантационния процес вече участват две структури – Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология и Първа клиника по коремна хирургия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дали операцията е успешна се разбира след една година.
2
3
 
1
 
! Отговори
9 преди 4 години
Публикувайте поне снимки където носовете ви са скрити зад маските . После да не се окаже операцията успешна органа отхвърлен......2 случая в клинична смърт на територия от 50 квадратни километра
1
0
 
1
 
! Отговори
11 преди 4 години
Аве тия донори все от варненско...