Блокират сайтове на некоректни онлайн търговци

Санкциите стигат до 10 000 лева при първо нарушение
27 яну 2020 11:56, Петя Славова
8

Некоректните онлайн търговци ще бъдат блокирани по решение на КЗП. Мерките са част от европейска политика, подкрепена и от българското законодателство.

"За да може фалшиво съдържание да бъде премахвано онлайн, е необходимо органите на ниво ЕС, дори и на глобално ниво да могат да обменят информация. При достатъчно доказателства да свалят това съдържание. Най-добрият вариант е това трансгранично сътрудничество да се разгърне в по-голям световен мащаб", каза в студиото на "България сутрин" председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов.

Той разкри, че има предвидени санкции, които могат да стигнат до 10 000 лева при първо нарушение и до 20 000 лева при второ.

Още по темата

"Потребителите ще са защитени дори да не бъде установено кое лице стои зад некоректната онлайн практика. Ние и сега проверяваме, както по сигнали на потребители, така и по време на кампании. Установявайки някакво нарушение, сега имаме и стъпка напред - да се преустанови хостването и това нещо да го няма в ефира", коментира Маргаритов.

По думите му основно ще се контролира за нелоялни практики, при които потребителят е заблуден с невярна инфорамция или липсва важна информация, която влияе на решението. Той уточни, че става въпрос за повишаване на доверието и обмен на информация между институциите в различните страни в ЕС.

"Няма качествено различие в това, което Комисията ще изпълнява занапред", изтъкна Маргаритов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той заяви, че има ефект по отношение на превенцията, тъй като резултатите показват, че миналата година жалбите в КЗП са намалели и за първи път не са се увеличили.

"Има нарушения при онлайн търговията, които са извършени неумишлено, а заради непознаване на правилата. Кумулирането на процента намаление е некоректно. Законът казва, че трябва да се анонсира процента намаление от старата цена", допълни Димитър Маргаритов и призова потребителите да гледат реалната цена, която плащат, а не толкова процента на намаление.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
Краси преди 1 година
Въобще КЗП е една фиктивна организация, която няма правомощия и единствено съществува на гърба на данъкоплатците!
8
0
 
5
 
! Отговори
Петя преди 3 години
А защо не блокират обявите на некоректни онлайн търговци ?? В OLX и bazar е пълно с такива обяви. Търсех си модерен рутер и попадах на доста нечестни и некоректни обяви. Един сложил снимка на модерен рутер и писал че продава маркови рутери. Като разгледах обявата видях само стари изтормозени модели събирани кой знае от къде. Предполагам че рови в кофите и събира какво намери. 0898807282 това му е телефона ако искате скрап.
7
0
 
0
 
! Отговори
Дони преди 3 години
https://kraft-shopПълни измамници
6
2
 
4
 
! Отговори
:( преди 4 години
Емаг са пълни измамници!
5
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това ще е поредния инструмент вредящ единствено на малки и коректни търговци. Всичко което властта прави е единствено в интерес на огромните международни корпорации. Същите които дават 800лв заплата, сдъвкват те и те изплюват.
4
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И тоя сайт трябва да го бкокират!
3
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те ги бликират , онези си създадат нов сайт с друго име и пак правят нарушения !
2
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
най - после! ама до кога?
1
0
 
8
 
! Отговори
.. преди 4 години
Докато не окошарите всички измамници няма да има файда.Той изкарам 100 000... ти го глобявах 5000 и го оставяш спокойно да продължава...