Площадът пред руското посолство в Прага ще носи името на Немцов

Решението бе потвърдено от кмета на града
24 фев 2020 22:07, Нели Христова
243
Площадът пред руското посолство в Прага ще носи името на Немцов
Снимки: БГНЕС

Когато властите в Прага решават да почетат паметта на убития критик на Путин - Борис Немцов, като преименуват площад в негова чест, те знаят, че има само едно единствено правилно място - площадът пред руското посолство.

Днес градският съвет одобри промяната, с която познатият от десетилетия площад "Под кестените" вече ще носи името "Борис Немцов", съобщи лично кметът на града Зденек Гжиб, цитиран от BBC.

Официално името на площада ще бъде променено на 27 февруари, когато се отбелязва  петата годишнина от убийството на Немцов.

Така посолството в Прага се оказва четвъртото руско посолство, което се оказва в близост или на адрес в памет на Немцов, един от най-големите критици на Путин. На третата годишнина от убийството на опозиционера площадът пред посолството на Русия във Вашингтон бе прекръстен "Борис Немцов плаза". Това, разбира се, разгневи руснаците.

Няколко месеца по-късно в столицата на Литва, Вилнюс, също предприе подобно действие. А миналата година в Киев се появи парк на името на Немцов, в близост до руското посолство.

Това на пръвп поглед може да изглежда като политическо заяждане, но за семейството на Немцов всъщност става дума за "силен жест".

"Важно е да държим името му в публичното пространство, за да може бъдещото политическо ръководство на Русия да разследва смъртта му", казва дъщерята на Немцов пред CNN. По думите й, новият площад ще вдъхнови онези хора, които искат да се противопоставят на Путин.

Нито Руското посолство в Прага, нито Външното министерство на Русия коментират промяната на името на площада. Властите пък предприемат това действие след като стотици граждани подписват петиция.

За много чехи връзката на страната с Русия е емоционална тема. Много от тях помнят как танковете на Червената армия влизат в Прага през 1968 година, когато Москва решава, че преминаването на Чехословакия към демокрацията трябва да бъде спряно със сила.

Даниел Купшовски се завръща в Прага през 2017 година, след като дълго време живее в чужбина: "Чувах руския език навсякъде - не само от туристите, но и от местните жители... и някои от тези хора бяха доста недружелюбни", казва той. 

Както много други, Купшовски се чувства некомфортно, когато чува руска реч по улиците: "Роден съм през 1977 година и не помня инвазията, но ясно си спомням как в училище ми казваха какво да мисля и ме принуждаваха да уча руски език, както и руска пропаганда."

Говорителят на чешкия президент Ири Овчачек нарече решението за преименуване на този площад "недвусмислено политически ход“. На това решение се противопоставя група граждански активисти, сред които по-конкретно са чешки политици и журналисти.
 

 

 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


243
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
226
3
 
1
 
! Отговори
аз-ът преди 4 години
До аз-ътНе става.----тва че за Тебе не става, или на тебе не ТИ става... не означава че не става. Напротив баш си става. Аз съм ОК да я кръстим и Осама.
225
1
 
4
 
! Отговори
Българин преди 4 години
До аз-ътНе става. Това ще бъде новото име на летище "Граф Игнатиево" - "Капитан Димитър Списаревски"!
224
2
 
1
 
! Отговори
аз-ът преди 4 години
Абе най хубаво е да кръстим улицата пред Бункера и паметника на бомбетата Капитан Димитър Списаревски. Кво ще кажете? Според мен е супер идея.
223
1
 
3
 
! Отговори
Рашко преди 4 години
Браво на поляците! Мисля, че е време и ние да прекръстим улица Никола Мирчев (Драган Цанков не бива) на Борис Немцов. Ама от къде топки на вземащите решения у нас, за подабна стъпка?!
222
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ВаленсаНяма нужда. И Новичок ще свърши работа.
221
3
 
7
 
! Отговори
Валенса преди 4 години
Чехия показа че е с около 50 години преди България. Но България може да се поправи експресно и да преименува улицата на руското посолство в София на улица "Адолф".
220
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До аз-ът"ясно е че е било на война"Като ти е "ясно" че е било на война ако разбираше какво означава това нямаше да правиш аналогии които нямат нищо общо. Или си прекалено глупав и не ти е "ясно" или си русофил и в червата, и се правиш на умпряла лисица. Между другото, ти си мислиш, че си тарикат, но руснаците така са те обработили, че ти работиш без пари за тях, че даже и си вярваш. Така са ти насадили, че Запада е "лош", че чак слюнки хвърчат докато го плюеш. Истината е че ти си един ШАРАН
219
0
 
0
 
! Отговори
аз-ът преди 4 години
хахахахаах ах ах
218
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До аз-ътТи си Андрешко по природа, не "българина". Българи има всякакви, и Андрешковци като теб, и интелигентни и образовани, и такива, които не са имали шанс да са образовани, но искат да се развиват а не хленчат по форумите. Не прави грешката да си мислиш, че защото ти си такъв и останалите са такива. Тарикатите се събирате с тарикати, затова си мислиш че и останалите са такива. Горкия, сега вече и те съжалявам.
217
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До аз-ътАма, приятелю, защо не кажеш че единствената причина да плюеш западното е това че си некадърен. Кажи, приятелю, ти като ползваш компютър и нет, наясно ли си, че Запада ти ги е дал? Същите тия които псуваш. От къде пазаруваш храна, приятелю, от веригите на същите тия. Това че предпочиташ комунисти ние го знаем вече, но това че предпочиташ фашисти вече е ново. Кажи още какво предпочиташ? Може би престъпления пред ред и законност? Такива сте всичките дето плачете за руснаците: объркани.
216
1
 
