Шефката на МВФ: Коронавирусът излага на риск световната икономика!

ЕС не виждал смисъл от паника заради разпространението в Италия
Обновена: 23 фев 2020 18:48 | 23 фев 2020 18:47, Веселина Йорданова
67
Шефката на МВФ: Коронавирусът излага на риск световната икономика!
Снимка: БГНЕС

Епидемията от новия коронавирус излага на риск възстановяването на световната икономика, което вече е крехко, предупреди днес управителният директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева, цитирана от Франс прес.

Тя говори в Рияд след края на двудневната среща в саудитската столица на министрите на финансите и на управителите на централните банки на страните от Г-20.

"Вирусът Ковид-19, световна санитарна извънредна ситуация, наруши икономическата дейност в Китай и може да изложи на риск възстановяването", заяви Георгиева.

Европейският съюз не вижда смисъл от паника заради разпространението на вируса в Италия, където двама души починаха, а над 100 се заразиха, каза еврокомисарят за икономиката Паоло Джентилони, цитиран от Ройтерс.

Джентилони даде да се разбере, че "ЕС има пълно доверие в италианските власти и решенията, които те взимат. Споделяме безпокойството за възможно (разпространение на) заразата, но няма нужда от паника."

В заключителната декларация от срещата финансовите министри и централните банкери на двайсетте водещи икономически сили изразиха очакване за умерен растеж на световната икономика през тази и следващата година благодарение на по-хлабавата парична политика и на отслабването на търговските напрежения. Те също така обещаха да следят последиците от коронавируса, съобщи още Ройтерс.

Вчера Кристалина Георгиева каза, че МВФ очаква ръст на световната икономика тази година от 3,2 процента - с 0,1 на сто по-малко от предишната прогноза, от януари.

Климатичните промени бяха споменати във финално комюнике на Г-20 за първи път след встъпването в длъжност през януари 2017 г. на президента на САЩ Доналд Тръмп, казаха дипломатически източници, цитирани от Ройтерс.

В компромисния текст, отчитащ американските възражения, пише за проучване на последиците от климатичните промени върху финансовата стабилност, въпреки че те не са споменати сред рисковете за световния икономически растеж.

В заключителната декларация финансовите министри и централните банкери от Г-20 освен това изразиха желание да се договорят за реформа на данъчното облагане на дигиталния сектор до края на годината с цел увеличаване на данъците, които плащат големите корпорации, предаде ДПА. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още по темата: кристалина георгиева
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
0
 
! Отговори
Храна за размисъл преди 4 години
То всичко от филмите става реалност,както Под наблюдение,навсякъде камери и пълен контрол и наблюдение над тълпата.В доста филми показват какво ни очаква. Кой казал рекъл,топлата вода е открита отдавна.В друг филм Те живеят- 1988г също има доста подсказки,а подобни филми имат за цел да сръчкват и да накарат хората да почнат да мислят различно,защото когато всички мислят еднакво значи никой не мисли.
47
0
 
0
 
! Отговори
ixa преди 4 години
otkri amerika kristalinka...
46
1
 
5
 
! Отговори
И преди 4 години
Всъщност се казва Сталинка Кинова
45
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименЕй това ще кажа на буржоазията - Хор Турецкого - Ваше благородиеhttps://youtube/watch?v=XkhRO2i1wqk
44
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Време е вирусът да спре.
43
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Алоу оня с пролетариата, капиталът е дошъл на власт преди манифеста също с революции и преврати водени от прости хора, като почнеш от великата френска буржоазна революция. Та кво ша кажеш за пролетариата на буржоазните революции и преврати?
42
2
 
7
 
! Отговори
гост преди 4 години
Баси червената шапчица .
41
3
 
12
 
! Отговори
do 44 преди 4 години
ами почти няма българин да се радва на успех на друг българин, понеже повечето успехи идват по шуро-баджанашка линия, или партийна, или схема. и аз на такива "успехи" не се радвам.
40
1
 
12
 
! Отговори
Додо преди 4 години
Сталинка, малката шапчица.
39
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какъв гений е родило партизанското движение в България, ей. Тази селска мусура блести с изявите си и брилянтния си акъл. Наверно тази е най-голямото постижение на пролетариата.
38
5
 
19
 
! Отговори
прост човечец преди 4 години
Поредно доказателство за умствения капацитет на тази жена(или нещо друго). Би трябвало да се лекува а не да се изказва!
37
5
 
4
 
! Отговори
до един преди мен преди 4 години
Много ясно че никой няма да отиде на лекцията й, ВТУ-то е университет на който силата му е фиологията , та какво да ги тревожи бъдещите филолог-историци световната икономика, пък и жената е българка, още не се е родил българин, който да се зарадва на постижението на сънародник. Примерите са безкрай.
36
3
 
10
 
! Отговори
akud преди 4 години
факт, ако допуснем малко конспирация, кой има най-голям интерес от този вирус който накара хиляди граници да затворят врати за внос и износ на стоки ????.......................
35
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
този вирус е пуснат нарочно.няма как при такова бързо разпространение и зараза да е останал скрит до сега.какво следва, затягане на контрола, затягане на мониторинга, какво ли не друго ?бих казал, че това ще засили световната икономика и най вече фармацевтичните мега гиганти, нов бизнес, нови правила, ново завъртане на парите.обикновените хора сме далеч от това да ни кажат истината или причината за пускането на коронавируса.обикновеният човек служи за разплод и докато е жив да плаща данъци
34
1
 
8
 
! Отговори
Цецо Мен преди 4 години
Снимката е номер 1.
33
2
 
6
 
! Отговори
Икономиката по-важна преди 4 години
ли е от човешките животи ? **си и мисленето.
32
1
 
14
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 4 години
ТОЙ ХОРА НЯМА ДА ИМА ТЯ ЗА ИКИНОМИКА МИСЛИ
31
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма ли да пуснете някоя новина за ГеШеф или за Шофера с жипа?Или времено сменихте плочата, почна да ни липсва как е разгромил 2 села, комфискувал 7 кубика дърва, 4 литра ракия и 140 къса цигари
30
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
еничерке.ами той вирусът нали бил амер.разработка.поне това прочетох.
29
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е жена която си гледа само интереса!!!.