ЕС праща кораби да пазят танкерите в Персийския залив

Брюкскел: В Либия няма прекратяване на огъня, а само примирие
20 яну 2020 22:00,
6
ЕС праща кораби да пазят танкерите в Персийския залив
Снимка: БГНЕС

Осем европейски държави ще изпратят военни кораби в Персийския залив, за да гарантират сигурността на петролните танкери в една от най-натоварената му част - Ормузкия проток.

Това съобщи върховният представител за външната политика на ЕС Жозеп Борел след заседанието на външните министри в Брюксел в понеделник.

Великобритания, Франция, Германия, Дания, Нидерландия, Белгия, Португалия и Италия ще се включат в наблюдателна морска мисия, която ще се проведе под европейски флаг и има подкрепата на всички държави членки.

Целта е намаляване на напрежението в региона и подобряване сигурността на корабите, заяви Борел.
Великобритания поиска помощ от съюзниците си, след като миналата година британски танкер беше задържан за няколко седмици от Иран в отговор на арестуването на ирански съд в Гибралтар.

Мисията, чиято щабквартира вероятно ще е в ОАЕ, ще осъществява и наблюдение от въздуха.
ЕС обмисля и как да подпомогне спазването на оръжейното ембарго, наложено от ООН на Либия, каза Борел. Военните дипломати на ЕС имат около месец да предложат решения. Едно от тях ще е префокусиране на военноморската операция на ЕС в Средиземно море “София”. До миналата година нейните кораби се занимаваха основно с преследването на трафиканти и спасяването на мигранти, идващи от Италия. След това обаче страните членки не се разбраха за продължаването ѝ и тя остана без кораби. Сега Борел съобщи, че “София” вероятно ще се концентрира повече върху спирането на военните доставки за враждуващите кланове в Либия. ЕС обаче ще трябва да помисли и за наземна мисия или поне за допълнително наблюдение от въздуха, тъй като по-голямата част от оръжието за Либия идва по суша от съседните страни, разказа Борел.

“Искам да подчерта, че в Либия няма споразумение за прекратяване на огъня, а само примирие”, заяви първият дипломат на ЕС.

Тепърва работна група, излъчена от двете враждуващи милиции на Файез ал Сарадж и на ген. Халифа Хафтар ще преговарят за постигане на трайно примирие.

“Без да имаме прекратяване на огъня ще е трудно да си представим по-тясно ангажиране на ЕС в Либия”, заяви Борел.

Той описа като “голям успех на германската дипломация” проведената в Берлин в неделя конференция за Либия, която завърши с подписване на споразумение от 55 точки, сред които прекратяване на военните действия и спазване на военното ембарго.

Борел обясни, че днес външните министри не са вземали конкретни решения, а само са обсъдили резултатите от Берлинската конференция и възможностите на ЕС да подпомогне политическия процес в Либия.

“Ситуацията днес е много по-добра, отколкото преди седмица, но прекратяване на огъня нямаме, а примирието може да бъде много често нарушавано”, предупреди първият дипломат на ЕС.

Борел определи Либия като “тумор, който разпространява метастазите си в съседните държави”. ЕС обмисля разширяването на трите си мироопазващи операции в страните от Сахел, след като миналата година се оказа най-кървава от 2012 г насам. Над 5000 души са загубили живота си през 2019 г.   

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
3
 
! Отговори
Морски преди 4 години
***, явно за теб размера също така няма значение, поемаш ги всякакви, дори цели платноходи с вдигната мачта, че удоволствието ще е по-голямо .... аман от слънчасали разбирачи, без нито 1 ден на море, без нито 1 ден в казармата, без нито 1 ден в университет
5
0
 
3
 
! Отговори
бай ганю преди 4 години
пак големите се събраха да решават а ние не само нямаме външна политика ами първо с вътрешната си не можем да се оправимние сме едни мижитурки на картата от които нищо не зависи а се сърдим когато сме определени като втора категория европейци...еми има защоискаме да приличаме на големите батковци на запад но без да си оставяме балканските чалъмиголемитеса такива защото големите проблеми по света за тях са ежедневие и умеят да ги решават не зависимо от размера
4
6
 
2
 
! Отговори
1234 преди 4 години
колко по приятна е новината без името сащ вътре! вън сащ от нато!
3
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да бяха пратили Боко, щеше да ги сцепи от *** лафове, сричане на английски и други подобни.Щаха да си кажат: Баси, за кво воюваме, виж колко по-зле има от нас, пу Аллах да пази от тикви, пу пу...после 7 века яли пили и се веселили, а на Територията едни човеци и мляко почнали да дават
2
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бързо да купим няколко ръждясали кораба за 1-2 милиарда от америка и ние да се включим в защитата
1
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ние няма ли да пратим гумените лодки, ако са залепили греблата де?