2
 
! Отговори
аз-ът преди 4 години
Бомбе, важното е че го бутнахме. Ползвахме сапьори дето са обучавани през комунизма, затова не свършиха работа, но важното е че всичко завърши добре.------Бутнал си на дедо си увисналия.... Говори си ги тия глупости с Ивчету Инджева и останалите дърти куки 65+ от групичката ви. Прозападни хора виждаш на принципа "интереса клати феса", българина си е Андрешко по природа. Но много добре знаеш, че той харесва западния стандарт, но не и западните ценности. Бомбе ! хахааб аха ах аха ха ха ха ха
215
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До аз-ътБомбе, важното е че го бутнахме. Ползвахме сапьори дето са обучавани през комунизма, затова не свършиха работа, но важното е че всичко завърши добре. За другото, аз като изляза на улицата виждам само хора които са западофили, съдейки по всичко което хората избират, пък ти си пръскай жлъчката докато гледаш това и се налага да пишеш по форумите колко много обичаме руснаците. Младите русофили и за *** не ставате.
214
2
 
2
 
! Отговори
аз-ът преди 4 години
Кое да ви гледам? Каква е разликата между терористите съборили близнаците някога и американските бомбдажии, от гл. точка на паметника имам в предвид, ясно е че е било на война? Ако е така дайде и на турците загинали при превземането на Втората Българска Държава да им вдигнем паметник? Ми реално и тези хора са били на война, едва ли им се е идвало тука да воюват ? А ко ще кажеш ? Отпреде пред бул. Левски...Аре бегай от тука че миришеш отдалече....
213
2
 
4
 
! Отговори
аз-ът преди 4 години
Знаем че си твърде млад, ти затова говориш хубави неща за Комунизма, щото си нямаш и идея какво е това.---бъркаш ме, но както винаги не можете да гледате по далече от носа си. Не харесвам руснаците още по-малко СССР, НО МРАЗЯ ЛИБЕРАСТАКА В ЧЕРВАТА! Предпочитам комунисти, фашисти, нацисти, турци и квото и да е - САМО ДА НЕ СТЕ ВИЕ ПРОДАЖНАТА ПОСРЕДСТВЕНА КОМСОМОЛСКА СГ*Н ДЕЦА НА ПАРТИЙНИ ВЕЛИЧИЯ, ДЕТО МИ СТАНАХТЕ ПРАВОЗАЩИТНИЦИ, ДОКАТО БАЩИТЕ ВИ ГРЕБЯХА С ПЪЛНИ ШЕПИ даровете на комунистите.
212
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До аз-ътЗнаем че много работи не те интересуват, защото ако се "заинтересуваш" ще ти увехнат всичките тези.
211
3
 
5
 
! Отговори
аз-ът преди 4 години
Бая разкарахме (включително тая язва Мавзолея, спомняш ли си я, бомбе?), но комунизма е упорит и не ще да си ходи, та ще се наложи накрая със сила да го изнесем и ние ЩЕ го изнесем.----нищо не си разкарал шмиргел ! Бати смеха беше с тоя мавзолей де не може го бутнете 10 пъти, станахте за смех на света. В момента 30 години след това БГ си е най -русофилската страна в Европа след Сърбия а тебе ти се пръска жлъчката от яд. Напъвай !!!!!
210
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До аз-ътЗнаем че си твърде млад, ти затова говориш хубави неща за Комунизма, щото си нямаш и идея какво е това.Все пак е странно, защото повечето млади хора поне за пари мислят като вършат мръсната работа на някой (в случая на руснаците). Явно има и толкова прости, че се навиват за без пари да го вършат това.
209
3
 
0
 
! Отговори
аз-ът преди 4 години
Обявили сме война на 13.12.1941 г. Виж кога са започнали бомбардировките! През април 1941-ва бомбардират Врана, където по това време е само принц Симеон с майка си и придворни.---кАмсАмолец свободнно ! Отпусни корема и поеми дъх !НЕ МЕ интересува кога сме обявили война. Не отричам че бомбандировката е станала в условия на война, а защо сме вдигнали паметник на бомбетата ИЗВЪН Бункера ! Както и не разбирам малкото л***йно де изпадало от самолета защо не са го заклали като яре още у нивата !
208
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До аз-ът"30 години разкарвахте и толкова разкарахте"Бая разкарахме (включително тая язва Мавзолея, спомняш ли си я, бомбе?), но комунизма е упорит и не ще да си ходи, та ще се наложи накрая със сила да го изнесем и ние ЩЕ го изнесем.
207
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До аз-ътОбявили сме война на 13.12.1941 г. Виж кога са започнали бомбардировките! През април 1941-ва бомбардират Врана, където по това време е само принц Симеон с майка си и придворни.