Откриха 25 контейнера с италиански боклук и във Варна

Прокуратурата и полицията започват разследване
17 яну 2020 15:44, Анисия Иванова
62
Откриха 25 контейнера с италиански боклук и във Варна
Снимка: Прокуратурата

Районната прокуратура във Варна е образувала досъдебно производство по повод открити на пристанище Варна-запад 25 контейнера със съмнителни отпадъци от Италия. Товарът е пристигнал с кораб на 9 октомври миналата година.

Определен му е бил режим временно складиране до 90 дни. Този текст в закона ангажира наказателната отговорност на всеки, който в нарушение на установения ред пренася отпадъци през граница, съобщиха от прокуратурата.

Още по темата

Изпращач на контейнерите, които съдържат отпадъци, е италианската фирма "Дентиче пантелоне" със седалище Авелино, Италия. Стоката е натоварена на пристанище Салерно.

Получател на товара е българската фирма "Блацион" ООД от София. Според Търговски регистър предмет на дейност на дружеството е събиране, преработка и търговия с битови отпадъци. Управител на фирмата е българин, а съдружници са двама италиански граждани и "Юпитер секюрити" ЕООД със седалище София.

Ще се извърши проверка дали фирмата има лиценз за преработка на отпадъци и дали отпадъкът в контейнерите съответства на дадената лицензия, ако има.

Пристигналите контейнери са складирани на пристанище Варна-запад. След изтичане на срока за временно съхранение до 90 дни е следвало да получат направление от получателя къде да бъдат доставени. По документи стоката в тях е декларирана като пластмасови отпадъци и каучук.

Сигналът за контейнерите е изпратен от митницата, след като не е бил получен отговор на изпратеното писмо до фирмата получател за изтичане на срока за временно складиране.

При отварянето на два от италианските контейнери вчера и днес в присъствието на наблюдаващ прокурор от Районната прокуратура във Варна, представители на Митница, ДАНС, ОД на МВР и РИОСВ се оказва, че съдържат освен декларираното - и текстилни, стъклени и дървени отпадъци. Установено е също, че не са във вид, какъвто се изисква по закон за транспортиране на отпадъци – вакуумирани бали.

Действията по разследването продължават.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
2
 
! Отговори
geri преди 4 години
До Анонименdokato tikvata vi komandva nisto njma da se promeni v taj dyrzava tuka mnogo pischat protivpravitelstvoto a na isborite sa pyrvi da glasuvat sa nego dokoga ste mylzim protesti pak protesti dokato padne tova pravitelsvo tova s bokluzite e uzasno PLEVEN SEGA VARNA A V SOFIA NJMA LI DA DOKARAT
55
0
 
2
 
! Отговори
Сериозно ли!? преди 4 години
29.06.2016 г. - Боклyци Пристанище Варна. Репортер на СПЪТНИК засне как се разтоварват тонове боклyк от акостирал на пристанището кораб.21.07.2016 г. - Български градове ще посрещнат тоновете боклyк на Неапол и ... на територията на Пристанище Варна многократно са извършвани ...25.12.2018 г. - За Коледа на пристанище Варна пристигнаха пакети с *** от Западна Европа. След това заводите до Девня го изгарят, за да го ...Тонове отпадъци на пристанище "Варна" притесниха ...
54
0
 
1
 
! Отговори
Румелия преди 4 години
Тази територия трябваше да си остане византийска.*** където стъпне трева не никне.
53
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
4 милиарда долара е печалбата на мафията за 2018 година от търговията с отпадъци. Бизнеса с *** се нарежда като най-доходоносен за мафията в световен мащаб, на ред с наркотрафика и трафика на хора.
52
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
изринаха си *** развитите демокрации
51
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 44 АнонименТи от къде видя това ?Аесектер бе.
50
1
 
6
 
! Отговори
До 47 преди 4 години
Ей много г'лупави тия Италианци,не могат да си горят отпадъците,ами плащат на *** да им ги изгаря!
49
1
 
19
 
! Отговори
Вихър преди 4 години
Какво се оказва, то цялата ни страна затрупана с италиански *** и никой не разбрал толкова време!? Извод: мафията в България по добре организирана отколкото вековната Италианска!!!
48
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българските бизнесмени са като торен бръмбар. Новото им извоювано име е "боклукмени".
47
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма проблем цъкайте минуси, ако на някой му е останал мозък може да си отвори google и да провери, как се управляват отпадъците на запад, за останалите полирини мозъци не ми дреме, глупостта не прощава на никой.
46
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Швеция 49% от отпадъците се изгарят, останалите се рециклират, Холандия 39% изгаряне, 61% рециклиране, Германия 38% изгаряне, 62% рециклиране, Белгия 38% изгаряне, 62 рециклиране и т.н. - много е вредно изгарянето на отпадъци, *** *** да изпаднат в паника сега.
45
2
 
24
 
! Отговори
фАТМЕ преди 4 години
Предлагам ,да спрем писането , и да излезем на площада да изхвърлим *** !Независимо от цветът!!!
44
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Швеция от десетилетия внасят и изгарят отпадъци, в България не може!? Да живее простотията.
43
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Инициативните бизнесмени са открили нов бизнес и трябва да ги подкрепяме. Ще открият нови работни места за ромми, ще помогнем на планетата Земя да се почисти, като съберем целия *** в складове, дворове и под мостовете в Гето Република България, под мъдрото ръководство на:ГЕРБ - Граждани за Европейско Рециклиране на ***.
42
2
 
13
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
Ще кажа истината гола -в страната липсва ни контрола.Щом може много да се граби,това и ден и нощ се прави.Единственото тук решение,си е Военно положение.
41
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
39 Каква спогодба те гони теб,не виждаш ли че вече не можем да дишане от отрови,почти всичко отива в ТЕЦовете и оттам през комина!
40
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В официалните медии нищо ,за никакъв *** няма да чуете.Тука що го пише?
39
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако *** идва по спогодба, значи министъра знае.От Италия мафията го праща.Та значи министъра и правителството играят с мафията.
38
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тодор Живков е виновен!
37
2
 
11
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
Варна ... морето ... сините вълни,случиха се много дяволски злини !