За пореден път – без домашен арест за Ветко и Маринела Арабаджиеви

Съдът отмени решението си от 4 май
27 май 2020 18:10, Нели Христова
32
За пореден път – без домашен арест за Ветко и Маринела Арабаджиеви

Апелативният специализиран съд отмени решението, с което на 4 май т. г. на бизнесмена Ветко Арабаджиев и съпругата му Маринела бе наложен домашен арест.

Така за трети пореден път надеждата на двамата да се приберат вкъщи е попарена, пишат от "24 часа."

Арабаджиеви са задържани от 5 май 2019 г., когато ги екстрадираха от Испания. Заради здравословни проблеми от 19 юни насам Маринела е в затворническа болница, а в последните месеци съпругът й е под охрана в частна болница.

По време на извънредното положение при пандемията от COVID-19 поне 3-ма от съдебната охрана били неотлъчно до него.

Решението Арабаджиеви да бъдат освободени под домашен арест е отменено след протест на прокуратурата. То е взето от 4-и състав на апелативния спецсъд след закрито заседание на 26 май т.г. Окончателно е и не подлежи на обжалване.

В мотивите се посочва, че 10 дни преди новата молба за освобождаване на Арабаджиеви апелативният спецсъд се е произнесъл, че още има риск от укриване или извършване на престъпление, тъй като подсъдимите хотелиери са с добри финансови възможности, а част от свидетелите са служители на техни търговски дружества.

Според последното решение от вчера по делото няма нови обстоятелства, които да налагат смекчаване на мерките за неотклонение. Нямало и основания да се смята, че лечението с медикаменти не дава резултат и че има сериозно влошаване на здравето на задържаните.

Прокуратурата твърди, че в телефоните на Арабаджиеви, които те ползвали в Испания преди да бъдат задържани, са били намерени протоколи, свързани със свидетели по делото.

Според съда наличието на информацията в джиесемите не води до риск от извършване на престъпление, тъй като всички доказателства вече се предявени, а делото е внесено с обвинителен акт в съда на 19 декември м.г. Това обаче показвало "пренебрежение" към установения ред и според съда говори, че има риск подсъдимите да се "отклонят", ако са под домашен арест "да се създадат неистински доказателства" или да бъдат променени други, които предстои да бъдат приети на процеса.

Утре Арабаджиеви ще застанат пред 23-и състав на специализирания съд, който ще заседава по делото срещу тях за участие в група за данъчни измами в страната и в чужбина, за укриване на данъци и пране на пари.

Делото се води за 5 отделни престъпления. Подсъдими са още шестима души. Според прокуратурата групата е действала около 5 г. Според предварителната информация заседанието в четвъртък ще е разпоредително. На него ще се реши дали съдебният процес ще тръгне по същество.

Делото веднъж бе спряно на 18 февруари т. г. в очакване на отговор на съдебна поръчка до Испания. Тя трябва да отговори на въпроса по кои от повдигнатите вече обвинения Арабаджиеви могат да бъдат съдени и по кои не. Спорът е дали наказателният съд в Мадрид е дал изрично съгласие семейството да бъде съдено по отделните обвинения за данъчни престъпления.

След две запитвания от съда в София, по които няма официален отговор, а само писмо от Европол, на 24 април прокуратурата е пратила в Испания нова заповед за арест, в която подробно били описани всички обвинения.

Според запознати срокът за произнасяне на властите в Мадрид по тази заповед за арест е един месец от датата на пристигане.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Fake news.
20
0
 
7
 
! Отговори
Taliban преди 3 години
ТРАВЕСТИТ ТА ДРЬНКА.ОТ МАСОНИТЕ Е ОНИЯ С КВАДРАТНИТЕ ГЛАВИ.
19
0
 
10
 
! Отговори
Абе преди 3 години
тез ли са Вълчо и маринка от пловдивските села
18
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Съжалявам , но не мога да повярвам , че това е жена. ...
17
3
 
9
 
! Отговори
УРКО В КЛОЗЕТА преди 3 години
Срамота е такава красива и нежна жена да гние в ареста. Дано магистратите премислят решението си. Погледнете какво нежно излъчване, каква естествена красота...
16
0
 
14
 
! Отговори
Хм... преди 3 години
Маринелата ми прилича на мъж, нахлупил руса перука. И само като си помисля що хилядарки са отишли за обикаляне по клиники за пластична хирургия и за загрозяващи процедури, за да заприлича на травестит. Изглежда нелепо тази "светска дама" от така наречения хайлайф. Съпругът й е по-красивия от двамата. Нищо лично, но сигурно естествената Маринела е в пъти по-хубава от тази карикатура на снимката.
15
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
АУУУУ, КАКЪВ Е ТОЯ ТРАBЕРС БЕ? ВЕТКО ЯВНО СИ ПАДА ПО ПОТПЕТВАНЕ.
14
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това русото какво е? В пандиза доживот!
13
1
 
10
 
! Отговори
Каменаров преди 3 години
До КаменовВождът си е сменил пола,защото Мангъров му е отказал да му пусне.
12
1
 
23
 
! Отговори
Каменов преди 3 години
Русият човек от третия пол ли е?
11
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В сраение с шайката,дебелян,каскет и бац са ангели небесни.Не са уволнили никого от служителите си,въпреки изтезанията,на които са подложени.
10
5
 
3
 
! Отговори
бай ганю преди 3 години
класически случай съответно сценарият и края се очаква да бъдат ясни още от самото началоболни до дупка горкитепоредните артистиняма разлика дали са си в къщи или в комфортното болнично легло а срещу малко кинти под масата със сигурност разполагат с мобилни телефони и връзка с външния свят а не както да са в ареста изолираниинтересното е да се осветли с кой политици магистрати или управляващи са били дружки
9
4
 
27
 
! Отговори
Траверси от кантона преди 3 години
Кой от двамата е Маринела?
8
1
 
17
 
! Отговори
А Кой преди 3 години
Плаща за лечението и охраната в частна болница.
7
0
 
27
 
! Отговори
ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ преди 3 години
Русото ГМО с 1 глава прилича на Стефка Костадинова...
6
1
 
8
 
! Отговори
Грешна държава преди 3 години
Ако бяха избягали в Южна Африка или в Дубай или в Сърбия, биха се скрили по-добре.
5
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Снесоха ли вече или още се напъват....
4
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кви са тез вампири.
3
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тонката, беконче?
2
12
 
9
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
Само така до пълния разпад на Бесепето:):):)После нека ги пускат хората,защото те не са чак толкова виновни:):):П)