Чуждите бойци да напуснат Либия, зове пратеникът на ООН

Представители на над 10 държави ще участват в конференция утре
Обновена: 18 яну 2020 20:32 | 18 яну 2020 20:19, Веселина Йорданова
35
Чуждите бойци да напуснат Либия, зове пратеникът на ООН
Снимка: Bulgaria ON AIR

Специалният пратеник на ООН за Либия призова за изтегляне на всички чуждестранни бойци от северноафриканска страна, която от години е разкъсвана от въоръжен конфликт, предаде ДПА.

"Представихме план за сигурност, който предвижда изтеглянето на всички чуждестранни бойци независимо от националността им", посочва пратеникът Хасан Саламе в интервю за панарабския вестник "Аш Шарк ал Аусат", публикувано днес, ден преди международната конференция в Берлин за постигането на мир в Либия. По думите му прекъсването на незаконния трафик на оръжие за Либия също ще бъде в дневния ред на утрешната конференция в германската столица.

Според вътрешен документ на ООН на срещата ще се работи за постигането на трайно прекратяване на огъня в Либия и прилагането на обявеното оръжейно ембарго.

Представители на над 10 държави, включително турският президент Реджеп Тайип Ердоган, държавният секретар на САЩ Майк Помпейо и руският президент Владимир Путин се очаква да участват утре в конференцията, чийто домакин ще бъде германският канцлер Ангела Меркел.

Премиерът на международно признатото либийско правителство Файез ел Сарадж и командирът на бунтовниците Халифа Хафтар също са поканени, но не е ясно дали ще участват.

По-рано тази седмица в Москва се състоя конференция с цел да се постигне мир в Либия, но Хафтар я напусна, без да подпише споразумението, припомни ДПА.

Либия е обхваната от хаос от 2001 г., след като бе свален от власт дългогодишният диктатор Муамар Кадафи. Сега в страната има две паралелни правителства: признатото от ООН на Сарадж в Триполи и второ в източния град Тобрук, което е лоялно на т.нар. Либийска национална армия на Хафтар.

Европейските държави искат стабилизиране на Либия, която заради вътрешния хаос, стана главният транзитен пункт за мигранти от Африка към Европа през Средиземно море. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още по темата: оонЛибия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
6
 
! Отговори
към 26 преди 4 години
Те с пълно право ще участват, но Майк Помпейо като какъв ще го крепи в Берлин? Като миротворец ли? А може би носи специално послание за руския президент Владимир Путин от бай Дончо? Може би това специално послание е толкова секретно, че не може да се предаде нито по телефона нито по пощата? Преди няколко дни (веднага след заявлението за промяна на Конституцията на РФ) бай Дончо подхвърли, че го е посетила музата и е изпитал желание срочно да се види и разговаря с руския президент Владимир Путин.
24
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще има много да чакаш за Крим. Когато върнат на Гърция целия Кипър, когато Косово стане сръбско, тогава ще върнат и Крим.Капиш?
23
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Днес руският президент Владимир Путин и руският министър на външните работи Сергей Лавров ще участват в работата на международната конференция в Берлин за постигането на мир в Либия.
22
4
 
4
 
! Отговори
Атлантик преди 4 години
Чуждите бойци да напуснат Либия - само НАТО и Западните Хегемони можем да останаем. Онова, което е Либия днес е наше дело и никой друг да не се бърка! Ферщейн?
21
2
 
13
 
! Отговори
Щирлиц преди 4 години
Копоите на ООН да напуснат Косово,Босна и Херцеговина.
20
2
 
11
 
! Отговори
Константин преди 4 години
А дали важи и за американските войски или само за другите чужди войски. хахах
19
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А няма ли да призоват и всички чужди бойци да се изтеглят от Ирак и Сирия? Що само от Либия.
18
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Европейските държави искат стабилизиране на Либия, която заради вътрешния хаос, стана главният транзитен пункт за мигранти от Африка към Европа през Средиземно море."Европа и светът за пореден път страдат от войните на НАТО - водени ние знаем от кой. Ако това беше направено от Русия то Путин досега да бе изгорян на кладата от т.нар. цивилизован свят. Та то да беше само Либия? Що народ изтрепаха и държави унищожиха за да държат петро долара. Сега Германия и Русия ще им оправят мръсотиите.
17
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чуждите бойци да напуснат Либия, зове пратеникът на ООН------------Че, то кой свали и утрепа Кадафито, бе????Кво съ прайте на "ущипани"?!Или забравихте за реакцията на Килъри Клинтън когато й съобщиха за убийството на Кадафито, а!Е, де бяхте тогава, що не осъдихте многонационалната Западна агресия срещу Либия?Ей, лицемерието ви нема край!!!!!!
16
9
 
12
 
! Отговори
До Вън от Либия преди 4 години
Хаха......................турците тръгнали да се сравняват с Русия и САЩ.............голям смях!Това, корто е позволено на боговете, е забранено за свинете!!!
15
2
 
11
 
! Отговори
Вън от Либия преди 4 години
В това число и окопаторите,сащ и другите агресори от Европа.
14
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ooo, oste malko i pasi ste iskat da izgoniat ot izvora na belonogata...
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
auuuu...koi sa tea chujdi... ruskoamerikanskite v bulgaria li? ami te sa si turisti ve...
12
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много бой ще яде аскера на Ердоган в Сирия, и от кюрдите, и от сирийската армия на президента Башар Асад!!!
11
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
САЩ и Русия имат всички инструменти да натрият носа на лудия диктатор Ердоган-султан, който съвсем се е самозабравил!!!
10
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ердоган - лудия диктатор да изтегля аскера си от Сирия и Либия...................защото , ако не го направи ще страдат обикновените турци!!!
9
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цялата дандания е ..Кой да вкара маркуча в дупката,за това се бият там толкова години.А Кадафито като беше на власт,в дупката беше само неговият маркуч,и само той цоцаше от дамара.После станаха много,и започнаха да се наричат армии,а всъщност всичко се върти около маркуча и дупката.
8
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Турция е агресор в Либия...................Ердоган и родата му , синове, зетьове и т.н. искат да крадат и от нефта на Либия, не се накрадоха на нефта от Сирия!!!То бива, бива алчнотия................ама тия нямат наяждане!!
7
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Турция е агресор в Сирия, защото не е поканена от законното правителство на Башар Асад, но аскера на султана Ердогана ще яде много бой в Сирия, и от армията на Асад, ио от кюрдите!!
6
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 1Значи цялото свят се не усети че Ердоан е агресор в Сирия, само нашия балкански криводзурлат амджъккаазлийски зарзаватчия стигна до този извод?! Брях брях брях .. да го начукам на гения му булгарашки! Турция е в Сирия съвсем законно, като например по спогодна от Адана, договорът от Анкара, член 51 на устава на ОНН и пр.!Турция е в Либия по покана на правителството, признато от ООН като законнен представител на Либия!Да имаш някой друг въпрос, амджъккаалийо скоппен?!!