Мерките заради COVID-19 прочистиха въздуха в градовете в Европа

Намален е трафикът - най-големият източник на азотен диоксид
30 мар 2020 09:16, Елка Василева
17
Мерките заради COVID-19 прочистиха въздуха в градовете в Европа
Снимка: архив, БГНЕС

Ограничителните мерки, въведени в големите градове в Европа заради новия коронавирус, са довели до по-ниски нива на замърсяване на въздуха, съобщава агенция Ройтерс.

Градове като Брюксел, Париж, Мадрид, Милано и Франкфурт регистрират намаляване на средните нива на азотен диоксид в периода 5-25 март в сравнение със същия период на миналата година, показват изображения от сателита Сентинел-5.

Този период съвпада с ограничителните мерки, които бяха въведени в много европейски страни и доведоха до намаляване на трафика - най-големият източник на азотен диоксид, както и до спад в производството на предприятия, излъчващи емисии с парников ефект.

Новите изображения, разпространени от Европейската космическа агенция и анализирани от Европейския алианс за обществено здраве, показват променяща се плътност на азотния диоксид, който може да причини респираторни проблеми и рак. Изображенията, представени като карта, отразяват 20-дневни осреднени стойности, от които са изключени данните от дни, в които облаци намаляват качеството на информацията.

Още по темата

Данните на Европейската агенция по околна среда показват подобна тенденция за периода 16-22 март. В Мадрид средните нива на азотен диоксид са намалели с 56 процента от седмица до седмица, след като испанското правителство забрани несъществените пътувания на 14 март.

Европейският алианс за обществено здраве отбеляза обаче, че хората, които живеят в градове с мръсен въздух, са в по-голям риск от новия коронавирус, заради продължителното си излагане на замърсен въздух, което води до отслабване на имунната система и затруднява реакцията й на инфекции.

Китай също регистрира намаляване на замърсяването с азотен диоксид през февруари, когато правителството наложи драконовски мерки в борбата с Ковид-19.

В някои райони на Полша обаче нивата на азотен диоксид остават относително високи през март, вероятно заради преобладаващото използване на въглища за отопление, посочва Ройтерс.

Замърсяването на въздуха отнема преждевременно около 400 000 живота всяка година, сочат данните на Европейската агенция за околна среда.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво общо има мероприятието за прочистване на въздуха със съществуването на коронавируса в дадената среда в която се е устроил освен,че е по благоприятна за съществуване му заедно с хората и животните като доказана заради промишленоста,коят преди не е била толкоз развита и в развитие е била благоприятна за организмите живеещи и изпускащите разни съединения по местонахождение обвързани с принципите на динамиката по направления как общи,заселили,приспособявайки се в дадени области за живот по вид
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е, в България нямаме значимо замърсяване с азотен диоксид от трафика. Остана замърсяването от тецовете, особено тези дето изгарят отпадъци.
13
0
 
2
 
! Отговори
БГ село преди 4 години
А ние тука посрещаме новината за респираторния вирус със: "Тецовете на Ковачки ще горят отпадъци"А кажете що е това?За по-висока смъртност ли що ли? - че не сме запънили квотата с чувалите в моргата?
12
0
 
3
 
! Отговори
До 5 преди 4 години
Няма ограничения в Холандия и за тива имат 8%смърност от COVID-19. Браво супер примее
11
0
 
0
 
! Отговори
Професор Тюхчеф преди 4 години
само в бг е обратно , защото всички са си вкъщи и за да не се разхождат да кофите за +++ и "рециклират" всичко в печката ,
10
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Скоро ще смените дизелите с магарета ! - браво Грета , Обичам те !!!
9
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не знам за там, но в сайта на общината за чистотата на въздуха в София показва, че качеството е неподходящо въпреки, че движението е никакво.
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До fanТова е заради северното сияние.
7
0
 
6
 
! Отговори
Мечиту преди 4 години
Давай Асан!
6
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само не и в София.Последните дни замърсяването скочи а автомобилен трафик почти няма.
5
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Опааа ! - добър ден.Сега светна ли ви защо в Холандия и Швеция няма ограничения ? - ами хората имат самосъзнание и си джиткат с колелета и хич не им пука и при дъжд и при сняг.А тука всичко накупувало дръгливите дизели и пуши ли пуши като руски локомотив.Та като почнем да мислим като шведи и холандци ще станем свободни.Дотогава ще си седите вкъщи !
4
0
 
7
 
! Отговори
ЛЪЖА преди 4 години
вчера ФПЧ бяха 115 !!!! Еййй !
3
0
 
12
 
! Отговори
fan преди 4 години
София без автомобили в 22:00 ч е цялата оранжево лилава....
2
1
 
19
 
! Отговори
фен на танас преди 4 години
Добре че е Ковачки да върне малко мръсен въздух в природата. Последната една седмица тази корона му даде възможност да си гори на воля италиански ***
1
2
 
6
 
! Отговори
Асан от Смядуву преди 4 години
Чакайте да набумтя kюмбeтo.