Човечеството с първи опити да колонизира Марс

Това ще стане сравнително скоро, обясни специалист
13 апр 2020 23:41, Петя Славова
109
Човечеството с първи опити да колонизира Марс
Снимка: БГНЕС

Човечеството ще направи първите опити да колонизира Марс сравнително скоро, но заселването на Червената планета от хората е въпрос на много далечно бъдеще. Това заяви Максим Литвак, ръководител на лабораторията за неутронна и гама спектроскопия в отдела за ядрена планетология към Института за космически изследвания на Руската академия на науките.

"Вероятно хората ще направят първите си опити да колонизират Марс сравнително скоро. Но приспособяването на Марс за живот от страна на човешката раса е в много далечното бъдеще. Със съществуващите технологии това е невъзможно по принцип, така че сега можем само да фантазираме по този въпрос", каза той, цитиран от БГНЕС.

Ученият обаче смята, че е време човечеството да излезе от своята "черупка". "В крайна сметка е важно да разберем колко дълго можем да живеем и да се развиваме извън "люлката си" – Земята и дали човечеството е в състояние да се адаптира към всички условия", каза той.

Според Литвак човечеството трябва да "тренира", за да живее на други планети на Луната. "Шедьовърът на руската лунна програма ще бъде построяването на постоянна база на лунната повърхност. На междинните етапи трябва да работим много добре с автоматични станции и роботи, за да създадем всички условия за това", обясни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Винаги съм се чудил, дори земята да стане съвсем негодна за съществуване - падне астероид или комета или избухне вулкан - ами тя и при това положение ще е по-годна за съществуване от другите планети и луни в слънчевата с-***. Да колонизират Антрактида първо, океаните, тук са - не им трябват ракети за да ходят до там.
80
0
 
7
 
! Отговори
Статистика преди 4 години
До До СтатистикаЗа тия совалки ли ми говориш, дето реалната им цена за подръжка се оказа над 1.5 милиарда вместо обявените 450 милиона и в които изгоряха 14 / ЧЕТИРИНАДЕСЕТ / американски астронавти ? НАСА криеха 1/3 от разходите по подготовка за повторно използване . Интересно е Мъск колко крие . Но няма да е за дълго . Рашките постъпиха умно като направиха само едно изстрелване на Буран и после го зарязаха да гние в хангара .И благодарение на ракетите им НАСА все още ходи до МКС.
79
0
 
1
 
! Отговори
До този под мен преди 4 години
Океаните не будят такъв интерес какъвто е космоса.
78
1
 
2
 
! Отговори
лаф да става преди 4 години
Вие колонизирайте първо Антарктида,пък после мислете за Марс!Между другото,95% от световния океан е също непознат!
77
1
 
1
 
! Отговори
До Статистика преди 4 години
Руснаците ще са последните които ще отидат където и да било ,защото Русия от 30 години насам не са космическа държава и никакви технологии,финанси или ракети за далечни мисии и за това вие русофилите говорите само за МКС ,която между другото е построена от американските совалки.Русия става само за временно такси.САЩ колкото хора са изкарали в космоса,русия срещу тях да тича не може да ги стигне.
76
0
 
2
 
! Отговори
Фифи преди 4 години
Да отидем да осерем и там...И без китайци, моля...
75
2
 
1
 
! Отговори
землянин преди 4 години
Супер! Кога ще записват доброволци?Искам да отида веднага!Там сигурно няма коронавирус и се диша свободно без маска?Е, скафандър със шлем ще трябва сигурно, но не и маска! А ако я тераформираме и изпълним с кислород - тогава може и без скафандър!
74
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Смешно ми става когато се споменават колхозните допотопни *** и евентуално колонизиране на Марс. С какво ще колонизират Марс ве, с москвичи ли?
73
4
 
12
 
! Отговори
Статистика преди 4 години
Човечеството с първи опити да колонизира Марс.Не знаех че , само това да си ПОМИСЛИШ да отидеш на Марс се брои за опит . За сега само се изпращат малки 30-40 см. роботчета до Червената планета и Луната а до МКС ходят само рашките да карат американски астронавти а Мъск е още на ниво "тестове" и безпилотни чартъри до станцията като още чака Спейс Дракона му да стане готов да закара там и ЖИВ човек а разни фирми събират парите на балъъци - кандидати за космически екскурзии без да уточнят кога
72
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БКП още преи 40 години се бяха подготвили с чинията на Бузлуджа.Обаче след преврата от 10 ноември мисията пропадана,а сега след последните няколко години разбрах,че дори горивото за чинията е било изпито след традиционните сбирки там.Двигателите са изчезнали безследно и може би Илон Мъск ги е купил от битака във Факултето.Затова сега само той може да стигне пръв до Марс.Електрониката произведена някога от завода в Правец е била продадена на безценица на някаква корпорация коят се казвала Intel!
71
14
 
4
 
! Отговори
БРАВО! преди 4 години
Човек като чете писанията по темата за Марс разбира, че авторите им са с познания от съветската примитивна школа, която се занимава единствено с хипотези, а не с научни разработки. Някои от тези автори ни заплашват с радиация, с далечни разстояния, липса на подходящи космически кораби и гориво. След като четете само руски източници, как можете да знаете, че американците ходят на Марс не с кораби, а чрез телепортация, технология от извънземните. Затова са ви бедни познанията и говорите смешки.
70
10
 
10
 
! Отговори
ХАХАХАХАХАХАХА преди 4 години
Чакайте да заснемат филмчетата !Те ако на Луната не са стъпвали, сега как мислите, че ще отидат чак до Марс?Всички космически мисии са яко фалшифицирани, но сте с толкова загладени мозъчета от малки, че няма накъде... Говорете си истински физици, ще ви обяснят много добре защо цялото това "летене" е супер съмнително и защо най-заетите им колеги физици, които преподават "това" ръсят съзнателно пропаганда, но не и "как става всъщност" и всичко е "военна тайна"... Нищо напуснало орбита не връща..
69
2
 
0
 
! Отговори
Тъпанар преди 4 години
Извинете ме, моля! Този за когото адресирах предишния коментар, вече е изтрит!
68
1
 
0
 
! Отговори
Тъпанар преди 4 години
Чшш! Абе ти предишния! Ама нАучи се да пишеш на човешки език Бе! А като ти чета и теориите, се чудя кого наричаш ***. Явно майка си и баща си
67
6
 
3
 
! Отговори
Ленин преди 4 години
Не "човечеството", а ХОРА ОТ САЩ.
66
3
 
0
 
! Отговори
Поправка преди 4 години
До Никос ВертисСлед поясите може да се живее (макар и трудно), но през тях не може да се премине поради наситеността на радиацията в самите тях.
65
5
 
1
 
! Отговори
Германец преди 4 години
След като не успяха да цивилизоват територията на изток от Ниш решиха да пробват нещо по-лесно.
64
8
 
3
 
! Отговори
Айшето от Сливен преди 4 години
Шъ кацнете на Марс кога мухите спрат да ми кацат на прашките...
63
12
 
10
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 4 години
вместо да се харчат милиарди за Марс, не би ли било по-добре тези пари да се харчат за една глобална здравна система...трябва да сме благодарни на Ковид за това, че видяхме колко калпави са здравните системи в почти всички страни...
62
6
 
4
 
! Отговори
One преди 4 години
Местните много ще им се зарадват. А планетата не случайно носи името на Бога на войната. тъй че някой пак си прави сметки без кръчмаря.