Пхенян твърди: В КНДР няма заразени с коронавируса

Експерти отвън обвиняват страната, че крие епидемията
2 апр 2020 14:09, Елка Василева
65
Пхенян твърди: В КНДР няма заразени с коронавируса
Снимка: архив, БГНЕС

Северна Корея няма нито един случай на заразен с новия коронавирус, заяви днес високопоставен здравен представител, предаде Франс прес. Това бе обявено в момент, в който някои страни се съмняват, че в Северна Корея няма никаква зараза.

Бедната и изолирана в дипломатически план страна граничи с Китай и Южна Корея, които бяха силно засегнати от вируса. Северна Корея затвори всичките си граници още в края на януари и въведе драстични мерки за изолация.

Пак Мьон Су, директор в антиепидемиологичния отдел на Националния център за борба с епидемиите, подчерта, че усилията, положени от Пхенян, са помогнали страната да постигне подобен успех и на нейна територия да няма нито един заразен.

Още по темата

"Досега нито един човек не е заразен с новия коронавирус в страната ", изтъкна той. "Ние взехме превантивни и научни мерки, като инспекции и поставяне под карантина на всички хора, влизащи в нашата страна, пълна дезинфекция на всички стоки, както и затваряне на границите и прекратяване на морските и въздушните връзки", припомни той.

Само няколко страни в света - често пъти изолирани острови или опустошени от войни държави, не са съобщили за нито един случай на зараза с COVID-19, отбелязва Франс прес. Според специалисти Северна Корея е особено уязвима към вируса заради здравната си система, за която се знае, че има доста проблеми. Те обвиниха Пхенян, че крие, че в страната има епидемия.

Миналия месец командващият американските сили в Южна Корея Робърт Ейбрамс каза, че е почти сигурен, че в Северна Корея има случаи на зараза с COVID-19. Президентът на САЩ Доналд Тръмп също заяви, че "нещо стана в Северна Корея" и в писмо до севернокорейския лидер Ким Чен Ун предложи помощ на страната.

Северна Корея, която е обект на много санкции на Съвета за сигурност на ООН заради забранените си ядрена и балистична програми, поиска помощ в борбата с вируса. ООН разреши на УНИЦЕФ и на организации като "Лекари без граници" да пратят в Северна Корея диагностични комплекти, маски, защитни облекла и дезинфектанти в Северна Корея. Тези организации засега не са потвърдили дали пратките са пристигнали в Северна Корея.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Помните ли кхмера?Този б.вняр говореше,че КАМБОДЖА е ,,богоизбрана"държава!Допълни, че в България всички ще у.рем!И какво се случи?!Цялата страна пламна и ще надмине България! ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ!!!
49
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Алчноста ще погуби света.Господ си знае работата.
48
2
 
2
 
! Отговори
Shshs преди 4 години
И като финал ще кажа че всички сме *** и псуваме че по време на социализма нямало храна и свобода на словото, а сега имаме достатъчно технология да обработваме Земята почти напълно автоматизирано и имаме трибуна като Интернет, но сме толкова алчни че вместо да помислим за цивилизацията и бъдещето крадем като разпрани. Гнусно българско племе заради такива като нас Англия излязоха от ЕС. Ето ги ***е в парламента точат парите на Италия и Испания докато там измират като кучета.
47
3
 
2
 
! Отговори
Shshs преди 4 години
Общо взето демокрацията е към края си. Жалко че тия набор 00 не знаят какво е да отидеш на село и цяло лято да помагаш на баба да готви сладко и компоти, и с дядо да строите гараж от кирпич. Циклят в тия монитори, генерират тонове б*луци колкото да се имитира някаква бизнес. Ще ги питам дали оня с джипа и хектарите зеленчуци иска да си купува скучните им електронни игри и въшливи апликации. Щото на края ще си ядат маратонките.
46
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ким е най големия държавник в света !!! Веднага след великия Олександър Лукашенко !!!
45
2
 
2
 
! Отговори
Shshs преди 4 години
Бе Вие много се смеете на Северна Корея, ама там си има ред, бачкаш в града до пенсия, после къща на село и двор. Тук с родителите ми вече 10 години не мога да изляза на една глава. Хем пенсионери, хем работат и взимат работните места на младите, на всичко отгоре продават на дядо ми нивите. Смеете се на Корея, а ние чакаме милионера с хектарите да се смили и да ни пусне да поработим. Още някой месец с тая карантина и ще питам тия 50-70 годишните където подариха България как се яде панел и бмв.
44
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-вероятно наистина няма заразени в КНДР. Карантината за всички влизащи в страната е единствената реална мярка за спиране на вируса.
43
2
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Е, как ще има като границите им от години са затворени! Няма екскурзии в чужбина и разни лигавщини!
42
1
 
