ЕС праща мисия в Либия да следи за оръжейното ембарго

Военноморската операция “София” прекратява съществуването си на 20 март
Обновена: 17 фев 2020 22:05 | 17 фев 2020 21:50,
5
ЕС праща мисия в Либия да следи за оръжейното ембарго
Снимка: БГНЕС

Европейският съюз ще изпрати кораби, сателити и безпилотни самолети да следят за спазването на оръжейното ембарго в Либия, решиха външните министри от Общността на среща в Брюксел.

Тя ще замести военноморската операция “София”, която ще прекъсне съществуването си на 20 март, съобщи първият дипломат на ЕС Жозеп Борел.

За разлика от “София” обаче новата мисия ще патрулира само по източната част на либийския бряг, който се контролира от бунтовниците на ген. Халифа Хафтар. Борел обясни, че решението да се концентрират патрулите само върху част от либийската граница се дължи на факта, че оръжията идват от изток.

“София” имаше функции по цялото Централно Средиземноморие, като освен за нарушители на ембаргото, следеше и за трафиканти на хора, за терористи и спасяваше мигранти в морето. Тя обаче остана без кораби миналата година, когато Италия, която я командваше, отказа да даде морски съдове, тъй като смяташе, че спасяването на мигранти в морето, извършвано от тях, само насърчава нелегалната миграция към Европа.

От военните кораби операцията ще следи и въздушния трафик на оръжие. Тя няма да има правомощия да стъпва на сушата, макар че голяма част от незаконното оръжие в Либия идва през границата с Египет. Борел съобщи, че ЕС не може да дислоцира войски по границата на две независими държави.

“Правим, каквото можем, но не можем да направим всичко”, обясни първият дипломат на ЕС.

Мандатът и името на новата европейска мисия ще станат ясни до месец, след като външните министри поръчаха на експертите си да работят по тях до следващата им среща на 12 март. Според Борел кандидатите да предоставят кораби за мисията са много и няма да има недостиг на съдове за нея. Първият дипломат на ЕС смята, че първите кораби могат да бъдат изпратени край либийските брегове още в края на март.

Новата военна операция ще има за задача и да се бори с нелегалната миграция, но ако европейските експерти устаняват, че спасяването в морето води до ръст на мигрантите, европейските кораби ще се оттеглят от съответния район, оставяйки наблюдението на ембаргото само от въздуха. Ще продължи и обучението на либийската брегова охрана и ВМС, което ЕС осъществява от години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
2
 
! Отговори
Европейка преди 4 години
Ще установят установеното-спасяването на мигранти води до увеличаване на миграцията.Докога ще се правят на луди?Не ф ашистите,либералите ще доведат нац изма на власт в Европа.
3
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не знам дали оръжието в Либия идва от изток, но оръжието при терористите в Сирия със сигурност идва от запад.
2
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поредният гениален начин да харчат нашите пари (защото и ние сме европейски данъкоплатци). Пращат кораби и безпилотни самолети. Ама то всъщност без особена полза, тъй като оръжията влизали през Египет. )))) Много смислено, няма що. ЕС просто върви по стъпките на СССР и ако продължава така няма друго бъдеще освен да се разпадне.
1
10
 
3
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 4 години
Реджеп Тайип Ердоган подкрепя законното правителство в Либия, и Турската Армия е официално в Либия - по покана на Законното правителство на Либия, бунтовника Хафтер подкрепян от Русия си е чист Терорист :)))ХА-ХА-ХА-ХААААААААААШах и Мат