ЕС намали предприсъдинителната помощ за Турция

Сумата за Анкара ще бъде по-ниска със 75%
Обновена: 18 яну 2020 16:38 | 18 яну 2020 16:28, Веселина Йорданова
33
ЕС намали предприсъдинителната помощ за Турция
Снимка: flickr

ЕС намалява значително предприсъединителната помощ за Турция през тази година заради газовия спор в Средиземноморието и военната офанзива на Анкара в Сирия, предаде ДПА.

Съкращенията не засягат плащанията, които Европейският съюз извършва към Турция по силата на споразумението за бежанците, съобщиха днес вестници, които са част от германската медийна група Функе, позовавайки се на писмо до Европейския парламент от върховния представител по въпросите на външната политика и сигурността Жозеп Борел.

Европейският съюз е решил да намали първоначално планираната сума за 2020 г. със 75 на сто, пише в писмото на Борел.

Според Европейската комисия Турция ще получи само 168 милиона евро /186 милиона долара/ финансиране по Инструмента за предприсъединителна помощ /ИПП/. От тази сума 150 милиона евро са предназначени за укрепване на демокрацията и върховенството на закона, а останалите 18 милиона евро - за развитие на селските райони.

Предприсъединителната помощ на ЕС има за цел да подпомогне страните кандидатки в процеса на реформи и да подобри тяхната конкурентоспособност. Преговорите за присъединяване на Турция към ЕС обаче са преустановени от години.

Борел оправда съкращенията, като посочи нерегламентираните сондажи на газ от Турция край бреговете на Кипър и военната операция на Турция в Североизточна Сирия, която започна през октомври.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
2
 
! Отговори
999 преди 4 години
СУМАТА ЗА АНКАРА ЩЕ БЪДЕ - ТАКАВА , КАКВАТО ТУРЦИЯ Е ПОЛУЧАВА ПРЕЗ 2016 Г.
22
0
 
2
 
! Отговори
999 преди 4 години
Е ДА АМА ДНЕС ОТ ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ ОПРОВЕРГАХА ТАЗИ НОВИНА ТРЪГНАЛА ОТ НЕМСКИТЕ МЕДИИ И СЕ ПОСОЧВА , ЧЕ НЕ ОТГОВАРЯ НА ДЕЙСТВИТЕЛНОСТТА !
21
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Във всяка държава и всеки един етнос има разумни и нормални хора, както и мизерници, престъпници ... и т.н. Нищо учудващо няма
20
4
 
6
 
! Отговори
Сезгин Християнина преди 4 години
До 20 Миришат на овча лой.
19
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нищо не заслужават не 168 милиона.Торбеши!
18
2
 
6
 
! Отговори
Мефистофел преди 4 години
Каква поредна анадолска драма. .!!.
17
7
 
11
 
! Отговори
Мойше преди 4 години
И за кво им дават пари като няма да влезнат никога.Добре че не съм българин куче да бях нямаше да ме гаврят така от ЕС.
16
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЕС е пред разпад................на 2 скорости, бедни и богати държави................освен това ЕС се ислямизира..............Франция е пълна с едни *** и араби, маймуни от Мароко, Тунис и Африка.............Германия е пълна с турци и джамии................идва край на ЕС в сегашния му вид!!!
15
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Скоро ЕС няма да го има................сега султана Ердоган ще пусне няколко милиона мигранти, едни умни инженери и доктори с *** и шалвари и жените им с бурки и фереджета ................и край с ЕС!!!
14
3
 
2
 
! Отговори
1987г преди 4 години
До пак между шамарите!4 пъти на ръба на катасрофата и как нито един път не се случи истински?
13
8
 
10
 
! Отговори
европейски парламен преди 4 години
Ние българите се самоизяждаме и никога не можем сами да се управляваме!Убихме си Стамболова и Цар Борис -трети! Симеончо-предател от ДС и КГБ!!!!!!!Нека само европейци да ни управляват!!
12
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Собствената им икономика с тия 750млрда ДОЛАРА на 83 милиона народ е нищо и половина!!България за миналата година ще има над 70млрда БВП а казват сме под 7 милиона,айде сметай колко са развити турците и как не ги бърка помоща от ЕС!
11
4
 
5
 
! Отговори
пак между шамарите! преди 4 години
Този път между ЕС и Турция вместо Русия!
10
2
 
11
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 4 години
До г-жа Веселина Йорданова. Мила госпожо, от година и половина банките не печатат повече тези красиви банкноти от 500 евро, които показвате на снимката. Най-високата по стойност банкнота е 200 евро, моля, показвайте тях. Стремим се да бъдем точни и обективни.
9
6
 
6
 
! Отговори
над три поколения преди 4 години
Турски колонии в гфр и множество джамии там и все пак неприсъединени към ЕС?
8
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Уверен съм, че тези 150 милиона за укрепване на демокрацията (каквото и да означава това на практика) ще бъдат съвсем демократично разпределени между различните джобове на Ердоган.Иначе в икономически план хич не ги бърка за тези милиони, собствената им икономика генерира 750 милиарда годишно. Но откъм политически аспект ще се поведат пак разпалени изяви и лицемерни речи от разни трибуни.
7
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 6Az ako sum shte pusna 1 milion zasega ne pove4e
6
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега Ердоган ще гракне, ще нарече ЕС врагове на Турция, ще плаши с пускане на мигрантите към Европа, ще говори за отмъщение... Ще бъде олелия.
5
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Турция незабавно трябва да анулира всички споразумения с еврейогейталащистанския съюз. Ние не сме еврогейци, а азиатци! Всяка жаба да си знае гьола! И този турски лидер, дето я нарави тази грешка да вкара Турция в тази еврейогейталащистанска коттчина ще бъде обесен за топпките насред Таксим площада за назидание!!
4
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
едни грешни пари се дават на султана, който само чака подходящия момент да се нахвърли върху Европа. вместо да отиват тия пари при бедни държави за въоръжение, те ги дават даром на султана и той им се хили от двореца с хиляда стаи!