Бързите кредити: Не е възможен мораториум при плащанията им

АОНК прогнозират засилено търсене на заеми заради кризата
7 апр 2020 13:45, Анисия Иванова
71
Бързите кредити: Не е възможен мораториум при плащанията им
Снимка: БГНЕС

Асоциацията за отговорно небанково кредитиране (АОНК) счита за правилно решението на ЕБО и БНБ мораториумът върху плащанията по кредити във връзка с COVID-19 да не се отнася за сектора на бързите кредити. Това коментира адвокат Николай Цветанов, председател на АОНК.

Бързите потребителски кредити са изключени от мярката, гласувана от Европейския банков орган (ЕБО) и приета с решение на Българската народна банка (БНБ) на 3 април 2020 г. Указанията на ЕБО и БНБ за промени в графика на плащанията в рамките на извънредното положение се отнасят единствено за търговските банки.

"Повечето заеми, които членовете на АОНК предоставят, са едномесечни. Връщането на един заем дава възможност сумата да бъде отпусната повторно на друг нуждаещ се да получи бърз кредит. В случай на мораториум за бранша, това означава да се отпускат финансови средства безплатно, без ангажимент за навременно връщане и съответно възможност за последващо използване на същата тази сума в полза на друг клиент.

По този начин ще бъде мигновено изтеглен целият капитал на финансовите институции и те няма да могат да извършват дейността си. Заради тази специфика на бързото кредитиране мораториумът не може да бъде приложен към дейността на фирмите за бързи кредити, след първата “вълна“ на отпуснати средства те просто няма да имат достатъчен ресурс да финансират всеки следващ желаещ, отново безплатно и безсрочно“, обясни Цветанов.

От АОНК прогнозират също така засилено търсене на бързи потребителски кредити в периода на икономическата криза. В безпрецедентната кризисна ситуация тегленето на бърз кредит ще бъде един от достъпните финансови инструменти за справяне с неотложни нужди като например битовите сметки всеки месец.

„Асоциацията обединява компании, които се придържат към прозрачни етични и бизнес стандарти, и неведнъж е разяснявала прилагането на добри европейски практики, свързани с кредитиране от небанкови финансови институции. Ние ще продължим да сме на разположение на потребителите в тази трудна за всички ситуация“, каза още Николай Цветанов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
5
 
! Отговори
Гост преди 4 години
Такива фирми за бързи кредити и колекторски фирми трябва да се рабранят.
59
0
 
3
 
! Отговори
Запалянко преди 4 години
Съгласен съм за бунта срещу бързи кредити
58
0
 
7
 
! Отговори
11111 преди 4 години
ДЪРЖАВАТА С БЕЗДЕЙСТВИЕТО СИ ПОЗВОЛИ ДА СЕ НАРОЯТ БЪРЗИТЕ КРЕДИТИ И КОЛЕКТОРСКИТЕ ФИРМИ.КОЙ ГИ КОНТРОЛИРА И КАК...А И ДНЕС БАНКАТА ЗА РАЗВИТИЕ ИЗСИПАЛА НА. СДЖИ ГРУП-колекторска фирма осъдена от много граждани МИЛИОНИ..ЗА КАКВО..СРАМ ЗА ГЕРБ.
57
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хаха,че тези кредити затова се казват бързи - бързо ги дават,още по-бързо си ги прибират в троен размер!!! Мораториум - друг път!Дряновата сопа трябва да е за тези,които разрешиха този му.тренски бизнес!
56
0
 
7
 
! Отговори
До нямам думи преди 4 години
Споко те вече им помогнаха отпускайки 75 милиона държавни пари нисколихвен кредит на С.Г. Груп.
55
0
 
12
 
! Отговори
Хм преди 4 години
До 59А защо се отпускат кредити на хора за които се смята,че няма да ги върнат. И според обяснението ти тези които са редовни и си плащат трябва да компенсират фирмите заради неплатените вноски на затъналите длъжници. Който е отпуснал кредит на съмнително лице сам да си носи последствията. А не да надувате лихвите за коректните.
54
6
 
