В Турция питат: Крият ли се бройките за смъртността?

Властите прикривали случаи, като не използвали кодове на СЗО
9 апр 2020 10:42, Елка Василева
18
В Турция питат: Крият ли се бройките за смъртността?
Снимка: архив, БГНЕС

Турският лекарски съюз поставя под въпрос докладите на здравното министерство за смъртността от COVID-19 в страната, пише в. "Биргюн" в публикация, озаглавена "Крие ли министерството бройката?".

Според лекарския съюз министерството на здравеопазването не използва в докладите си препоръчаните от Световната здравна организация международни кодове, а това положение води до прикриване на смъртни случаи.

"Биргюн" отбелязва, че нарастват съмненията във връзка с огласяваните данни за Турция. Турският лекарски съюз също смята, че данните, които оповестява здравният министър Фахреттин Коджаq не отразяват в пълна степен фактите, пише вестникът.

Още по темата

В докладите си за смъртните случаи в резултат на COVID-19 здравното министерство не използва международните кодове, препоръчани от СЗО. В страна, където броят на потвърдените случаи на коронавирус расте, прави впечатление, че смъртните случаи не нарастват паралелно в графиките на огласяваните доклади, изтъкват от лекарския съюз.

Световната здравна организация препоръчва смъртните случаи от коронавирусната пандемия да бъдат записвани с два различни кода при случаите, когато има лабораторно потвърждение с писиар тест за наличие на коронавирус, и в случаите, когато това не е потвърдено чрез тестуване.
В Турция в първия случай като причина за настъпване на смъртта се посочва COVID-19, а във втория - грипна инфекция.

Турските лекари приканват здравното министерство незабавно да въведе международните кодове на СЗО за COVID-19 и да преразгледа смъртните случаи след февруари съобразно новата методология, а ако е нужно, да бъде извършвана и вербална аутопсия (метод за определяне на причината за смъртта чрез стандартизиран въпросник и интервюта).
 

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още по темата: Турциякоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Бай 100янЗначи се радвай че е дошло модерното време, защото ако си заминеш от грип, а те пишат че си си заминал от Паркинсон и лекаря и патоанатома са за затвор.
10
2
 
2
 
! Отговори
Бай 100ян преди 4 години
Крият се разбирасе. Баби със по 100 боелсти ,алцхаймер и паркинсон в напреднал стадии , хванали коронка и вече всички короната била виновна!!! БАба ми умря на 83 , хвана някакъв грип или настинка беше, за 2-3 дена си замина .В смъртния и акт, като причина за смърта беше написано паркинсона от който страдаше 20 г!!Ако беше хванала коронка , щяха да впишат коронката като причинител а не паркинсона !!!
9
8
 
8
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 4 години
какво значение има за моя живот негативната статистика?...едно време през социализма всичко се криеше и живеехме по спокойно...затова особено статистиката за трагедиите не трябва да достига до народа...достатъчно е истинските данни да се знаят от тия които би трябвало да ги знаят и да вземат необходимите мерки...
8
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Преди време бях писал че имат болни повече от Австрия, Дания, И Швейцария взети заедно сега имат повече от Белгия починали.
7
0
 
8
 
! Отговори
Вербална аутопсия преди 4 години
Ще задават въпроси на починалия и ще чакат писмо от умрял.
6
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Снощи ги гледам от ухапан било свършило пък всички с маски и на два метра? ????
5
1
 
14
 
! Отговори
Ковидий XIX преди 4 години
В такива моменти може ясно да се види колко ги е страх диктаторите от собствения им народ и как като малки деца крият, че са се наакали...но миризмата издава и най-упоритите.
4
3
 
5
 
! Отговори
Биргюн преди 4 години
*** на пкк
3
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На Китай, Русия, Турция и Северна Корея не може да им се вярва за нищо.
2
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Естествено. А ако искате да разберете какво се нарича УКРИВАНЕ на това какво се случва вижте Русия, която при 8 хиляди плюс случая има за денонощие 5 смъртни и 8 критични (критичните си стоят 8 от дни, тва значи че няма нови критични за денонощието, медицински феномен и рекорд). Ето на това му се казва диктатура, Ердоган има още да папка докато настигне оня ниския.
1
8
 
14
 
! Отговори
Бау преди 4 години
Като знам Ердоган какъв е, 100% крият....