Спекула: Маската скочи от 15 ст. на 2 лв., с филтър - 25 лв. бройката

Заради страха от коронавируса се развихри истинска спекула
Обновена: 27 фев 2020 11:14 | 26 фев 2020 16:30, Камелия Цветанова
80
Спекула: Маската скочи от 15 ст. на 2 лв., с филтър - 25 лв. бройката
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Истинска спекула се развихри с продажбата на предпазни маски заради страха от разпространението на короновируса. Това показа проверка на "Труд“ в няколко аптеки и сайтове за продажба онлайн.

До 70 лева вървят обявите в нета за кутия с 50 броя хирургически маска или около 1,40 лева за брой. Само преди месец същите се търгуваха срещу 15 стотинки броя.

Още по темата

В аптеките в София ситуацията е подобна. След като няколко дни маски не можеха да бъдат намерени никъде, сега по 1 лев за брой се продават тези, които по принцип служат за предпазване от мръсния въздух в големите градове. Хората обаче ги купуват и за превенция срещу грипа. В същото време трипластовите хирургически маски, които са предназначени за превенция от зарази, вървят по 2 лева за брой.

Маските с вграден филтър пък се търгуват онлайн за по 25 лева бройката.

Въпреки скъпотията наличните маски изчезват за дни, защото хората се презапасяват, обясниха служители в аптеки.

Според Световната здравна организация, маските не могат да спрат заболяването, тъй като то се предава и чрез допир върху повърхности. Затова е от изключителна важност спазването на лична хигиена. Маските трябва да се използват по-скоро от заразените хора, за да не предадат болестта, обясняват специалисти.

Много хора не ползват маските правилно, категорични са фармацевтите в аптеките. Те не бива да се носят повече от час и половина — два, след което трябва да се сменят.

Така при десет часов полет е добре да смените поне 5 маски, обясниха аптекари.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
0
 
1
 
! Отговори
Звезди преди 4 години
До ДртПрчТоя "професор" и той се извъди молекулярен биолог та отсече кой вирус какъв бил, щото чул недочул и недоразбрал, че някой подплатен *** и с платена хартийка за медицински лиценз бил казал в ефир, че процента на смъртност годишно от настинка бил по-висок от понастоящем коронавируса. Само дето разликата е с 3%+ за COVID-19.И не съм чул някой от хрема да е умрял. Короната атакува само белите дробове в бронхите. Обикновения грип само горните дихателни пътища и не води до смърт.
72
0
 
0
 
! Отговори
Звезди преди 4 години
Тоя па. Нашата индустрия се свежда основно до производство на ракия и сежук. Какви ти маски сме щели да правима какви 5лв. Ми идете на шивач да ви направи по поръчка тогава.Допреди месец търкаляхте шегички и вицове за коронавируса, сега изпоцапахте един през друг гащите от шубе, щото мн приказвате. То обикновено така става при българина. Трябва да го тръшне на смъртно легло и пак не му идва акъла. До последно ще ти налива акъл и оспорва, кое било и не било конспирация с "експертното си мнение"
71
0
 
0
 
! Отговори
Звезди преди 4 години
До АнонименТой българина е като древните фараони в Египет. Държи и мерцедеса и плазмата и последната заплата с 50сетачки да си прибере в гроба, че може да му потрябват от другата страна. Не се знае дали Св. Петър няма да му иска откуп.А вие какво всясявате допълнително "панаярджийска паника". Нали уж ситуацията била смешна. Цифрите и заплахата от смъртност и заболяване преувеличена. Хората годишно от настинка, кашлица и хрема били умирали повече, на базата на тия 3000 души от коронавируса?
70
0
 
0
 
! Отговори
Гост преди 4 години
Бездействие на дъжавата.Няма ли контрол?Пройзводство в България нямали?
69
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
това е България....това е капитализма и демокрацията....ден година храни !
68
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не ви е срам, вместо да давате на народа безплатно вие печелите пари при такава ситуация. Безсрамници. Къде ще ги харчите ако прегърнете босилека?
67
0
 
2
 
! Отговори
Хопа преди 4 години
Ще си ушия
66
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като няма маски, ще слагаме дамски превръзки с ластик...Сега сериозно: толкова ли няма някой находчив търговец да направи удара в живота си? Значи положението е ултра мега зле.
65
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ох номер 58, имаше, имаше всичко имаше и най-вече радиация и защитни средства имаше, но само за избрани.
64
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като има балъци да ги купуват така ще е
63
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Офце,с офце!Що не си купихте по рано.Се чакаме последния момент!
62
1
 
11
 
! Отговори
заза преди 4 години
Маска която струваше преди 5лв,днес е 70лв. Толкова ли няма родно производство , та разчитаме само на внос от Китай
61
1
 
20
 
! Отговори
Смешно ПРАВИТЕЛСТВО преди 4 години
Вместо да ги раздават безплатно............!
60
6
 
1
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
Що се впрягате толкова, не знам.Всъщност, знам, но няма да ви стане приятно, ако ви кажа.Айде не ни казвай, че няма да ни стане приятно. Ти просто ни съчустваш.
59
1
 
9
 
! Отговори
ДртПрч преди 4 години
До селтакНе забравяй и чесъна. Ароматът ще унищожи всеки вирус на километри наоколо.
58
4
 
6
 
! Отговори
селтак преди 4 години
Професора каза- по 200 гр. ракия всека вечер , и няма никога да се разболеете !!
57
6
 
9
 
! Отговори
ДртПрч преди 4 години
Аз пък ще си ходя без маска. Полза от маската няма. Освен това този вирус не е по-опасен от обикновения грип. Що се впрягате толкова, не знам.Всъщност, знам, но няма да ви стане приятно, ако ви кажа.
56
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Когато вируса дойде в България ще има опашки за всичко. Спекулата ще процъфтява, търговците ще печелят на чужд гръб, всичко ще поскъпне защото собствено производство нямаме. Всичко е внос храна, електроника, битова химия, дезинфектанти, лични предпазни средства. По време на социализма имаше складове и убежища пълни с всички лични предпазни средства за населението. Сега има демокрация и евроатлантически ценности
55
4
 
17
 
! Отговори
ДртПрч преди 4 години
Докато има балъци, ще има и тарикати. Колко трябва да ти е акъла да дадеш 25 лв за маска за 5 ст!
54
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никакви маски няма да ви помогнат , молете се на Всевишния !!!