5
 
! Отговори
До Tojo преди 4 години
Ами защо ти не им даваш безлихвен заем? Аа сетих се,защото знаеш,че тези които искат няма да ти го върнат.Ето затова са и високите лихви - за контрол на риска.
53
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази престъпна организация, която тормози и насилва хората да се закрие веднага. Слушаш ли Бойко ? ДА СЕ ЗАКРИЕ ВЕДНАГА. Това са едни лихвари и нещастници. Голямо проклятие тегне над това правителство. Гешев, над теб също. Защитавате насилници и престъпници, ще си получите възнаграждението. Да ви съсипят отгоре дано.
52
3
 
8
 
! Отговори
Tojo преди 4 години
Въведете им лимит от 20-30% печалба. Изпиват кръвта на хората, които нямам друг вариант и отчаяние теглят бързи кредите. Ще дойде Видов ден и за вас ***.
51
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да забранят скапаните бързи кредити както забраниха лотарията. Само банки да отпускат кредити.
50
3
 
8
 
! Отговори
Pf преди 4 години
В цял свят може и да има бързи кредити,но едва ли там като видят,че някой има 20 кредита с очевидно недостатъчен доход ще му отпуснат 21 ви кредит,за да си вземе комисионната някой служител. Пък и там едва ли има практиката "посещение на адрес",за да ти "напомнят",че не си си платил. Там има съдебни правила и регламенти и не се оставя хората да се загробят. Щото често теглят един кредит да върнат друг,после трети,за да погасят вноска по втория и четвърти,за да върнат третия, и се забатачват.
49
3
 
14
 
! Отговори
Ха преди 4 години
Тук май се включиха служители от "Бързи кредити"!? Имало в цял Свят бързи кредити...Къде има бе?? В три държави съм бил, в още пет имам роднини и никъде няма бързи кредити! Напротив и а кредити с лихва 1%, ако не знаете да ви кажа! Даааа, и хората цял живот са на кредит, но с много малък лихвен процент, и така им е изгодно да живеят!
48
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всичките им служители ще кажеш че са ги взели от криминалния контингент :))))) жените също :)))) измамници на високо ниво:)))))
47
0
 
1
 
! Отговори
От 38 преди 4 години
В този вариант,какво по-добро от световна домашна карантина?Никой не задава въпроси,никой не пита - ама къде отиде този човек,не съм го виждал от седмициА човека вече е в бункера си (или пък на МКС в околоземна орбита) и от време на време прави някое изявление от вкъщи по скайп.Може би точно това е план Б (да спасим необходимия минимум) след провала на план А (да спасим цялото човечество).А вече почти няма и гражданска авиация (и цивилни да задават неудобни въпроси)
46
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В цял свят ги има бързите кредити. В САЩ има фирми които дават бързи кредити до 50 000 долара.
45
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бързите кредити могат да бъдат сложени в графа - национална лотария, телефонни измамници и олимпик
44
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Навсякъде има бързи кредити и то много преди да се появят в България. Нашите бизнесмени просто са копирали вече разработен бизнес модел които е утвърден в западните държави. В цяла западна Европа и в САЩ има фирми за Бързи кредити със малки суми около една средна заплата. В Англия например са много по популярни от колкото в България. Лихвите са същите 30-50% на годишна база. Ако върнеш кредита за месец си е изгодно.
43
3
 
19
 
! Отговори
Нямам думи преди 4 години
Значи на бай Георги могат да затворят кафето и да го фалират.Но да наложат мораториум върху бързите кредити не можело,защото щели да останат без оборотни средства. А никъде не се казва хората изтеглили пари от тях и останали без работа как трябва да намерят пари за идващите вноски. Защо за тях срещу документ за съкращение не им се замразят поне лихвите. Как така ще гласуваш със закон,че забраняваш някой да работи и да изкарва пари,но в същото време ще го задължаваш да плаща всички сметки.
42
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Имам колега,ИТ с 15г.опит на 6500лв месечна заплата(с осигуровки в/у цялата),в голяма международна компания.Без нито един взет кредит в живота си.Купи си апартамент и реши да не използва ипотечен кредит,а потребителски (голяма част от сумата за имота е платил кеш).Ходи онзи ден до банката и тя съжаляваме,но вие нямате кредитна история,не можем да ви отпуснем искания заем.
41
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прогнозирам запалени офиси на банки и такива кредитни организациики....