Връх Шипка няма да бъде прекръстен на Свети Никола

Българските географски имена в Антарктика са 1433 на брой
16 фев 2020 22:43, Анисия Иванова
109
Връх Шипка няма да бъде прекръстен на Свети Никола
Архив: Булфото

Връх Шипка няма да бъде прекръстен на Свети Никола. За втори път Комисията по наименуване на обекти с национално значение и населени места към президента е отказала да уважи такова искане, става ясно от отчета ѝ за миналата година.

За 2019 г. комисията е провела едно заседание, на което е разгледала 10 преписки с искания за преименуване. Сред тях е и ново предложение за възстановяване на името на старопланинския връх Свети Никола, който днес е Шипка. Комисията вече е отхвърляла веднъж подобно искане от инициативна група от Казанлък и от историческо дружество от Стара Загора, съобщава 24 часа.

Смяна на името на върха трябва да е предшествана от широк обществен дебат, е становището на комисията с председател секретаря по регионално развитие на държавния глава Цвета Тимева. През 2017 г. с подобен мотив комисията към Радев отхвърли и искане за смяна на името на първенеца на Балканите връх Мусала със Свети Иван Рилски.

Отхвърлено е и искане за промяна на името на град Сопот на Вазовград. Мотивът на членовете на комисията е, че за да бъде направено преименуване, трябва инициативата да е на местната власт, и то след проведен местен референдум.

Връх София и залив Свети Никола обаче ще има вече на Антарктида. Комисията е взела решение да даде наименования на 8 географски обекта в Ледения континент по предложение на МВнР. Повечето от тях са на имена от историята и културата ни като Иван Несторов, Христо Хараламбиев и др. Отказ има обаче 4 други обекта да бъдат кръстени на кораби и предприятия.

Към юли 2018 г. българските географски имена в Антарктика са 1433 на брой.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До """Крис: Най добре да се прекръсти на връх Мустафа!!! Сега вече американците ни освободиха от подлите руснаци които премахнаха османският ни бащица!...""" __________________ Граф Игнатиев подписва предварителния (за примирие м/у двете страни) Санстефански договор с условие българите да имат княжество, окупирано от Руски Окупационен корпус (30000). Като българите им плащат заплата + поемат пълната издръжка -хряна, тел (логистика) и т.н. Тоест, пълна и безусловна окупация на част от земите ни.
84
2
 
3
 
! Отговори
Ники преди 4 години
Поздрави на русофилистика сложил минус на стихотворението на Вазов! Ти си срам за България!
83
1
 
8
 
! Отговори
Хан Тервел преди 4 години
Момче, дето цитираш Вазов, прочети го докрай!"О Шипка, три дена младите дружини как прохода бранят..."ПРОХОДА, прохода! Не върха, прохода се казва Шипка, а върха е св.Никола!Затова и така геройски го бранят опълченците, понеже са православни и са готови да умрат за своя светец но да не го дадат на турците!!!Ти това няма как да го разбереш, както и комунистите които го прекръстиха.
82
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тук факти не работят, въпроса е да се плюва по Русия. В свободна и демократична България???
81
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 90Виж 84. Виж и руските карти. И на двата върха са раположени защитниците на прохода. И тама са Шипка и Св.Никола.
80
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как звучи ..."Ооо, Шипка три дена...." и как "Оооо, св. Никола, три дена....." . Хаде нема нужда. Всячески искат да забравим срещу кого и за какво са се били опълченци и руси и къде.
79
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До хахЕ, на Бузлуджа нали построиха. Пенсионерите да си търсят още къде са им парите за пенсии. Сега, гледам събарят на на бул."Цариградско шосе" друга гробница на парите за пенсии. Печатницата. При НДК се саморазруши паметника. Пак гробница. Зетьовете на номенклатурата с триста зора бутнаха мавзолея. Да си изчистят произхода и се пишат"десни".
78
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Умниците не знаят вчера какво са яли но знаят какво Вазов е мислел и искал да каже. Кой каза :*** народ слаба държава?
77
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Интересно, парадоксално, но демократично мислещи хора смятат че да си близо до други славянски народи с които имаш вековни връзки в икономическо, религиозно културно отношение е заробване. Но да имаш хиляди презокеански организации които финансират и експлоатират всеки аспект на живота ни за техен интерес е свобода. Слепи или необразовани?
76
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 76"О, Шипка! Три деня младите дружини как ПРОХОДА бранят"!!!!!!!!!
75
3
 
5
 
! Отговори
хах преди 4 години
Постройте такъв паметник, пък си го кръщавайте както искате
74
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 76За Боко не знам, но ти явно не си чел. Вазов има предвид прохода, когато споменава 'Шипка". На друго място Вазов споменава връх. Св. Никола. 60-те години чистят религиозните имена и върхът е преименована на Столетов. Само, че като закарали Брежнев там, той ги нахокал защо е кръстен на руски дворянин. И пак юруш. Та сега два съседни върха с едно и също име.
73
2
 
11
 
! Отговори
въх недей преди 4 години
Трябва наистина да си много глупав за да повярваш,че някой ще жертва хора да те освобождава заради черните ти очи ПРОСТО ТАКА!И когато видя русофили да припадат пред "великата братска"Русия,направо се чудя ние държава ли сме,или просто лyдницa!
72
2
 
16
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 4 години
Казах Ви го и по-долу, престанете с тези клишета, този дето написа възторжената си ода "О Шипка" малко по-късно, като един истински българин написа и друго стихотворение:О руси о братя славянскизащо сте вий тука? Защо сте дошле на полята балканскиНемили, неканени гости?Желали би вас възхитенида срещнем со сълзи и китки,но идвате вий настървенина грозни зовете ни битки.Дошли сте да браните, клетинахищник грабежа хайдушкиуТа вместо любов и приветивий срещате нашите пушки.
71
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Америка за България работи без почивка да изкриви историята ни. А балъците мислят че са много свободни.
70
8
 
13
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 4 години
А трябва, епопеята на руско-турската освободителна война отдавна се компрометира ... Време е робите дето бяха под византийско, османско и последвалото ги руско робство, да престанят да се кланят на култовете и поробителите си и да се опитат най-после да бъдат българи, както им завеща Апостола ... А на тези дето се опитват да доветат миризливият казашки ботуш в Булгурско, ще им резнем чепките ... !!!
69
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кърджали с българско име!
68
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е да де ама Боко не е чел О, Шипка на Иван Вазов и даже не съм сигурен дали няма да обърка заглавието със заглавието на Холивудска боза.Става каквото Херо нареди, нали са баджанаци, пиха и ядоха на една маса.
67
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стига сте пренаписвали историята на България. Стига!Разсипахте е тази държава и като немогат да сътворят нищо, само развалят. Помислете си дали има построен един паметник последните 30г. Няма, и да бюста на американски президент не е паметник а е платена реклама.
66
9
 
14
 
! Отговори
Предложение преди 4 години
Връх "Тиква"!!!И да се редактира на Вазов стихотворението, разбира се, на "съвременен" български език.