5
 
! Отговори
Щирлиц преди 4 години
Няма ли да размаха някой американос епруветка със проба от заразата,взета от КНДР?Нали така направиха спрямо Ирак,или сега номерът няма да мине?Слаб им е сценарият.
41
1
 
8
 
! Отговори
д-р Петров преди 4 години
По склонен съм да вярвам на Пхенян,защото границите им са затворени. А глад "може" и да има защото нямат KFC и Mc Donalds....
40
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
и да са имали, вече нямат по разбираеми причини
39
5
 
10
 
! Отговори
Грух преди 4 години
Ха ха ха тъй като не могат да влязат *** хамериканци в КНДР, чрез докторите без граници им пратили заразени маски и оборудване. Обаче Кимчо не е глупав и обеззаразява всичко още на границата. Ядец, Тръмп му пратил писмо за помощ, за да проверят дали е сработил плана ама уви издайнически отговор няма. Сега *** от яд. Всички знаем какви са западните помощи- пример е СЗО и Африка. Помним как пращаха лекарства и ваксини заразени със СПИН. Който не знае има доста инфо по нета.
38
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 26Комунизмът ни имунизираше всички - и деца на комунисти и деца на некомунисти. Затова сега в държавите от бившия съветски блок пораженията от коронавируса са десетки и стотици пъти по-малки отколкото в аналогични по територия и население държави от Западна Европа. Можеш да сравниш примерно България с Австрия или Белгия или пък Румъния и Полша с Испания.
37
3
 
4
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 години
Точно демокрацията ни разпродаде държавата, а не старите комунисти дето станаха нови демократи. Вие ако сериозни си мислите, че някой ви вярва на мръсната марксистка пропаганда е време да се връщате в кошарите си в Северна Корея. Долни предатели.
36
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Помня, доскоро мнозина подиграваха хората от КНДР (така е по-правилно отколкото Северна Корея), че ядели трева. В действителност става дума за корейските аналози на коприва, лапад, спанак и прочие. Оказва се, че това е храна 5* и е много по-добра за организма от ГМО мръвките, с които жителите на Запада охолно се тъпчат и в някои държави 200 килограмовите човечища отдавна не са сензация.
35
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Имат включително сезонни работници в чужбина и разни бизнеси. Доскоро имаха даже един хотел в Берлин, ама им го затвориха.
34
7
 
11
 
! Отговори
ДО 34 преди 4 години
ДЕМОКРАЦИЯТА Е НАЙ ГОЛЯМОТО ЗЛО ЗА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД ВИДЯХМЕ ВИ ЗА 30Г.КАКВО ДОСТИГНАХТЕ РАЗРАБИХТЕ ИНДОСТРИАЛИЗАЦИЯТА НА БЪЛГАРИЯ НЯМА ЕДИН РАБОТЕЩ ЗАВОД ТУРЦИЯ И ЕВРОПА ЗАВРЕ НАШИТЕ ПАЗАРИ В АРБСКИЯ СВЯТ ТОВА ЛИ ЩЕ МИ ПАРАДИРАШ БЕ ?БЪЛГАРОУБИЙЦИ СТЕ ВСИЧКИ ДЕМОКРАТИ.
33
3
 
8
 
! Отговори
ДО 33 преди 4 години
ТИ АДЕКВАТЕН ЛИ СИ БЕ?КАПИТАЛИЗЪМ =ФАШИЗЪМ И ЖЕЛТЮ ТИ БЕШЕ СЕДЕСАР -ФАШИСТ ТЪРКАЛЯШЕ СЕ ПУ СТЪЛБИТЕ НА САМОЛЕТА ИЗТРИХТЕ ВИДЕАТА ЖЕНА МУ СЛАГАШЕ РЪКА НА ЧАШИТЕ С ВИНО КАТО И НАЛИВАХА ВЪВ ФРАНЦИЯ ТЕЧЕШЕ МЕЖДУ ПРЪСТИТЕ И ХОРАТА БЯХА В ШОК ЦИРК ПЪЛЕН СЕЛЯЦИ.
32
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Северна Корея първи затвориха границата си.Вярвам им че нямат болни от този вирус.
31
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Демокрацията не е виновна,а червените новоизлюпени комунисти!